Skip to main content
search

Καρκίνος θυρεοειδούς σε έφηβο ασθενή μας – μία ιδιαίτερη παρουσίαση

Καρκίνος θυρεοειδούς σε έφηβο ασθενή μας. Η ασθενής, ετών 16, προσήλθε για χειρουργική επέμβαση λόγω της παρουσίας ύποπτων διάσπαρτων αποτιτανώσεων στον δεξιό λοβό του θυρεοειδούς. Στο υπερηχογράφημα απεικονίσθηκε ο θυρεοειδής με φυσιολογικές διαστάσεις και ανομοιογένεια στην παρεγχυματική του σύσταση. Στον δεξιό λοβό υπάρχουν διάσπαρτες αποτιτανώσεις χωρίς την παρουσία σαφώς περιεγραμμένου όζου. Συνυπάρχουν δύο μικρά οζίδια 5,2 και 5 χιλιοστών στον δεξιό και στον αριστερό λοβό, αντίστοιχα, καλοήθους ηχομορφολογίας.

 

Καρκίνος θυρεοειδούς σε έφηβο ασθενή μας – μία ιδιαίτερη παρουσίαση

Καρκίνος θυρεοειδούς σε έφηβο ασθενή μας – μία ιδιαίτερη παρουσίαση

 

Αυξημένη αγγείωση του δεξιού λοβού σε σχέση με τον αριστερό στο έγχρωμο Doppler υπερηχογράφημα.

Χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου αρνητική για παθολογικούς λεμφαδένες.

Υποβλήθηκε σε ολική θυρεοειδεκτομή με προφυλακτικό κεντρικό λεμφαδενικό καθαρισμό, μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής υπό γενική αναισθησία.

Στη διάρκεια της επέμβασης οπτική αναγνώριση και προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων άμφω.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά.

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα.

Ιστολογικά σε τομές από το θυρεοειδή αδένα αναδεικνύεται στον δεξιό λοβό εστία θηλώδους καρκινώματος μεγαλύτερης διαμέτρου 0,8εκ. με θηλώδες πρότυπο ανάπτυξης. Το νεόπλασμα έχει διηθητική παρυφή, χωρίς ωστόσο να επεκτείνεται εξωθυρεοειδικά. Στον ίδιο λοβό αναγνωρίζονται διάσπαρτες εστίες καρκινώματος με την ίδια μορφολογία και μεγαλύτερης διαμέτρου έως 0,3εκ. με παρουσία ψαμμωδών σωματίων. Στο λοιπό θυρεοειδικό παρέγχυμα παρατηρούνται έντονες αλλοιώσεις λεμφοζιδιακής θυρεοειδίτιδας πιθανόν αυτοάνοσης αιτιολογίας. Δεν παρατηρήθηκαν λεμφαδενικές μεταστάσεις σε όλους (n=8) τους αφαιρεθέντες λεμφαδένες του κεντρικού διαμερίσματος.

 

Σχόλιο

Η παρουσία διάσπαρτων αποτιτανώσεων θα πρέπει να αξιολογείται προσεκτικά και να μην παραβλέπεται καθώς μπορεί να υποκρύπτεται θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς και μάλιστα πολυεστιακός, όπως στην περίπτωση της ασθενούς μας. Οι αποτιτανώσεις αυτές μπορεί να μην συνδυάζονται με παρουσία διακριτού όζου, όπως περιγράφηκε παραπάνω. Ακόμη και τα αποτελέσματα της παρακέντησης με λεπτή βελόνη (FNA) θα πρέπει να αξιολογούνται προσεκτικά, καθώς στην ουσία – όταν απουσιάζουν οι όζοι – πρόκειται για «τυφλή» δειγματοληψία. Και αν μεν το αποτέλεσμα της FNA είναι θετικό, τα πράγματα απλοποιούνται όσον αφορά τον καθορισμό της περαιτέρω αγωγής, αν όμως τα αποτελέσματα της FNA είναι αρνητικά, τότε δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να υποκρύπτεται καρκίνος.

ΛΕΖΑΝΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ

Εμφανείς οι διάσπαρτες αποτιτανώσεις στον δεξιό λοβό του θυρεοειδούς, χωρίς παρουσία διακριτού όζου (αριστερά πάνω, απεικόνιση του δεξιού λοβού κατά την κεφαλo-ουραία διάσταση, στη μέση απεικόνιση σε εγκάρσια διατομή). Δεξιά πάνω παρατηρείται η αυξημένη αγγείωση στο υπερηχογράφημα Doppler.

Καρκίνος θυρεοειδούς σε έφηβο ασθενή μας

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

Καρκίνος θυρεοειδούς σε έφηβο ασθενή μας

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/6/24

3497

Θυρεοειδεκτομές

746

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

456

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ