Skip to main content
search

Συμπληρωματική θυρεοειδεκτομή (completion thyroidectomy)

Με τον όρο «συμπληρωματική θυρεοειδεκτομή» περιγράφεται η αφαίρεση υπολειμματικού θυρεοειδικού ιστού που έχει παραμείνει μετά από μία προηγηθείσα επέμβαση αφαίρεσης μέρους του θυρεοειδούς.

Για να γίνει αντιληπτή η έννοια της συμπληρωματικής θυρεοειδεκτομής θα πρέπει κανείς να έχει υπόψη του τα είδη των θυρεοειδεκτομών, ανάλογα με την έκταση της επέμβασης. Σε προηγούμενή μας ανάρτηση γίνεται λεπτομερής περιγραφή των ειδών θυρεοειδεκτομής, ανάλογα με την έκτασή της.

Κάποια τυπικά και συνήθη παραδείγματα συμπληρωματικής θυρεοειδεκτομής είναι τα εξής:

  • Συμπληρωματική αφαίρεση του ενός λοβού του θυρεοειδούς σε έναν ασθενή που προηγουμένως είχε υποβληθεί σε επέμβαση αφαίρεσης (λοβεκτομή) του άλλου λοβού του θυρεοειδούς.
  • Συμπληρωματική αφαίρεση ενός μέρους του ενός ή και των δύο λοβών που έχουν παραμείνει μετά από προηγηθείσα (μη ολική) αφαίρεση του θυρεοειδούς
  • Συμπληρωματική αφαίρεση του πυραμοειδούς λοβού του θυρεοειδούς που έχει διαφύγει της προσοχής και δεν έχει αφαιρεθεί στην προηγούμενη επέμβαση που θα έπρεπε να είναι ολική θυρεοειδεκτομή
  • Συμπληρωματική αφαίρεση του θυρεοειδούς σε ασθενή που έχει υποβληθεί σε μερική λοβεκτομή. Η μερική λοβεκτομή (αφαίρεση όζου) σήμερα δεν είναι αποδεκτή, γίνονταν όμως πριν ακόμη και στο πρόσφατο παρελθόν και σήμερα προσέρχονται ασθενείς που είχαν υποβληθεί στην επέμβαση αυτή για επανεπέμβαση.

Συμπληρωματική θυρεοειδεκτομή είναι πιθανόν να χρειαστεί με βάση συγκεκριμένες ενδείξεις, όπως:

  • Ανάγκη χορήγησης επικουρικής (adjuvant) θεραπείας με ραδιενεργό ιώδιο σε ασθενείς με καρκίνο θυρεοειδούς που υποβλήθηκαν σε λοβεκτομή και στους οποίους μετά την επέμβαση – βάσει των ευρημάτων της ιστολογικής – χρειάζεται χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου.
  • Ανάπτυξη ευμεγέθων όζων στον υπολειμματικό θυρεοειδικό ιστό
  • Ανάπτυξη καρκίνου ή ύποπτων όζων στον υπολειμματικό θυρεοειδικό ιστό
  • Παραμονή υπολειμματικού καρκίνου (μη ριζική εκτομή της νόσου)
  • Υποτροπή υπερθυρεοειδισμού κλπ.

 

Συμπληρωματική Θυρεοειδεκτομή (Completion Thyroidectomy)

Συμπληρωματική θυρεοειδεκτομή (completion thyroidectomy). 

Στην παραπάνω εικόνα απεικονίζεται σχηματικά ο δεξιός λοβός του θυρεοειδούς σε ασθενή που έχει υποβληθεί στο παρελθόν σε αριστερά λοβεκτομή. Στον δεξιό λοβό έχει αναπτυχθεί ένας ύποπτος για καρκίνο θυρεοειδούς όζος (μικροαποτιτανώσεις) (επισημαίνεται με κίτρινο βέλος(. Στον ασθενή αυτό έχει ένδειξη η συμπληρωματική θυρεοειδεκτομή (δεξιά λοβεκτομή).

Τα παραπάνω θα πρέπει να τα έχει υπόψη του τόσο ο χειρουργός όσο και ο ασθενής προκειμένου να επιλεγεί εξ αρχής η σωστή χειρουργική επέμβαση. Όταν επιλέγεται μικρότερης (από την ολική) έκτασης θυρεοειδεκτομή ο χειρουργός θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι μπορεί να απαιτηθούν μελλοντικά επιπλέον θεραπευτικοί χειρισμοί συμπεριλαμβανομένης και της συμπληρωματικής θυρεοειδεκτομής. Τα δεδομένα αυτά θα πρέπει να τίθενται επίσης υπόψη του ασθενούς πριν την αρχική επέμβαση, έτσι ώστε να έχει και ο ίδιος συμμετοχή στην επιλογή της έκτασης της αρχικής θυρεοειδεκτομής.

Οι προβληματισμοί όσον αφορά την έκταση της θυρεοειδεκτομής ισχύουν κυρίως για τις κακοήθεις παθήσεις του θυρεοειδούς (καρκίνος θυρεοειδούς), αλλά και για τις καλοήθεις παθήσεις του θυρεοειδούς (π.χ. όζοι θυρεοειδούς, υπερθυρεοειδισμός).

Η επαρκής θεωρητική κατάρτιση και η πρακτική εμπειρία του χειρουργού είναι σημαντικές παράμετροι για την επιλογή της σωστής επέμβασης και την ασφαλή εκτέλεσή της με τεχνικά άρτιο τρόπο (lege artis), αλλά και για την ορθή και αντικειμενική ενημέρωση του ασθενούς στη διαδικασία λήψης θεραπευτικών αποφάσεων.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι κάθε νέα επέμβαση (επανεπέμβαση μπορεί να είναι τεχνικά δυσκολότερη σε σχέση με την αρχική λόγω της παρουσίας ουλωδών αλλοιώσεων στο χειρουργικό πεδίο. Σε περίπτωση που γίνει συμπληρωματική αφαίρεση του εναπομείναντος λοβού οι ουλώδεις αλλοιώσεις αναμένονται στην περιοχή του ισθμού και στην πέριξ αυτού περιοχή. Οι τεχνικές αυτές δυσκολίες απαιτούν προσοχή από την πλευρά του χειρουργού για την ασφαλή αναγνώριση των παρακειμένων ανατομικών στοιχείων και για την αποφυγή ιατρογενών κακώσεων.

 

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Συμπληρωματική θυρεοειδεκτομή 1

Συμπληρωματική θυρεοειδεκτομή 2

Συμπληρωματική θυρεοειδεκτομή 3

 

 

 

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 31/12/23

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ