Καρκίνος θυρεοειδούς υποθεραπεία
O καρκίνος θυρεοειδούς είναι η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων. Πρόκειται για μορφή καρκίνου με καλή πρόγνωση, που ανταποκρίνεται στα σύγχρονα θεραπευτικά μέσα (και κυρίως ο διαφοροποιημένος καρκίνος θυρεοειδούς). Εντούτοις, παρά την γενικά καλή του βιολογική προϋπόθεση, προϋπόθεση για την ίαση είναι η σωστή θεραπευτική του αντιμετώπιση. Κάθε παράλειψη από την πλευρά του γιατρού, έχει αντίκτυπο στον ασθενή που μεταφράζεται σε:
- Αυξημένη πιθανότητα υποτροπής (επανεμφάνισης) της νόσου στον τράχηλο αλλά (πολύ σπανιότερα) και σε μακρινά όργανα
- Αυξημένη πιθανότητα νέων διαγνωστικών και θεραπευτικών παρεμβάσεων
- Μεγαλύτερη ταλαιπωρία για τον ασθενή από τους επιπλέον διαγνωστικούς ή/και θεραπευτικούς χειρισμούς
- Αυξημένο κόστος
- Αντίκτυπο στην οικογενειακή και κοινωνική / επαγγελματική ζωή του ασθενούς.
Ο όρος «υποθεραπεία» (undertreatment) στον καρκίνο του θυρεοειδούς περιγράφει ακριβώς την πλημμελή αξιοποίηση των σύγχρονων διαγνωστικών και θεραπευτικών εργαλείων που είναι διαθέσιμα σήμερα, με αποτέλεσμα το θεραπευτικό αποτέλεσμα να υπολείπεται του βέλτιστου (suboptimal treatment).
Ενδεικτικά αναφέρονται κάποιες σημαντικές παραλείψεις που καταλήγουν στην υποθεραπεία του καρκίνου του θυρεοειδούς:
1.Πλημμελής ή βεβιασμένος προεγχειρητικός έλεγχος / σταδιοποίηση της νόσου
2.Ανεπαρκής σε έκταση θυρεοειδεκτομή με αποτέλεσμα την παραμονή σημαντικού θυρεοειδικού υπολείμματος
3.Παράλειψη λεμφαδενικού καθαρισμού όταν υπάρχει ένδειξη
4.Ανεπαρκής έκταση λεμφαδενικού καθαρισμού
5.Λανθασμένη (μειωμένη) δοσολογία θυρεοειδικών ορμονών μετεγχειρητικά με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται ο επιθυμητός βαθμός καταστολής της TSH
6.Παράλειψη συμπληρωματικής (adjuvant) θεραπείας με ραδιενεργό ιώδιο, ενώ και όταν υπάρχει ένδειξη
7.Παράλειψη χορήγησης άλλων ιδιαίτερων μορφών θεραπείας (ισχύει σε ειδικές μορφές καρκίνου θυρεοειδούς) (π.χ. ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία, κλπ.)
8.Παράλειψη περιοδικής παρακολούθησης του ασθενούς (follow-up) για τη σωστή ρύθμιση της θεραπείας καταστολής και για τον περιοδικό έλεγχο για έγκαιρη ανίχνευση τυχόν υποτροπής.
Σχόλιο
Παραπάνω παρουσιάσθηκαν κάποια από τα λάθη και παραλείψεις στην αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο θυρεοειδούς. Θα πρέπει κανείς να έχει κατά νουν ότι η βέλτιστη αρχική θεραπευτική αντιμετώπιση εγγυάται τα καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα για τον ασθενή. Κάθε παράλειψη στην αρχική αντιμετώπιση έχει επιπτώσεις στην μετέπειτα πορεία του ασθενούς.
Για το λόγο αυτό η αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο θυρεοειδούς θα πρέπει να γίνεται από ομάδα εξειδικευμένων γιατρών, στην οποία κεντρικό ρόλο έχει ο χειρουργός θυρεοειδούς, που θα πρέπει να διαθέτει τόσο την απαιτούμενη θεωρητική κατάρτιση όσο και την απαραίτητη πρακτική εμπειρία, διασφαλίζοντας την βέλτιστη έκβαση και την ίαση των ασθενών του.
Καρκίνος θυρεοειδούς υποθεραπεία