Skip to main content
search

Εισαγωγή

Καταδυόμενη βρογχοκήλη / καταδυόμενος όζος θυρεοειδούς (με αφορμή ασθενή μας). Η ασθενής, ετών 54, προσήλθε με διάγνωση ΄καταδυόμενη βρογχοκήλη /καταδυόμενος όζος θυρεοειδούς’ για χειρουργική αντιμετώπιση.

Υπερηχογράφημα

Στο υπερηχογράφημα (Εικόνα 1) απεικονίσθηκε αύξηση των διαστάσεων του αριστερού λοβού. Ο κάτω πόλος αυτού καταδύεται στο ανώτερο πρόσθιο μεσοθωράκιο. Εντός αυτού παρατηρούνται πολλαπλοί όζοι, διαμέτρου έως 35 mm. Ο κάτω πόλος του καταλαμβάνεται από ευμεγέθη οζώδη σχηματισμό, που καταδύεται πίσω από την αριστερά κλείδα. Ο οζώδης αυτός σχηματισμός επεκτείνεται και στον ισθμό του θυρεοειδούς. Στον ίδιο λοβό συνυπάρχουν και άλλα οζίδια διαμέτρου έως 9.6 mm.

Στον δεξιό λοβό απεικονίζονται διάσπαρτα οζίδια διαμέτρου έως 10 mm.

Όλοι οι παραπάνω όζοι έχουν καλοήθη ηχομορφολογία.

Δεν απεικονίσθηκαν παθολογικά διογκωμένοι τραχηλικοί λεμφαδένες.

Ασθενής ευθυρεοειδική.

Χειρουργική επέμβαση

Η ασθενής υποβλήθηκε σε ολική θυρεοειδεκτομή μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής και υπό γενική αναισθησία.

Κατά την επέμβαση παρατηρείται αύξηση των διαστάσεων κυρίως του αριστερού λοβού και κατάδυση αυτού στο ανώτερο πρόσθιο μεσοθωράκιο, πίσω από την αριστερά κλείδα. Η επέμβαση εξελίχθηκε με σημαντική δυσκολία στη φάση της κινητοποίησης του αριστερού λοβού λόγω των αυξημένων του διαστάσεων και της κατάδυσής του στο ανώτερο πρόσθιο μεσοθωράκιο.

Ο βαθμός της κατάδυσης στο μεσοθωράκιο ήταν μεγαλύτερος του αναμενομένου. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η κεφαλοουραία διάμετρος του αριστερού λοβού είναι ~ 100 mm. Επισημαίνεται ότι στο υπερηχογράφημα η κεφαλοουραία διάμετρος μετρήθηκε στα 70 mm (Εικόνα 2). Η σημαντική αυτή διαφορά προφανώς οφείλεται στην κατάδυση του κάτω πόλου του αριστερού λοβού πίσω από την αριστερά κλείδα. Όπως είναι γνωστό, το υπερηχογράφημα έχει σημαντικούς περιορισμούς στην απεικόνιση του περιεχομένου του θώρακα, λόγω της παρεμβολής των οστών του θωρακικού τοιχώματος (κλείδα, στέρνο, πλευρές). Και αυτό γιατί η δέσμη υπερήχων δεν μπορεί να διέλθει μέσω των οστών.

Η επέμβαση ολοκληρώθηκε ομαλά.

Μετεγχειρητική πορεία

Η επέμβαση και η αναισθησία έγιναν καλά ανεκτές από την ασθενή.

Η ανάνηψη εξελίχθηκε χωρίς πρόβλημα.

Η μετεγχειρητική πορεία ήταν ομαλή.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα, σε καλή γενική κατάσταση.

Καταδυόμενη βρογχοκήλη 906

ΛΕΖΑΝΤΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ

ΕΙΚΟΝΑ 1

Υπερηχογραφικά ευρήματα – κατάδυση του κάτω πόλου του αριστερού λοβού και του ισθμού στο πρόσθιο άνω μεσοθωράκιο, μέχρι το ύψος των μεγάλων αγγείων

ΕΙΚΟΝΑ 2

Χειρουργικό παρασκεύασμα. Εμφανής η κατάδυση του κάτω πόλου του αριστερού λοβού. Η κεφαλοουραία διάμετρος αυτού βρέθηκε μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή που περιγράφεται στο υπερηχογράφημα (100 mm αντί για 70 mm)

Καταδυόμενη βρογχοκήλη 906

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ