Skip to main content
search

Yπερπαραθυρεοειδισμός και γενετικός έλεγχος – πότε έχει θέση?

Υπερπαραθυρεοειδισμός και γενετικός έλεγχος.- Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός είναι σποραδικός. Συνηθέστατα οφείλεται σε αδένωμα παραθυροειδούς. Ο όρος “σποραδικός” σημαίνει ότι δεν υπάρχει στο άμεσο οικογενειακό περιβάλλον του ασθενούς άλλο (ή άλλα) ανάλογα περιστατικά. Παρά ταύτα, σε ένα μικρό αλλά σημαντικό ποσοστό ασθενών (3 – 5 %) ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός αποτελεί επιμέρους εκδήλωση ενός γενετικού κληρονομικού συνδρόμου. Σε αυτή την περίπτωση ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός χαρακτηρίζεται ως κληρονομικός.

Παραδείγματα τέτοιων γενετικών συνδρόμων είναι:

  • Ο οικογενής πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός (familial isolated PHPT)
  • To σύνδρομο πολλαπλής ενδοκρινικής νεοπλασίας τύπου 1 (ΜΕΝ1). Ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός αποτελεί την πλέον βασική εκδήλωση της νόσου (παρατηρείται σε ποσοστό > 95 % των ασθενών)
  • Το σύνδρομο πολλαπλής ενδοκρινικής νεοπλασίας τύπου 2 Α (ΜΕΝ2 Α). Πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός εμφανίζεται στο 15 – 30 % των ασθενών.
  • Το σύνδρομο πολλαπλής ενδοκρινικής νεοπλασίας τύπου 4 (ΜΕΝ4) (ανάλογες εκδηλώσεις με το ΜΕΝ1 σύνδρομο, χωρίς όμως μετάλλαξη του ΜΕΝ1 γονιδίου)
  • Το σύνδρομο υπερπαραθυρεοειδισμού – όγκου γνάθου (HPT-JT, hyperparathyroidism-jaw tumor syndrome)

Για το λόγο αυτό θα πρέπει κατά τη διερεύνηση ενός ασθενούς με πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό θα πρέπει να λαμβάνεται προσεκτικό οικογενειακό ιστορικό. Ο κληρονομικός πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός θα πρέπει να αναγνωρίζεται πριν επιχειρηθεί χειρουργική αντιμετώπιση του υπερπαραθυρεοειδισμού. Και αυτό γιατί η αναγνώρισή του έχει πολύ μεγάλη σημασία για την επιλογή της έκτασης (είδους) της παραθυρεοειδεκτομής.

Γενετικός έλεγχος στον πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό – πότε θα πρέπει να γίνεται?

Γενετικός έλεγχος στον πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό ενδείκνυται όταν υπάρχει υπόνοια για την ύπαρξη γενετικής βάσης της νόσου.

Τέτοια υπόνοια δημιουργείται:

  • Όταν η διάγνωση της νόσου τίθεται σε ασθενείς ηλικίας κάτω των 40 ετών
  • Όταν υπάρχει προσβολή περισσοτέρων του ενός παραθυρεοειδών αδένων (multigland disease [MGD])
  • Όταν υπάρχει και άλλο περιστατικό πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού ή άλλες ύποπτες εκδηλώσεις στα πλαίσια των παραπάνω γενετικών συνδρόμων στο άμεσο οικογενειακό περιβάλλον του ασθενούς (σε συγγενή πρώτου βαθμού).

Σε υποψία γενετικής βάσης σε ασθενείς με πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό, ο γενετικός έλεγχος περιλαμβάνει έλεγχο για μεταλλάξεις συγκεκριμένων γονιδίων.

 

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

 

Τηλ 6977068223 &  210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/12/2024

3810

Θυρεοειδεκτομές

854

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

512

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ