Υποθυρεοειδισμός και διατροφή
Εισαγωγή
Υποθυρεοειδισμός και διατροφή.- O υποθυρεοειδισμός είναι μία παθολογική κατάσταση στην οποία ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει τις απαραίτητες ποσότητες θυρεοειδικών ορμονών για την κάλυψη των αναγκών του οργανισμού. Συχνά οφείλεται στην χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα (θυρεοειδίτιδα Hashimoto). Άλλες πιθανές αιτίες είναι το έλλειμμα ιωδίου στη διατροφή (ιωδοπενία), οι επεμβάσεις αφαίρεσης θυρεοειδούς, η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο, οι θυρεοειδίτιδες (φλεγμονές του θυρεοειδούς αδένα) κλπ.
Ο υποθυρεοειδισμός χαρακτηρίζεται από διάφορες κλινικές εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων και η αύξηση του σωματικού βάρους. Η αύξηση αυτή μπορεί στη συνέχεια από μόνη της να προκαλέσει διάφορα άλλα προβλήματα στον ασθενή και κυρίως από τα οστά και τις αρθρώσεις (εκφυλιστική αρθροπάθεια) και το καρδιοαναπνευστικό.
Η υιοθέτηση κάποιων μέτρων υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή κάποιων από τα προβλήματα αυτά. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την τακτική σωματική άσκηση, την υγιεινή διατροφή και την διακοπή του καπνίσματος. Ειδικά όσον αφορά την διατροφή και τον υποθυρεοειδισμό συνιστάται η αποφυγή κάποιων τροφών που μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα και η προσθήκη στο διαιτολόγιο κάποιων άλλων τροφών που μπορεί να συμβάλλουν στη βελτίωση της λειτουργίας του θυρεοειδούς.
Υποθυρεοειδισμός και διατροφή
“EAT MORE” (περισσότερη κατανάλωση)
Σελήνιο και ψευδάργυρος
Τα συστατικά αυτά διευκολύνουν την μετατροπή της ορμόνης Τ4 (θυροξίνη)σε Τ3 (τριιωδοθυρονίνη) που είναι η ενεργός θυρεοειδική ορμόνη στον οργανισμό μας. Τροφές πλούσιες σε σελήνιο είναι – μεταξύ άλλων – οι ξηροί καρποί και τα λαχανικά. Ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο κρέας κοτόπουλου, στους ξηρούς καρπούς και στα δημητριακά ολικής άλεσης.
Γλυκοπατάτες
Είναι ένα πολύ καλό υποκατάστατο της κλασικής πατάτας, γιατί περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α που υποστηρίζει την λειτουργία του θυρεοειδούς. Επιπλέον η κατανάλωσή τους δεν προκαλεί την ταχεία και έντονη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση
H κατανάλωση λίγων μόνων μερίδων ανά εβδομάδα των τροφών αυτών (όπως το κεφίρ, το γιαούρτι, το ξυνόγαλο) βοηθά στην ισορροπία του εντερικού μικροβιώματος, πράγμα που συμβάλλει στην διατήρηση της καλής λειτουργίας του θυρεοειδούς. Οι τροφές αυτές έχουν αντιοξειδωτική δράση και βελτιώνουν τα επίπεδα ενέργειας που αισθάνεται κανείς.
Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά
Οι τροφές αυτές συμβάλλουν στην πρόληψη των βλαβών που προκαλούν στον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες. Οι βλάβες αυτές αφορούν διάφορα όργανα, μεταξύ των οποίων και ο θυρεοειδής. Συχνά οι τροφές αυτές είναι γευστικές και περιέχουν και πληθώρα άλλων χρήσιμων θρεπτικών ουσιών. Τέτοιες τροφές είναι μεταξύ άλλων τα βατόμουρα, το πράσινο τσάι, η μαύρη σοκολάτα και το πεκάν.
Υποθυρεοειδισμός και διατροφή
“ΕΑΤ LESS” (περιορισμένη κατανάλωση)
Βαρέα μέταλλα – υδράργυρος
Βρίσκονται σε κάποιες θαλασσινές τροφές. Τα βαρέα αυτά μέταλλα (όπως ο υδράργυρος) μπορεί να συσσωρευτούν στον θυρεοειδή αδένα και να προκαλέσουν φλεγμονή αυτού. Η φλεγμονή αυτή μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση υποθυρεοειδισμού ή την επιδείνωση ενός ήδη υπάρχοντος υποθυρεοειδισμού.
Για το λόγο αυτό θα πρέπει να περιορίζεται η συχνή κατανάλωσης κάποιων θαλασσινών τροφών (για παράδειγμα των μεγάλων λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός, ο ξιφίας, η σφυρίδα, ο τόνος κλπ.) και να προτιμώνται θαλασσινές τροφές που περιέχουν πολύ μικρότερες ποσότητες βαρέων μετάλλων, όπως η σαρδέλα, η μαρίδα, ο γαύρος, ο μπακαλιάρος, οι γαρίδες και τα όστρακα.
Ωμό λάχανο
Αν και είναι μία υγιεινή τροφή, η συχνή κατανάλωση του σε ωμή μορφή μπορεί να προκαλέσει διαταραχή της πρόσληψης ιωδίου από τον οργανισμό. Όπως είναι γνωστό το ιώδιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Για το λόγο αυτό συνιστάται το λάχανο (αλλά και άλλες τροφές της ίδιας κατηγορίες, όπως του κουνουπίδι, το μπρόκολο κλπ.) να μαγειρεύονται πριν καταναλωθούν.
Τροφές που διατηρούνται σε πλαστικό περιτύλιγμα
Τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται για συσκευασία ή περιτύλιγμα των τροφών περιέχουν χημικές ουσίες που μπορεί να παρεμβαίνουν στη σύνθεση των ορμονών. Οι τροφές αυτές θα πρέπει να αφαιρούνται από την πλαστική τους συσκευασία και τότε μόνο να ζεσταίνονται.
Επεξεργασμένες τροφές
Οι τροφές αυτές (επεξεργασμένα κρέατα [π.χ. αλλαντικά],δημητριακά με ζάχαρη, έτοιμα snacks κλπ.) περιέχουν λίπη, ζάχαρη και νάτριο. Για το λόγο αυτό μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα από την καρδιά και διαταραχές της ρύθμισης του σακχάρου, επιδεινώνοντας έτσι τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα του υποθυρεοειδισμού.
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)
Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)
Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:
Για τις παθήσεις θυρεοειδούς
Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών
Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?
Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?
Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?
ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ
ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)
ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)
ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)
ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223
email: georgesakorafas@yahoo.com