Skip to main content
search

Χειρουργός θυρεοειδούς – ο ρόλος του στην ψυχολογική στήριξη του ασθενούς με πάθηση θυρεοειδούς

Κάθε πάθηση, οποιασδήποτε φύσεως, είναι ένα συμβάν που έχει επίδραση στον ασθενή, είτε μικρή είτε μεγάλη, επηρεάζοντας συχνά και την ψυχολογία του. Και αυτό γιατί αποτελεί απόκλιση από το φυσιολογικό, στο οποίο είναι μαθημένος να ζει.
Τι ιδιαίτερο ισχύει για τις παθήσεις του θυρεοειδούς και την ψυχολογία των ασθενών με παθήσεις θυρεοειδούς και ποιος είναι ο ρόλος του χειρουργού θυρεοειδούς στην ψυχολογική στήριξη των ασθενών του που πρόκειται να υποβληθούν σε επέμβαση αφαίρεσης θυρεοειδούς (θυεροειδεκτομή)?

  • Σημασία της ίδιας της πάθησης του θυρεοειδούς. Είναι γνωστό – σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες παθήσεις που είναι άσχετες με τον θυρεοειδή – οι διαταραχές της λειτουργίας του θυρεοειδούς συνοδεύονται οι ίδιες από διαταραχές της ψυχολογίας του ασθενούς, όπως για παράδειγμα νευρικότητα, διέγερση, ευερεθιστότητα κλπ. (στον υπερθυρεοειδισμό) ή κατάθλιψη, βραδυψυχισμό, αδυναμία συγκέντρωσης κλπ. (στον υποθυρεοειδισμό).
  • Σε κάποιες περιπτώσεις, η πάθηση του θυρεοειδούς μπορεί να συνοδεύεται από κάποιες κλινικές εκδηλώσεις, που από τη φύση τους μπορεί να προκαλέσουν (ή να επιδεινώσουν) το άγχος του ασθενούς. Για παράδειγμα, μία πολύ μεγάλη (γιγάντια) βρογχοκήλη ή ένας λίαν ευμεγέθης (γιγάντιος) όζος θυρεοειδούς μπορεί να ασκεί πίεση στην τραχεία ή στον οισοφάγο, δυσκολεύοντας την αναπνοή ή την κατάποση (αντίστοιχα). Τα συμπτώματα αυτά επιτείνουν την ανησυχία του ασθενούς.
  • Η αλλαγή σώματος που παρατηρείται σε κάποιες παθήσεις του θυρεοειδούς μπορεί επίσης να ευθύνεται για το άγχος του ασθενούς. Μία τέτοια τυπική περίπτωση είναι ο υπερθυρεοειδισμός σε ασθενείς με διάχυτη τοξική βρογχοκήλη (νόσος Graves) που έχει επιπλακεί από θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια (εξόφθαλμο), που μπορεί να έχει επηρεάσει την όραση του ασθενούς – πέραν του αισθητικού προβλήματος.
  • Η διάγνωση μιας πάθησης (εν προκειμένω του θυρεοειδούς) επίσης είναι αιτία άγχους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον καρκίνο θυρεοειδούς, καθώς σε αυτή την περίπτωση στη σκέψη πολλών ασθενών περνούν διάφορα σενάρια σχετικά με την εξέλιξη της νόσου. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα σενάρια αυτά είναι αποκυήματα της φαντασίας και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ένας καρκίνος που ανταποκρίνεται στη θεραπευτική αγωγή και θεραπεύεται σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ασθενών.
  • Σε όλα τα παραπάνω προστίθεται και ο φόβος της επέμβασης και της γενικής αναισθησίας. Ο φόβος αυτός μπορεί να είναι μεγαλύτερος σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή σε ασθενείς με συνυπάρχουσες παθήσεις.
  • Συχνά η ανάγκη δια βίου χορήγησης φαρμακευτικής αγωγής (θυροξίνης από το στόμα) μετά την επέμβαση αφαίρεσης του θυρεοειδούς φαίνεται ένα επιπλέον πρόβλημα στους ασθενείς. Εντούτοις η ρύθμιση μετεγχειρητικά είναι εύκολη και στην πραγματικότητα η λήψη ενός δισκίου την ημέρα δεν είναι τόσο τρομερό πρόβλημα όσο αρχικά φαντάζεται ο ασθενής.

Χειρουργός θυρεοειδούς και ψυχολογική στήριξη του ασθενούς με πάθηση θυρεοειδούς που πρόκειται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση

Ο χειρουργός θυρεοειδούς αποτελεί κεντρικό πρόσωπο στην περιπέτεια του ασθενούς που πρόκειται να υποβληθεί σε θυρεοειδεκτομή (αφαίρεση θυρεοειδούς). Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να εμφυσήσει εμπιστοσύνη στον ασθενή. Η εμπιστοσύνη αυτή θα πρέπει να βασίζεται όχι σε επικοινωνιακά τεχνάσματα αλλά:

  • Στη βαθιά γνώση στον τομέα της χειρουργικής θυρεοειδούς
  • Στο ειλικρινές ενδιαφέρον του για το πρόβλημα του ασθενούς
  • Στην άμεση διαθεσιμότητά του
  • Στην προθυμία του να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα του ασθενούς
  • Στην ανιδιοτέλειά του, χωρίς διάθεση οικονομικής εκμετάλλευσης του ασθενούς στην ανάγκη του
  • Στην προσωπική εμπλοκή του σε όλες τις φάσεις της φροντίδας του ασθενούς, πριν την επέμβαση, στο χειρουργείο και κατά τη διάρκεια της νοσηλείας και μετά την επέμβαση, αλλά και κάθε φορά που θα υπάρχουν ερωτηματικά από την πλευρά του ασθενούς.
  • Στην ικανότητά του να διεκπεραιώσει στοχευμένα και αποτελεσματικά τον προεγχειρητικό έλεγχο του ασθενούς, χωρίς άσκοπες εξετάσεις που επιβαρύνουν τον ασθενή χωρίς να είναι απαραίτητες
  • Στην ικανότητά του να προετοιμάσει σωστά τον ασθενή ώστε να υποβληθεί με ασφάλεια στην επέμβαση θυρεοειδούς υπό γενική αναισθησία
  • Στην ικανότητά του να επιλέξει την κατάλληλη χειρουργική επέμβαση για τον κάθε συγκεκριμένο ασθενή, ανάλογα με τα ιδιαίτερά του δεδομένα
  • Στην δυνατότητά του να εκτελέσει με ασφάλεια και ριζικότητα την επέμβαση που ενδείκνυται, χωρίς επιπλοκές

Χειρουργός θυρεοειδούς

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας

Home

Χειρουργός θυρεοειδούς

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Χειρουργός θυρεοειδούς – Τι σημασία έχει η εμπειρία του στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

Χειρουργός θυρεοειδούς

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

Χειρουργός θυρεοειδούς[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”9103″]
[/vc_row]

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 31/12/23

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ