Skip to main content
search

Όζοι θυρεοειδούς – εξωφυτικοί και παρακυτικοί – τι είναι? Ποια η σημασία τους στην πράξη?

Όζοι θυρεοειδούς – εξωφυτικοί και παρακυτικοί – τι είναι? Ποια η σημασία τους στην πράξη?.- Συνηθέστατα οι όζοι θυρεοειδούς αναπτύσσονται μέσα στο παρέγχυμα του θυρεοειδούς αδένα.

 

Εξωφυτικοί όζοι θυρεοειδούς

Όταν οι όζοι θυρεοειδούς αυξηθούν σημαντικά σε διαστάσεις, ένα μέρος τους μπορεί να προβάλλει πέραν των ορίων του θυρεοειδούς αδένα. Σε κάποιες περιπτώσεις και καθώς αυξάνονται οι διαστάσεις τους, κάποιοι όζοι θυρεοειδούς μπορεί να προβάλλουν εξ ολοκλήρου εκτός του θυρεοειδούς.

Σταδιακά δε οι όζοι αυτοί μπορεί να αποκολληθούν από τον υπόλοιπο θυρεοειδή και να συνεχίσουν να αναπτύσσονται αυτόνομα. Οι όζοι αυτοί χαρακτηρίζονται σαν ‘εξωφυτικοί’.

Η σημασία των εξωφυτικών όζων έγκειται στο ότι θα πρέπει να αναγνωρίζονται είτε πριν την επέμβαση (στον προεγχειρητικό έλεγχο, συνήθως στο υπερηχογράφημα ) είτε στη διάρκεια της αφαίρεσης θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομής) καθόσον διαφορετικά είναι πολύ εύκολο να διαφύγουν της προσοχής. Στην περίπτωση αυτή ανακαλύπτονται συχνά στη διάρκεια της μετεγχειρητικής παρακολούθησης του ασθενούς. Για την αντιμετώπισή τους θα χρειαστεί ο ασθενής να υποβληθεί σε νέα χειρουργική επέμβαση.

Παρακυτικοί όζοι θυρεοειδούς

Σαν ‘παρακυτικοί’ ορίζονται οι όζοι θυρεοειδούς που αναπτύσσονται σε κάποια απόσταση από τη συνήθη θέση του θυρεοειδούς αδένα σαν αποτέλεσμα εμφύτευσης μικρών τεμαχίων θυρεοειδικού παρεγχύματος (ιστού) στη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης. Πρόκειται για σπάνια μορφή όζων. Έχει περιγραφεί εντόπιση των παρακυτικών όζων πίσω από την καρωτίδα αρτηρία, στο ανώτερο μεσοθωράκιο, σε πλάγια θέση σε σχέση με τον λάρυγγα κλπ.

Πρόκειται για σπάνια παθολογική κατάσταση, που παρατηρείται αρκετό διάστημα μετά την θυρεοειδεκτομή, για την αντιμετώπιση της οποίας πολύ πιθανόν να απαιτηθεί επανεπέμβαση.

Διαφορική διάγνωση- περιλαμβάνει την εμφύτευση θυρεοειδικού ιστού στη διάρκεια προηγούμενης επέμβασης θυρεοειδούς, εμβρυολογικά υπολείμματα και μεταστατική εντόπιση καρκίνου θυρεοειδούς. Η εμφύτευση συνήθως εμφανίζεται υπό τη μορφή πολλαπλών υποδόριων όζων θυρεοειδούς ή θυρεοειδικού ιστού που περιβάλλονται από ουλώδη συνδετικό ιστό στο χειρουργικό πεδίο της προηγηθείσης χειρουργικής επέμβασης (θυρεοειδεκτομή).

Η κατάσταση αυτή παρουσιάζει ομοιότητες με την «σπλήνωση» (splenosis) η οποία εμφανίζεται όταν στη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης (π.χ. σπληνεκτομής) συμβαίνει διασπορά τεμαχίων σπληνικού παρεγχύματος και εμφύτευση αυτών σε διάφορα σημεία της περιτοναϊκής κοιλότητας, που σταδιακά αρχίζουν να καθίστανται λειτουργικά. Κατ΄αντιστοιχία, για τον θυρεοειδή έχει προταθεί για το φαινόμενο αυτό ο όρος «θυρεοείδωση» (thyroidosis).

Η (σπάνια) ανάπτυξη των παρακυτικών όζων υπογραμμίζει την ανάγκη της προσεκτικής διενέργειας της θυρεοειδεκτομής. Η επέμβαση θα πρέπει να γίνεται με προσεκτικούς χειρισμούς, αποφεύγοντας την ρήξη / τεμαχισμό του θυρεοειδικού παρεγχύματος. Ο θυρεοειδής αδένας θα πρέπει να αφαιρείται ακέραιος, χωρίς να παραμένουν υπολείμματα αυτού στο χειρουργικό πεδίο. Μεγάλη σημασία εν προκειμένω έχει η εμπειρία του χειρουργού, που θα πρέπει να είναι κατά προτίμηση εξειδικευμένος και έμπειρος χειρουργός θυρεοειδούς

Όζοι θυρεοειδούς, υποτροπή και θεραπεία υποκατάστασης

Τέλος, είναι πιθανόν η ανάπτυξη ενός όζου μετεγχειρητικά να οφείλεται στην μη καλή ρύθμιση της θυρεοειδικής λειτουργίας μετά από θυρεοειδεκτομή.

Σε περίπτωση μετεγχειρητικού υποθυρεοειδισμού, τυχόν μικρό υπόλειμμα θυρεοειδούς (που θα μπορούσε να είχε παραμείνει σκοπίμως, όπως για παράδειγμα στην υφολική θυρεοειδεκτομή) μπορεί σταδιακά να παρουσιάσει διόγκωση και να εμφανιστεί υπό την μορφή όζου.

Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα χρόνιας διέγερσης του υπολειμματικού θυρεοειδικού ιστού από τα αυξημένα επίπεδα θυρεοτροπίνης (TSH).

To γεγονός αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη της σωστής μετεγχειρητικής ρύθμισης της θυρεοειδικής λειτουργίας στους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε θυρεοειδεκτομή.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ – ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

Ιατρικό Ψυχικού– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

Τηλ 6977068223 & 210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

 

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ?

 

Καρκίνος θυρεοειδούς

Όζοι θυρεοειδούς

 

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Πρωτοπαθής

Αδένωμα παραθυρεοειδούς

 

ΚΟΣΤΟΣ

Θεωρούμε την άσκηση της χειρουργικής όχι μέσο πλουτισμού (κάτι που δεν είναι επιθυμητό για κανένα μέλος της ομάδας μας) αλλά τρόπο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και ανταπόδοσης στην κοινωνία μας όλων των γνώσεων και της εμπειρίας που με πολύ κόπο αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, με τη συστηματική (κλινική και ακαδημαϊκή) ενασχόλησή μας με την χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) αλλά και την γενική χειρουργική, μέσα από τη θητεία μας σε θέσεις ευθύνης σε μεγάλα νοσοκομεία και το Πανεπιστήμιο των Αθηνών.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος μας είναι ένας παράγοντας που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Η ομάδα μας – σεβόμενη τις οικονομικές δυσκολίες της κοινωνίας μας – διατηρεί τις τιμές των επεμβάσεων σε πολύ προσιτά επίπεδα, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να τύχουν αντιμετώπισης του προβλήματός τους από έναν πολύ εξειδικευμένο και ιδιαίτερα έμπειρο χειρουργό, χωρίς να αποκλείεται κανείς από την φροντίδα του για οικονομικούς λόγους. Είναι αδιανόητο για την ομάδα μας να υπάρξει οικονομική εκμετάλλευση του ασθενούς στην ανάγκη του.[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”7622″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ