Skip to main content
search

Όζοι θυρεοειδούς, υπερθυρεοειδισμός, καρκίνος θυρεοειδούς, βρογχοκήλη και θυρεοείδωση

Στη διάρκεια μιας θυρεοειδεκτομής μπορεί να συμβεί τεμαχισμός του θυρεοειδούς αδένα. Αυτό μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, όπως για παράδειγμα:

Σαν αποτέλεσμα, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί μικρά τεμάχια του ραγέντος θυρεοειδούς ιστού να παραμείνουν στο χειρουργικό πεδίο (περιοχή της επέμβασης). Τα υπολειμματικά αυτά τεμάχια ιστού μπορεί να διαφύγουν της προσοχής, ιδιαίτερα όταν η επέμβαση συνοδεύεται από αιμορραγία ή όταν είναι εκτεταμένη (εκτεταμένο χειρουργικό πεδίο, όπως για παράδειγμα σε ολική θυρεοειδεκτομή με ταυτόχρονο εκτεταμένο λεμφαδενικό καθαρισμό).

Το φαινόμενο της εμφύτευσης

Παραμένοντας στο χειρουργικό πεδίο και μετά τη σύγκλειση της χειρουργικής τομής οι υπολειμματικοί αυτοί ιστοί του θυρεοειδούς εμφυτεύονται ουσιαστικά μέσα στους ιστούς της περιοχής του τραχήλου. Σταδιακά «βλαστάνουν» εντός τους τριχοειδικά αγγεία από τους πέριξ ιστούς (βλ. εικόνα).

Με την πάροδο του χρόνου μπορεί οι υπολειμματικοί αυτοί ιστοί να αυξηθούν σε μέγεθος. Μπορεί να εντοπίζονται είτε στο υποδόριο είτε βαθύτερα μέσα στους εν τω βάθει ιστούς του τραχήλου, περιβαλλόμενοι από ουλώδη ιστό. Εμφανίζονται αρκετό χρόνο μετά την επέμβαση σαν όζοι θυρεοειδούς διάσπαρτοι στον τράχηλο.

Μελλοντικά προβλήματα

Η εξέλιξη αυτή μπορεί να δημιουργήσει μελλοντικά προβλήματα, όπως:

Στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να χρειαστεί να υποβληθεί ο ασθενής σε νέα επέμβαση (συμπληρωματική θυρεοειδεκτομή).Η επανεπέμβαση αυτή συνηθέστατα είναι δυσκολότερη τεχνικά σε σύγκριση με την αρχική επέμβαση λόγω της παρουσίας ουλώδους ιστού από την αρχική (προηγηθείσα) επέμβαση θυρεοειδεκτομής.

Θεωρητικά, αν η διασπορά των εμφυτευμένων υπολειμμάτων θυρεοειδικού ιστού είναι εκτεταμένη στον τράχηλο, μπορεί να είναι πρακτικά αδύνατη η πλήρης αφαίρεσή τους.

Ονοματολογία – θυρεοείδωση (και προέλευση)

Η παθολογική αυτή κατάσταση παρουσιάζει ομοιότητες με την «σπλήνωση» (splenosis). Η σπλήνωση εμφανίζεται όταν στη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης (σπληνεκτομής) συμβαίνει διασπορά τεμαχίων σπληνικού παρεγχύματος και εμφύτευση αυτών σε διάφορα σημεία της περιτοναϊκής κοιλότητας. Τα τεμάχια αυτά σταδιακά αρχίζουν να καθίστανται λειτουργικά. Κατ΄αντιστοιχία, για τον θυρεοειδή έχει προταθεί για το φαινόμενο αυτό ο όρος «θυρεοείδωση» (thyroidosis).

Πρόληψη και η σημασία της εμπειρίας του χειρουργού

Για την πρόληψη του φαινομένου αυτού έχει μεγάλη σημασία η προσεκτική εκτέλεση της αρχικής επέμβασης. Η θυρεοειδεκτομή μπορεί να γίνεται αρχικά για διάφορες ενδείξεις, όπως όζοι θυρεοειδούς, καρκίνος θυρεοειδούς, θυρεοειδίτιδες, υπερθυρεοειδισμόςβρογχοκήλη κλπ. (βλ. παθήσεις θυρεοειδούς). θα πρέπει να γίνεται με πολύ λεπτούς και προσεκτικούς χειρισμούς και με απόλυτο «σεβασμό στους ιστούς». Οι απρόσεκτοι, βεβιασμένοι, αδροί χειρισμοί θα πρέπει να αποφεύγονται.

Ιδιαίτερη σημασία εν προκειμένω έχει η εμπειρία του χειρουργού που θα πρέπει να είναι κατά προτίμηση έμπειρος χειρουργός θυρεοειδούς. Ο έμπειρος χειρουργός θυρεοειδούς μπορεί να εκτελέσει την αρχική επέμβαση με τεχνική αρτιότητα, ριζικότητα και ασφάλεια.

Με τον τρόπο αυτό το πρόβλημα του ασθενούς (όζοι θυρεοειδούς, καρκίνος θυρεοειδούς, υπερθυρεοειδισμός, θυρεοειδίτιδα) επιλύεται άμεσα, οριστικά και με ασφάλεια. Αποφεύγεται έτσι το ενδεχόμενο να χρειαστεί να υποβληθεί ο ασθενής σε μελλοντικές επανεπεμβάσεις που είναι τεχνικά δυσκολότερες, ενώ αυξάνουν παράλληλα το κόστος και την ταλαιπωρία του ασθενούς.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

Ιατρικό Ψυχικού– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

Τηλ 6977068223 & 210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

 

 

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ?

 

ΑΡΘΡΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

VIDEOS

 

Νόσος Graves

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

 

Πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός

Αδένωμα παραθυρεοειδούς

Όζοι θυρεοειδούς – θυρεοείδωση

ΚΟΣΤΟΣ

Θεωρούμε την άσκηση της χειρουργικής όχι μέσο πλουτισμού (κάτι που δεν είναι επιθυμητό για κανένα μέλος της ομάδας μας) αλλά τρόπο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και ανταπόδοσης στην κοινωνία μας όλων των γνώσεων και της εμπειρίας που με πολύ κόπο αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, με τη συστηματική (κλινική και ακαδημαϊκή) ενασχόλησή μας με την χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) αλλά και την γενική χειρουργική, μέσα από τη θητεία μας σε θέσεις ευθύνης σε μεγάλα νοσοκομεία και το Πανεπιστήμιο των Αθηνών.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος μας είναι ένας παράγοντας που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Η ομάδα μας – σεβόμενη τις οικονομικές δυσκολίες της κοινωνίας μας – διατηρεί τις τιμές των επεμβάσεων σε πολύ προσιτά επίπεδα, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να τύχουν αντιμετώπισης του προβλήματός τους από έναν πολύ εξειδικευμένο και ιδιαίτερα έμπειρο χειρουργό, χωρίς να αποκλείεται κανείς από την φροντίδα του για οικονομικούς λόγους. Είναι αδιανόητο για την ομάδα μας να υπάρξει οικονομική εκμετάλλευση του ασθενούς στην ανάγκη του.[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”7626″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ