Skip to main content
search

Λίαν ευμεγέθης όζος θυρεοειδούς σε νεαρή ασθενή μας (εικόνες) – πώς ο φόβος και η αναβλητικότητα μπορούν να επιδεινώσουν το πρόβλημα του ασθενούς

Η ασθενής ετών 35 προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση ευμεγέθους όζου θυρεοειδούς. Στο υπερηχογράφημα απεικονίσθηκε όζος στον αριστερό λοβό του θυρεοειδούς αδένα μεγίστης διαμέτρου 40 mm με κολλοειδές περιεχόμενο (καλοήθους ηχομορφολογίας). Στον δεξιό λοβό υπάρχει μικρό οζίδιο διαμέτρου 6 mm. Δεν απεικονίσθηκαν παθολογικοί τραχηλικοί λεμφαδένες. Ασθενής ευθυρεοειδική.

Υποβλήθηκε σε ολική θυρεοειδεκτομή μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής υπό γενική αναισθησία. Κατά την επέμβαση επιβεβαιώνονται τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου. Ο αριστερός λοβός παρουσιάζει σημαντικού βαθμού διόγκωση και καταλαμβάνεται στο μεγαλύτερο του μέγεθος από τον ευμεγέθη όζο.

Η επέμβαση εξελίχθηκε με σχετική δυσκολία λόγω των αυξημένων διαστάσεων του όζου.

Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης οπτική αναγνώριση και προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων άμφω.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά.

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές.

Η μετεγχειρητική πορεία ήταν ομαλή.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα σε καλή γενική κατάσταση.

 

ΣΧΟΛΙΟ

Ο φόβος των ασθενών είναι μία παράμετρος που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι ασθενείς διστάζουν να προχωρήσουν σε μια χειρουργική επέμβαση (εν προκειμένω θυρεοειδεκτομή). Η καθυστέρηση αυτή έχει συχνά σαν αποτέλεσμα ο ασθενής να προσέρχεται καθυστερημένα, με αποτέλεσμα η αντιμετώπιση του προβλήματός του συχνά να περιπλέκεται.

Το πρόβλημα αυτό ισχύει για όλες τις παθήσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις η αναβλητικότητα μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες. Αυτό ισχύει για νεοπλασματικές παθήσεις με γρήγορη εξέλιξη, όπως στη περίπτωση του θυρεοειδούς το αναπλαστικό (ή αδιαφοροποίητο) καρκίνωμα και – σε μικρότερο βαθμό – το μυελοειδές καρκίνωμα. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί απλά να δυσκολέψουν τεχνικά την επέμβαση (θυρεοειδεκτομή), αλλά και τη διασωλήνωση της τραχείας (όταν – σε λίαν ευμεγέθεις όζους – παρεκτοπίζεται από την μέση γραμμή [βλ. πιεστικά φαινόμενα]). Η τεχνική δυσχέρεια στις περιπτώσεις αυτές οφείλεται στην σημαντική αύξηση των διαστάσεων του θυροειδούς αδένα. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθεί κατάδυση αυτού προς το ανώτερο μεσοθωράκιο.

Την τελευταία μάλιστα διετία, πέραν του φόβου για την επέμβαση, μία αιτία καθυστέρησης της προσέλευσης των ασθενών στις δομές υγείας ήταν και η πανδημία του κορονοϊού, λόγω του φόβου μετάδοσης της νόσου.

Σε κάθε περίπτωση, η αντιμετώπιση των περιστατικών αυτών καλό θα είναι να γίνεται από εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς, με εμπειρία στην αντιμετώπιση των παθήσεων του θυρεοειδούς.

ΛΕΖΑΝΤΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ

ΕΙΚΟΝΑ 1

Εμφανής ο ευμεγέθης όζος θυρεοειδούς (face/profile).

 

ΕΙΚΟΝΑ 2

Πάνω αριστερά, εικόνα στην εξέλιξη της επέμβασης. Ο διογκωμένος αριστερός λοβός θυρεοειδούς που περιέχει τον ευμεγέθη όζο έχει ήδη κινητοποιηθεί. Η ολική θυρεοειδεκτομή είναι στη φάση της ολοκλήρωσης. Πάνω δεξιά, το χειρουργικό παρασκεύασμα: εμφανής η μεγάλη διαφορά μεγέθους του δεξιού με τον αριστερό λοβό που περιέχει τον ευμεγέθη όζο.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ – ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

Τηλ 6977068223 & 210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

 

 

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ?

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

 

Όζος θυρεοειδούς

Καρκίνος θυρεοειδούς

Όζοι θυρεοειδούς

 

 

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Πρωτοπαθής

Αδένωμα παραθυρεοειδούς

 

 

 

ΚΟΣΤΟΣ

Θεωρούμε την άσκηση της χειρουργικής όχι μέσο πλουτισμού (κάτι που δεν είναι επιθυμητό για κανένα μέλος της ομάδας μας) αλλά τρόπο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και ανταπόδοσης στην κοινωνία μας όλων των γνώσεων και της εμπειρίας που με πολύ κόπο αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, με τη συστηματική (κλινική και ακαδημαϊκή) ενασχόλησή μας με την χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) αλλά και την γενική χειρουργική, μέσα από τη θητεία μας σε θέσεις ευθύνης σε μεγάλα νοσοκομεία και το Πανεπιστήμιο των Αθηνών.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος μας είναι ένας παράγοντας που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Η ομάδα μας – σεβόμενη τις οικονομικές δυσκολίες της κοινωνίας μας – διατηρεί τις τιμές των επεμβάσεων σε πολύ προσιτά επίπεδα, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να τύχουν αντιμετώπισης του προβλήματός τους από έναν πολύ εξειδικευμένο και ιδιαίτερα έμπειρο χειρουργό, χωρίς να αποκλείεται κανείς από την φροντίδα του για οικονομικούς λόγους. Είναι αδιανόητο για την ομάδα μας να υπάρξει οικονομική εκμετάλλευση του ασθενούς στην ανάγκη του.[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”8007″][dt_fancy_image image_id=”8008″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ