Skip to main content
search

Βρογχοκήλη – λίαν ευμεγέθης – σε ασθενή μας

Η ασθενής ετών 51 προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση πολυοζώδους βρογχοκήλης από έμπειρο και εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς.

Στο υπερηχογράφημα απεικονίσθηκε σημαντικού βαθμού αύξηση των διαστάσεων κυρίως του αριστερού λοβού του θυρεοειδούς. Ενδεικτικά αναφέρεται η κεφαλοουραία διάμετρός του = 80 mm με το κάτω όριο να κατέρχεται μέχρι την είσοδο της θωρακικής κοιλότητας (εγκάρσια διάμετρος = 51 mm, προσθιοπισθία διάμετρος = 42 mm), διαστάσεις δεξιού λοβού 71 mm x 26 mm x 22 mm (κεφαλοουραία – εγκάρσια – προσθιοπισθία). Υπάρχουν διάσπαρτοι πολλαπλοί όζοι θυρεοειδούς, οι περισσότεροι και μεγαλύτεροι στον αριστερό λοβό (d = 65 mm) και στον ισθμό (d = 32 mm).

Τα ευρήματα του υπερηχογραφήματος απεικονίζονται σχηματικά στην Εικόνα 1.

Όλοι οι εν λόγω όζοι έχουν καλοήθη ηχομορφολογία.

Δεν απεικονίσθηκαν παθολογικοί τραχηλικοί λεμφαδένες.

Η ασθενής προσκομίζει αξονική τομογραφία τραχήλου όπου παρατηρείται μεγάλου βαθμού διόγκωση του αριστερού λοβού του θυρεοειδούς με οριακή κατάδυση στο μεσοθωράκιο και πίεση – απώθηση της τραχείας προς τα δεξιά (Εικόνα 2).

Ασθενής ευθυρεοειδική.

Η ασθενής υποβλήθηκε σε ολική θυρεοειδεκτομή μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής υπό γενική αναισθησία. Κατά την επέμβαση επιβεβαιώνονται τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου. Η επέμβαση εξελίχθηκε με δυσκολία κυρίως στη φάση της κινητοποίησης του αριστερού λοβού λόγω της μεγάλου βαθμού αύξησης των διαστάσεών του αλλά και λόγω σωματότυπου ασθενούς (βραχύς τράχηλος – παχυσαρκία).

Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης οπτική αναγνώριση και προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων άμφω.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά.

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές.

Η μετεγχειρητική πορεία ήταν ομαλή.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα σε καλή γενική κατάσταση.

 

ΛΕΖΑΝΤΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ

ΕΙΚΟΝΑ 1

Πολυοζώδης μη τοξική βρογχοκήλη – σχηματική αναπαράσταση των ευρημάτων του υπερηχογραφήματος

ΕΙΚΟΝΑ 2

Πολυοζώδης βρογχοκήλη – εικόνες από την αξονική τομογραφία – ευκρινής η μεγάλου βαθμού διόγκωση του αριστερού λοβού (κίτρινο βέλος) που απωθεί την τραχεία προς τα δεξιά (κόκκινο βέλος)

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 31/12/23

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ