Skip to main content
search

Αδένωμα παραθυρεοειδούς και παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA) – με αφορμή ασθενή μας

Η ασθενής ετών 51 προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού (οριακή αύξηση ασβεστίου, υπερπαραθορμοναιμία). Η ασθενής προσκομίζει διαδοχικά υπερηχογραφήματα στα οποία αναφέρονται κάποιοι πολύ μικροί όζοι στον θυρεοειδή χωρίς κλινική σημασία. Στα υπερηχογραφήματα αυτά αναφέρεται η απουσία παθολογικών ευρημάτων από τους παραθυρεοειδείς. Σε ένα εντούτοις υπερηχογράφημα στη συνέχεια περιγράφεται υπόηχος σχηματισμός κάτωθεν και οπισθίως του αριστερού λοβού με διαστάσεις 18.1 x 5.3 mm με αυξημένη κεντρική αγγείωση και χωρίς λεμφαδένες, χωρίς να χαρακτηρίζεται.

Η ασθενής παραπέμφθηκε για κατευθυνόμενη παρακέντηση του εν λόγω μορφώματος με λεπτή βελόνη (FNA) και κυτταρολογική εξέταση με μέτρηση της παραθορμόνης στο έκπλυμα του υλικού αναρρόφησης. Η κυτταρολογική εξέταση έδειξε ευρήματα συμβατά με αδένωμα παραθυρεοειδούς, ενώ τα επίπεδα παραθορμόνης στο έκπλυμα ήταν ιδιαίτερα αυξημένα (4520 pg/ml).

Με βάση τα ευρήματα αυτά τεκμηριώθηκε η διάγνωση του αδενώματος του αριστερού κάτω παραθυρεοειδούς και η ασθενής παραπέμφθηκε για χειρουργική αντιμετώπιση, χωρίς να χρειαστεί περαιτέρω απεικονιστικός έλεγχος με σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών.

Η ασθενής υποβλήθηκε σε αριστερά κάτω παραθυρεοειδεκτομή μέσω mini-εγκάρσιας τραχηλικής τομής (ελάχιστα επεμβατική παραθυρεοειδεκτομή) από έμπειρο και εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς-παραθυρεοειδών.

Μετά την κινητοποίηση και την ανάσπαση προς την μέση γραμμή του αριστερού λοβού του θυρεοειδούς ανευρίσκεται – στη θέση που περιγράφεται στο προεγχειρητικό υπερηχογράφημα – το μόρφωμα (βλ. παραπάνω) που έχει τυπικούς μακροσκοπικούς χαρακτήρες αδενώματος παραθυρεοειδών.

Αφαιρείται ακέραιο και αποστέλλεται για ταχεία βιοψία η οποία επιβεβαιώνει τη διάγνωση (αδένωμα παραθυρεοειδούς).

Στη διεγχειρητική μέτρηση παραθορμόνης παρατηρείται σημαντική πτώση των επιπέδων αυτής μετά την εκτομή του αδενώματος. Ο αριστερός άνω παραθυρεοειδής αναγνωρίζεται χωρίς αλλοιώσεις.

Με βάση τα ευρήματα αυτά η επέμβαση θεωρείται επιτυχής όσον αφορά την αντιμετώπιση του υπερπαραθυρεοειδισμού και ολοκληρώνεται σε αυτή τη φάση.

Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης οπτική αναγνώριση και προστασία του αριστερού παλίνδρομο λαρυγγικού νεύρου.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά. Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές.

Η μετεγχειρητική πορεία ήταν ομαλή. Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα σε καλή γενική κατάσταση.

 

ΛΕΖΑΝΤΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ

ΕΙΚΟΝΑ 1

Αδένωμα παραθυρεοειδούς (κίτρινο βέλος) – εικόνες στο υπερηχογράφημα

Αριστερά σε επιμήκη διατομή (η κάτω αριστερή εικόνα απεικονίζει την αυξημένη εσωτερική αγγείωση)

Δεξιά σε εγκάρσια διατομή (στην κάτω δεξιά εικόνα απεικονίζεται και πάλι η αυξημένη εσωτερική αγγείωση)

TH= αριστερός λοβός του θυρεοειδούς

Μπλε βέλος= κοινή καρωτίδα αρτηρία

Κόκκινο βέλος= έσω σφαγίτιδα φλέβα

 

ΕΙΚΟΝΑ 2

Αδένωμα παραθυρεοειδούς – σχηματική απεικόνιση της υπερηχογραφικά καθοδηγούμενης παρακέντησης με λεπτή βελόνη (Fine-Needle Aspiration). Το υλικό της παρακέντησης εστάλη για κυτταρολογική εξέταση και για μέτρηση παραθορμόνης στο έκπλυμα, τεκμηριώνοντας έτσι τη διάγνωση του αδενώματος παραθυρεοειδούς.
Στην ένθετη εικόνα πάνω δεξιά απεικονίζεται το ευμέγεθες αδένωμα παραθυρεοειδούς μετά την κινητοποίησή του και λόγο πριν την αφαίρεσή του μέσω μιας πολύ μικρής τομής (ελάχιστα επεμβατική παραθυρεοειδεκτομή).

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 31/12/23

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ