Skip to main content
search

Βρογχοκήλη προβλήματα αντιμετώπιση

Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρού μεγέθους ενδοκρινής αδένας που βρίσκεται στον τράχηλο, στην πρόσθια κατώτερη επιφάνειά του. Το μέγεθός του μπορεί να αυξηθεί σε διάφορες περιπτώσεις. Η παθολογική κατάσταση που προκύπτει σαν αποτέλεσμα της αύξησης των διαστάσεων του θυρεοειδούς αδένα χαρακτηρίζεται σαν βρογχοκήλη.

Στους ασθενείς με βρογχοκήλη, ο θυρεοειδής αδένας μπορεί να λειτουργεί κανονικά, σε κάποιες όμως περιπτώσεις μπορεί να παρουσιάζει διαταραχές της λειτουργίας του (είτε υποθυρεοειδισμό είτε υπερθυρεοειδισμό). Στην περίπτωση του υπερθυρεοειδισμού, η βρογχοκήλη χαρακτηρίζεται σαν τοξική. Διαφορετικά, περιγράφεται με τον όρο απλή ή μη τοξική βρογχοκήλη.

Η αύξηση των διαστάσεων του θυρεοειδούς μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια, όπως:

όζοι θυρεοειδούς

καρκίνος θυρεοειδούς

θυρεοειδίτιδες

υπερθυρεοειδισμός (τοξική βρογχοκήλη)

 

Τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει στον ασθενή – Πιεστικά φαινόμενα

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα της βρογχοκήλης είναι η αύξηση των διαστάσεων του θυρεοειδούς αδένα. Ο διογκωμένος θυρεοειδής μπορεί να πιέζει – λόγω των αυξημένων του διαστάσεων – παρακείμενα ανατομικά στοιχεία / όργανα με αποτέλεσμα να εμφανίζονται διάφορα συμπτώματα, ανάλογα με το όργανο στο οποίο ασκείται η πίεση. Τα συμπτώματα αυτά περιγράφονται με τον όρο “πιεστικά φαινόμενα“.

Συνηθέστερα πιέζεται η τραχεία, καθώς ο θυρεοειδής αδένας ‘κάθεται’ πάνω της. Σαν αποτέλεσμα μπορεί να παρατηρηθεί δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια). Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθεί ‘σφύριγμα’ που γίνεται αντιληπτό περισσότερο στη φάση της εισπνοής (εισπνευστικός συριγμός).

Σπανιότερα, όταν η διόγκωση του θυρεοειδούς επεκτείνεται προς τα πίσω (προς την ραχιαία επιφάνεια του τραχήλου) μπορεί να πιεστεί και ο οισοφάγος, με αποτέλεσμα την εμφάνιση δυσκολίας στην κατάποση (δυσκαταποσία).

Μπορεί επίσης ο ασθενής να αισθάνεται πίεση στον τράχηλο, παρουσία ξένου σώματος, βήχα, αλλαγή της φωνής κλπ.

 

Αισθητικά προβλήματα

‘Όχι σπάνια, ο διογκωμένος θυρεοειδής μπορεί να είναι εμφανής στον τράχηλο του ασθενούς. Αυτό συμβαίνει συνήθως σε ασθενείς με λεπτό και μακρύ τράχηλο, και κυρίως σε γυναίκες. Δημιουργείται έτσι ένα σημαντικό αισθητικό πρόβλημα, καθώς η διόγκωση είναι άμεσα εμφανής αφού βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα ορατό σημείο του σώματος. Τα αισθητικής φύσεως προβλήματα που δημιουργεί μία βρογχοκήλη είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους νεαρούς ασθενείς.

 

Υπερθυρεοειδισμός

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, σε κάποιους ασθενείς η βρογχοκήλη συνοδεύεται από αυξημένη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών (υπερθυρεοειδισμό) (τοξική βρογχοκήλη). Στις περιπτώσεις αυτές ο θυρεοειδής αδένας μπορεί να είναι διάχυτα διογκωμένος (διάχυτη τοξική βρογχοκήλη ή νόσος Graves) ή να υπάρχουν όζοι (πολυοζώδης τοξική βρογχοκήλη). Σπανιότερα, η αυξημένη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να οφείλεται στην παρουσία ενός μόνον όζου που χαρακτηρίζεται σαν τοξικό αδένωμα.

 

Καρκίνος θυρεοειδούς

Μέσα στον διογκωμένο θυρεοειδή αδένα, όχι σπάνια μπορεί να παρατηρηθεί η ανάπτυξη καρκίνου θυρεοειδούς. Σήμερα, με την βοήθεια του υπερηχογραφήματος υψηλής ευκρίνειας είναι δυνατό να αναγνωριστεί η τυχόν παρουσία καρκίνου, που εκδηλώνεται υπό την μορφή όζου με ύποπτους χαρακτήρες στο υπερηχογράφημα. Μάλιστα, ακόμη και στην πολυοζώδη βρογχοκήλη (που χαρακτηρίζεται από την παρουσία πολλαπλών όζων) ο έμπειρος ακτινολόγος μπορεί να αναγνωρίσει κάποιον ή κάποιους όζους που μπορεί να υποκρύπτουν καρκίνο θυρεοειδούς, με βάση την απεικόνισή τους στο υπερηχογράφημα.

Στις περιπτώσεις αυτές, η διάγνωση του καρκίνου θυρεοειδούς μπορεί να τεκμηριωθεί με την βοήθεια της παρακέντησης με λεπτή βελόνη (FNA) υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση.

 

Καταδυόμενη βρογχοκήλη

Σε κάποιους ασθενείς, με την σταδιακή αύξηση των διαστάσεων του θυρεοειδούς ο θυρεοειδής αδένας βρίσκει χώρο για να επεκταθεί στην θωρακική κοιλότητα και συγκεκριμένα στο μεσοθωράκιο (πρόσθιο άνω). Σε αυτή την περίπτωση η βρογχοκήλη χαρακτηρίζεται σαν καταδυόμενη. Εξ ορισμού η καταδυόμενη βρογχοκήλη χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα αυξημένες διαστάσεις του θυρεοειδούς αδένα. Για το λόγο αυτό συχνά συνυπάρχουν και κάποια από τα προβλήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω (όπως για παράδειγμα αίσθημα δύσπνοιας, λόγω πίεσης της τραχείας).

 

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της βρογχοκήλης είναι χειρουργική και περιλαμβάνει την αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα (θυρεοειδεκτομή). Πρόκειται για μία επέμβαση με νοσηλεία μιας ημέρας, που θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή για την αποφυγή επιπλοκών. Έχει σημασία τόσο η εξειδίκευση του χειρουργού στην χειρουργική του θυρεοειδούς όσο και η εμπειρία του στην κλινική πράξη. Ιδιαίτερα δύσκολη μπορεί να είναι η επέμβαση σε:

  • Λίαν ευμεγέθεις (‘γιγάντιες’) βρογχοκήλες
  • Καταδυόμενες βρογχοκήλες
  • Τοξικές βρογχοκήλες
  • Ασθενείς με ‘δύσκολο’ τράχηλο (βραχύς, βαθύς τράχηλος, παχύσαρκοι ή μυώδεις ασθενείς, επανεπεμβάσεις στον τράχηλο, ακτινοβολία στον τράχηλο κλπ.)

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

 

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

 

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ – ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ?

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

[/vc_column_text][/vc_column]
[dt_fancy_image image_id=”8689″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ