Skip to main content
search

Γιγάντια τοξική βρογχοκήλη – με αφορμή ασθενή μας

H ασθενής ετών 80 προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση γιγάντιας καταδυόμενης τοξικής βρογχοκήλης (υπερθυρεοειδισμός, υπό αγωγή με unimazole).

Στο υπερηχογράφημα απεικονίσθηκε λίαν ευμεγέθης (γιγάντιος) όζος, αποτελούμενος από συρροή πολλών επιμέρους μικρότερων όζων στον αριστερό λοβό του θυρεοειδούς αδένα και παρεκτοπίζει τόσο την τραχεία όσο και τον οισοφάγο προς τα δεξιά. Παρουσιάζει κατάδυση πίσω από την στερνική εντομή, ενώ κεφαλικά εκτείνεται και έρχεται σε επαφή με τον υπογνάθιο σιελογόνο αδένα και βρίσκεται πίσω και επί τα εντός της έξω καρωτίδας.

Στο υπερηχογράφημα σημειώνεται ότι η άνω θυρεοειδική αρτηρία που εκφύεται ακριβώς με την έκφυση της έξω καρωτίδας παρουσιάζει μεγάλο εύρος (5 χιλ.) ενώ η έξω καρωτίδα έχει μικρότερη διάμετρο (3.5 χιλ.). Η κεφαλοουραία διάμετρος είναι 16 εκ, η προσθιοπισθία 9.3 εκ. και η εγκάρσιας 9.6 εκ. Ο δεξιός λοβός απεικονίζεται με φυσιολογικές διαστάσεις και ομοιογενή ηχοδομή. Δεν παρατηρούνται παθολογικά διογκωμένοι τραχηλικοί λεμφαδένες.

Στη μαγνητική τομογραφία περιγράφονται ανάλογα ευρήματα (βλ. εικόνες). Χαρακτηριστική η απεικόνιση του λίαν ευμεγέθους αριστερού λοβού που καταλαμβάνει ολόκληρη την αριστερή πλευρά του τραχήλου, από το πρόσθιο άνω μεσοθωράκιο αριστερά μέχρι την κάτω γνάθο αριστερά.

Ασθενής ευθυρεοειδική.

Η ασθενής υποβλήθηκε σε ολική θυρεοειδεκτομή μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής υπό γενική αναισθησία. Κατά την επέμβαση επιβεβαιώνονται τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου. Ο αριστερός λοβός του θυρεοειδούς έχει εξαιρετικά μεγάλες διαστάσεις (κεφαλοουραία, εγκάρσια, προσθιοπισθία), καταδύεται εν μέρει στο ανώτερο πρόσθιο μεσοθωράκιο και φθάνει σε ύψος μέχρι την κάτω γνάθο (σε επαφή με τον υπογνάθιο σιελογόνο αδένα αριστερά). Η κινητοποίησή του γίνεται με εξαιρετικά μεγάλου βαθμού δυσκολία και με ιδιαίτερη προσοχή λόγω των λίαν αυξημένων διαστάσεών του (γιγάντια βρογχοκήλη). Η παρουσία λίαν ευμεγέθων και πολλαπλών αγγειακών κλάδων δυσχεραίνει σημαντικά και ακόμη περισσότερο την επέμβαση.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά, με εξαιρετικά μεγάλη εντούτοις δυσκολία για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές.

Η μετεγχειρητική πορεία ήταν ομαλή.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα σε καλή γενική κατάσταση.

 

ΣΧΟΛΙΟ

Η περίπτωση της ασθενούς που παρουσιάσθηκε παρουσίαζε σημαντικές δυσκολίες. Και αυτό και λόγω της τοξικής βρογχοκήλης αλλά και λόγω των αυξημένων διαστάσεων του αριστερού λοβού.

Η τοξική βρογχοκήλη (υπερθυρεοειδισμός) σημαίνει αυξημένη αγγείωση και αυξημένη αιμάτωση του θυρεοειδούς. Για το λόγο αυτό η θυρεοειδεκτομή μπορεί να είναι περισσότερο αιμορραγική επέμβαση στις περιπτώσεις αυτές.

Αλλά και το αυξημένο μέγεθος του αριστερού λοβού ήταν σημαντικός παράγοντας δυσκολίας. Αυτό οφείλεται όχι μόνο στην δυσκολία κινητοποίησής του αλλά και στην παρουσία ακόμη πιο μεγάλων αγγειακών στελεχών που εξασφαλίζουν την αιμάτωση του λίαν ευμεγέθους αυτού λοβού. Όπως αναφέρεται παραπάνω, η άνω θυρεοειδική αρτηρία αριστερά είχε μεγαλύτερη διάμετρο από τον έξω κλάδο της αριστερής καρωτίδας.

Επομένως, ο συνδυασμός τοξικής βρογχοκήλης και λίαν ευμεγέθους αριστερού λοβού είχε ‘συνδυαστικό’ αποτέλεσμα όσον αφορά την αυξημένη αιμάτωση και αγγείωση του θυρεοειδούς αδένα. Η ασφαλής απολίνωση των αγγείων είναι βασική προτεραιότητα στις περιπτώσεις αυτές. Οι χειρισμοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και λεπτοί για την αποφυγή αιμορραγίας.

Η κατάδυση στο μεσοθωράκιο επίσης είναι ένα πρόβλημα που προστίθεται στις παραπάνω ιδιαιτερότητες.

Τέλος, το εξαιρετικά αυξημένο μέγεθος του αριστερού λοβού έχει σαν αποτέλεσμα την απώθηση όλων των ανατομικών στοιχείων του τραχήλου προς την αντίθετη πλευρά (προς τα δεξιά) (βλ.εικόνες). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αλλαγή των ανατομικών σχέσεων των ανατομικών στοιχείων του τραχήλου σε σχέση με το φυσιολογικό. Επομένως, οι χειρισμοί θα πρέπει να γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή και λεπτότητα για την αποφυγή κακώσεων σε όργανα / ανατομικά στοιχεία του τραχήλου (όπως ο οισοφάγος, ο λάρυγγας, η τραχεία, τα λαρυγγικά νεύρα, τα μεγάλα αγγεία κλπ.).

Τονίζεται ότι οι επεμβάσεις αυτές είναι τεχνικά εξαιρετικά δύσκολες. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να επιχειρούνται κατά προτίμηση από εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς, ο οποίος – πέραν της εξειδίκευσής του στην χειρουργική θυρεοειδούς – θα πρέπει να διαθέτει και επαρκή κλινική εμπειρία στην αντιμετώπιση σύνθετων περιστατικών, όπως η ασθενής που παρουσιάσθηκε παραπάνω.

Γιγάντια τοξική βρογχοκήλη 645

ΛΕΖΑΝΤΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ

ΕΙΚΟΝΑ 1

Η εικόνα της ασθενούς πριν την επέμβαση

 

ΕΙΚΟΝΑ 2

Μαγνητική τομογραφία – εμφανές το τεράστιο μέγεθος του αριστερού λοβού (καταδυόμενος)

 

ΕΙΚΟΝΑ 3

Σημαντική παρεκτόπιση του λάρυγγα και της τραχείας προς τα δεξιά (βέλος)

 

ΕΙΚΟΝΑ 4

Σε εγκάρσια διατομή – σημαντικη παρεκτόπιση τραχείας (κίτρινο βέλος) και οισοφάγου (κόκκινο βέλος) προς τα δεξιά.

 

ΕΙΚΟΝΑ 5

Η εικονα της ασθενούς στην αίθουσα χειρουργείου

 

ΕΙΚΟΝΑ 6

Το χειρουργικό παρασκεύασμα.Παρατηρήστε την μεγάλη διαφορά στο μέγεθος του δεξιού και του αριστερού λοβού. Για λόγους σύγκρισης εικονίζεται και το χέρι του χειρουργού.

 

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ – ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ?

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

[/vc_column_text][/vc_column]
[dt_fancy_image image_id=”8675″][dt_fancy_image image_id=”8676″][dt_fancy_image image_id=”8677″][dt_fancy_image image_id=”8678″][dt_fancy_image image_id=”8679″][dt_fancy_image image_id=”8680″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ