Skip to main content
search

Θυρεοειδεκτομή και αυχεναλγία – ασκήσεις για την αντιμετώπισή της

Θυρεοειδεκτομή και αυχεναλγία.- Η θυρεοειδεκτομή τυπικά γίνεται με τον ασθενή σε θέση υπερέκτασης της κεφαλής στην χειρουργική τράπεζα. Η θέση αυτή διευκολύνει σημαντικά την διενέργεια της επέμβασης.

Εντούτοις, η θέση αυτή του ασθενούς για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η χειρουργική επέμβαση μπορεί να του δημιουργήσει κάποια προβλήματα μετεγχειρητικά. Σημειώνεται ότι η  διάρκεια μιας θυρεοειδεκτομής είναι συνήθως μεγαλύτερο της μιας ώρας. Σε κάποιες περιπτώσεις, η διάρκεια της επέμβασης μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερη. Τέτοιες περιπτώσεις είναι:

Η θέση αυτή συνεπάγεται μία σχετική ταλαιπωρία του αυχένα του ασθενούς και έτσι -όχι σπάνια- ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται πόνο στον αυχένα (αυχεναλγία) (Εικόνα 1). Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις η αυχεναλγία μπορεί να είναι εντονότερη ακόμη και από τον πόνο στην περιοχή της τομής (της θυρεοειδεκτομής).

Η αντιμετώπιση της αυχεναλγίας μετά θυρεοειδεκτομή περιλαμβάνει την χορήγηση επαρκούς αναλγητικής αγωγής. Συχνά ανταποκρίνεται στην χορήγηση απλών αναλγητικών όπως της παρακεταμόλης (Depon). Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί η παρακεταμόλη να συνδυαστεί με μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες (όπως π.χ. ιμπουπροφαίνη [Algofren]).

Παράλληλα με την αναλγητική αγωγή, ο ασθενής θα πρέπει να αρχίζει να εκτελεί κινήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των κινήσεων της κεφαλής και του τραχήλου, και κάποιες απλές ασκήσεις, που παρατίθενται στη συνέχεια (Εικόνες 2 και 3):

 

Κάμψη και στροφή της κεφαλής

Σκύψτε το κεφάλι προς τα κάτω ώστε το πηγούνι σας να ακουμπήσει στο θώρακα. Τη συνέχεια γυρίστε το κεφάλι σας προς τα αριστερά, κατόπιν στο κέντρο και στη συνέχεια αριστερά. Επαναλάβετε την άσκηση 10 φορές.

 

Κάμψη και έκταση (μύες του αυχένα)

Κατεβάστε το κεφάλι ώστε το πηγούνι να ακουμπήσει στο θώρακα. Παραμείνετε στη θέση αυτή, σε όσο μεγαλύτερη κάμψη μπορείτε, ώστε να αισθανθείτε τάση στον αυχένα σας. Στη συνέχεια κάντε έκταση της κεφαλής όσο περισσότερο μπορείτε. Επαναλάβετε την άσκηση 10 φορές.

 

Πλάγια κάμψη (σκαληνοί μύες και τραπεζοειδής)

Σταθείτε όρθιος και κατεβάστε κάτω το δεξί σας χέρι. Τοποθετήστε το αριστερό σας χέρι στο κεφάλι. Λυγίστε το κεφάλι σας προς τον αριστερό σας ώμο τραβώντας το με το αριστερό σας χέρι, ώστε να τεθούν υπό τάση οι μύες της δεξιάς πλευράς του αυχένα σας (Εικόνα 3). Μείνετε σε αυτή τη θέση για 30 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια κάντε μία διακοπή. Επαναλάβετε την ίδια άσκηση στην άλλη πλευρά με τον ίδιο τρόπο. Επαναλάβετε την ίδια άσκηση στην αριστερή πλευρά. Η άσκηση θα πρέπει να επαναλαμβάνεται 10 φορές στην κάθε πλευρά (δεξιά και αριστερά).

 

Ανάσπαση ώμων

Ανασηκώστε τους ώμους προς τα πάνω. Επανάληψη της άσκησης 10 φορές

Χρήσιμες επίσης είναι και οι περιστροφικές κινήσεις της κεφαλής και δεξιόστροφα και αριστερόστροφα.

 

Θυρεοειδεκτομή και αυχεναλγία – Σχόλιο

Οι απλές αυτές ασκήσεις μπορεί να βοηθήσουν τον ασθενή να ξεπεράσει ευκολότερα το (παροδικό) πρόβλημα της αυχεναλγίας που μπορεί να εμφανιστεί μετά από επεμβάσεις θυρεοειδούς. Με τον τρόπο αυτό μειώνονται οι ανάγκες σε αναλγητικά, ενώ διευκολύνεται η ταχύτερη και πληρέστερη επάνοδος του ασθενούς στην καθημερινότητά του και τις ασχολίες του.

Όταν ο ασθενής αναφέρει στην προεγχειρητική του εκτίμηση πρόβλημα στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, ο χειρουργός θα πρέπει να λαμβάνει κάποια συγκεκριμένα μέτρα στη διάρκεια της επέμβασης. Η υπερέκταση θα πρέπει να αποφεύγεται και να συντομεύεται ει δυνατόν η διάρκεια της επέμβασης.

Τα παραπάνω μπορεί ίσως να φαίνονται λεπτομέρειες μπροστά στο κυρίως θέμα που είναι η θυρεοειδεκτομή, μπορεί όμως να επηρεάσουν την μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς, ενίοτε σε σημαντικό βαθμό. Ο εξειδικευμένος χειρουργός θυρεοειδούς θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του και την παράμετρο αυτή και να είναι σε θέση να εκτελέσει με ασφάλεια και γρήγορα την θυρεοειδεκτομή, ακόμη και σε ‘άβολη’ για τον ίδιο θέση του ασθενούς (δηλαδή χωρίς υπερέκταση του τραχήλου).

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας

Home

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα:

  • Για τις παθήσεις θυρεοειδούς
  • Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών
  • Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?
  • Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?
  • Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

 

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223
email: georgesakorafas@yahoo.com

 

[/vc_column_text][/vc_column]
[dt_fancy_image image_id=”8872″][dt_fancy_image image_id=”8874″][dt_fancy_image image_id=”8875″]
[/vc_row]

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/12/2024

3810

Θυρεοειδεκτομές

854

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

512

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ