Skip to main content
search

Καρκίνος θυρεοειδούς υποτροπή – υπολειμματική νόσος

Εισαγωγή

Καρκίνος θυρεοειδούς υποτροπή – υπολειμματική νόσος.- Ο διαφοροποιημένος καρκίνος θυρεοειδούς (TC) αποτελεί τη συνηθέστερη μορφή καρκίνου θυρεοειδούς. Ο θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς είναι ο πιο συχνός υπότυπος του διαφοροποιημένου TC. Αυτή η μορφή TC έχει εξαιρετική πρόγνωση, καθώς  η βιολογική του συμπεριφορά είναι αρκετά ‘καλοήθης’. Η υποτροπή του TC ή η υπολειμματική νόσος είναι δύο πιθανά σενάρια στην εξέλιξη της νόσου.

 

Καρκίνος θυρεοειδούς υποτροπή – υπολειμματική νόσος. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Ο θηλώδης TC , παρά την γενικά εξαιρετικά καλή του πρόγνωση, εκτιμάται ότι θα εμφανίσει υποτροπή σε ένα σημαντικό ποσοστό (έως 20-25 %) των ασθενών.  Η έννοια της υποτροπής είναι διαφορετική από την έννοια της επιμένουσας (υπολειμματικής) νόσου.

Καρκίνος θυρεοειδούς υποτροπή της νόσου

Ο όρος ‘υποτροπή’ του TC αναφέρεται στην “επανεμφάνιση” του TC μετά από ένα διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών, στη διάρκεια του οποίου ο/η ασθενής ήταν ελεύθερος νόσου.

 

Eπιμένουσα ή υπολειμματική νόσος

Αντίθετα, ο όρος ‘επιμένουσα’ νόσος αναφέρεται στην παραμονή υπολειμματικής νόσου μετά την αρχική αντιμετώπιση του TC, η οποία διαγιγνώσκεται μέσα στους πρώτους 12 μήνες μετά την αρχική αντιμετώπιση.

 

Καρκίνος θυρεοειδούς υποτροπή – υπολειμματική  νόσος: ΠΡΟΓΝΩΣΗ

Η υπολειμματική νόσος συνδυάζεται με αυξημένη συχνότητα μακρινών μεταστάσεων σε σύγκριση με την υποτροπή (38 % vs. 17 %).

To άρρεν φύλο, η μεγαλύτερη ηλικία, το αυξημένο μέγεθος του όγκου (Τ) και η παρουσία λεμφαδενικών μεταστάσεων (Ν) αποτελούν ανεξάρτητους προγνωστικούς δείκτες στην περίπτωση της υπολειμματικής νόσου.

Σε περίπτωση υποτροπής, η πρόγνωση είναι καλύτερη όταν αυτή αφορά τους λεμφαδένες του τραχήλου σε σύγκριση με την εμφάνιση υποτροπής στην κοίτη του θυρεοειδούς

Το γεγονός ότι η υπολειμματική νόσος έχει χειρότερη πρόγνωση σε σύγκριση με την υποτροπή υπογραμμίζει τη μεγάλη σημασία:

    • της αρχικής χειρουργικής επέμβασης.Αυτή θα πρέπει να είναι ριζική (θεραπευτική) επιτυγχάνοντας την πλήρη εκτομή της νόσου, χωρίς παραμονή υπολειμματικού καρκινικού ιστού. Για το σκοπό αυτό απαιτείται εμπειρία από την πλευρά του χειρουργού, που θα πρέπει να είναι κατά προτίμηση εξειδικευμένος χειρουργός θυρεοειδούς.
    • της προσεκτικής παρακολούθησης του ασθενούς μετά την επέμβαση για την έγκαιρη διάγνωση τυχόν υποτροπής ή υπολειμματικής νόσου, έτσι ώστε να σχεδιαστεί η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση και να αξιολογηθεί σωστά η πρόγνωση.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ – ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

Τηλ 6977068223 & 210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

 

Καρκίνος θυρεοειδούς

 

Μαρτυρίες ασθενών

Γιατί εμάς?

Κόστος – διαδικασία

Ευγενίδειο

Γεώργιος Σακοράφας /Μητέρα και Υγεία[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”5957″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ