Skip to main content
search

Θυρεοειδεκτομή παραθυρεοειδεκτομή : συνδυασμένη επέμβαση σε ασθενή μας με ‘δύσκολη’ θέση του αδενώματος παραθυρεοειδούς.

Η ασθενής, ετών 56, προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση θερμού όζου θυρεοειδούς – πρωτοπαθούς νορμοασβεστιαιμικού υπερπαραθυρεοειδισμού.

Στο υπερηχογράφημα απεικονίστηκε όζος καλοήθους ηχομορφολογίας που καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του δεξιού λοβού, μεγίστης διαμέτρου 27,6 mm.  Συνυπάρχουν μικρότερα οζίδια διαμέτρου 7 χιλιοστών στον δεξιό λοβό και 4.6  & 3,3 χιλιοστών στον αριστερό λοβό του θυρεοειδούς.

Η ασθενής προσκομίζει σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών με Τεχνήτιο 99m sestamibi, με υποψία παρουσίας υπερλειτουργικού παραθυρεοειδικού ιστού στην ανατομική θέση του δεξιού κάτω παραθυρεοειδούς.

Η ασθενής υποβλήθηκε σε νέο υπερηχογράφημα σε εξειδικευμένο εργαστήριο υπερήχων, όπου επιβεβαιώνονται τα παραπάνω δεδομένα όσον αφορά τον θυρεοειδή, χωρίς παρουσία παθολογικών τραχηλικών λεμφαδένων. Παράλληλα διαπιστώνεται η παρουσία αδενώματος δεξιού κάτω παραθυρεοειδούς σε βαθιά θέση στην δεξιά τραχειοοισοφαγική αύλακα, στην 8η ώρα της τραχείας και στην πλαγιοπίσθια επιφάνεια της δεξιάς κοινής καρωτίδας, μεγίστης διαμέτρου 13 χιλ.

Υποβλήθηκε σε συνδυασμένη ολική θυρεοειδεκτομή με ταυτόχρονη δεξιά κάτω παραθυρεοειδεκτομή μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής υπό γενική αναισθησία. Κατά την επέμβαση επιβεβαιώνονται τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου.

Δυσχερής η ανεύρεση και η κινητοποίηση του αδενώματος (που έχει τυπικούς μακροσκοπικούς χαρακτήρες) λόγω της αρκετά εν τω βάθει θέσης του αλλά και επειδή καλύπτεται από το δεξιό παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο που πορεύεται στην πρόσθια επιφάνεια του αδενώματος. Το νεύρο αποκολλάται με ιδιαίτερη προσοχή και λεπτούς χειρισμούς από το αδένωμα, διατηρώντας την ανατομική του ακεραιότητα. Η ταχεία βιοψία επιβεβαιώνει τη διάγνωση.

 

Θυρεοειδεκτομή Παραθυρεοειδεκτομή : Συνδυασμένη Επέμβαση Σε Ασθενή Μας Με ‘Δύσκολη’ Θέση Του Αδενώματος Παραθυρεοειδούς.

Θυρεοειδεκτομή παραθυρεοειδεκτομή : συνδυασμένη επέμβαση σε ασθενή μας με ‘δύσκολη’ θέση του αδενώματος παραθυρεοειδούς.

ΛΕΖΑΝΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ. Το αδένωμα παραθυρεοειδούς (επισημαίνεται με το κόκκινο βέλος στην αριστερή εικόνα) βρίσκεται σε αρκετά εν τω βάθει θέση στον τράχηλο (περίπου στην 8η ώρα της τραχείας), πίσω από τα μεγάλα αγγεία του τραχήλου (κοινή καρωτίδα [CA] και την έσω σφαγίτιδα φλέβα [IJV]). Πάνω στο αδένωμα πορεύεται το δεξιό παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο (επισημαίνεται με το μπλε βέλος). Στο ένθετο πάνω δεξιά εικόνα από το χειρουργείο: φαίνεται το αδένωμα δεξιού κάτω παραθυρεοειδούς (μαύρο βέλος με διακεκομμένες γραμμές) και πάνω του το δεξιό παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο (μαύρο βέλος, καταδεικνύεται με την λαβίδα).

Δεν παρατηρήθηκαν μακροσκοπικά ύποπτοι λεμφαδένες στο κεντρικό διαμέρισμα του τραχήλου.

Διεγχειρητική μέτρηση παραθορμόνης PTH = 139 pg/ml πριν και PTH = 10 pg/ml μετά την εκτομή του αδενώματος.

Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης οπτική αναγνώριση και προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων άμφω.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά. Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα.

Απόγευμα ημέρας επέμβασης PTH = 10 pg/ml

 

Σχόλιο

Η θέση των παραθυρεοειδών αδένων (και κατά συνέπεια των αδενωμάτων, αν αναπτυχθούν σε έναν ή περισσότερους εξ αυτών) ποικίλλει ευρέως. Σε κάποιες περιπτώσεις τα αδενώματα παραθυρεοειδούς μπορεί να βρίσκονται βαθιά στην τραχειοοισοφαγική αύλακα, σε στενή ανατομική σχέση με το αντίστοιχο παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο. Η διατήρηση της ανατομικής ακεραιότητας του νεύρου έχει μεγάλη σημασία για την διατήρηση της φωνητικής λειτουργίας.

Μία τέτοια περίπτωση είναι και η ασθενής που παρουσιάζεται στην παρούσα ανακοίνωση, καθώς το δεξιό παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο πορεύονταν επί της επιφάνειας του αδενώματος.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από την πλευρά του χειρουργού στην διάρκεια των χειρουργικών χειρισμών, προκειμένου να διατηρηθεί όχι μόνο η ανατομική αλλά και η λειτουργική ακεραιότητα των λαρυγγικών νεύρων.

Χρήσιμη είναι εν προκειμένω η εμπειρία του χειρουργού στις παθήσεις των παραθυρεοειδών και στις επεμβάσεις παραθυρεοειδών, ώστε οι επεμβάσεις αυτές να εξελιχθούν αποτελεσματικά και με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια για τον ασθενή.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 

 

 

Θυρεοειδεκτομή παραθυρεοειδεκτομή 1

 

 

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ