Skip to main content
search

Λαρυγγικά νεύρα–οπτική αναγνώριση και διατήρηση φωνητικής λειτουργίας στις επεμβάσεις θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών

Λαρυγγικά νεύρα-οπτική αναγνώριση.-Τα παλίνδρομα ή κάτω λαρυγγικά νεύρα είναι δύο, δεξιά και αριστερά. Νευρώνουν όλους τους μύες του λάρυγγα, πλην του κρικοθυρεοειδούς μυός (που νευρώνεται από τα άνω λαρυγγικά νεύρα). Τα παλίνδρομα ή κάτω λαρυγγικά νεύρα ελέγχουν επομένως την κινητικότητα των φωνητικών χορδών ελέγχοντας με τον τρόπο αυτό την φωνητική λειτουργία.

Είναι κλάδοι του πνευμονογαστρικού νεύρου, που πορεύεται μεταξύ της καρωτίδας αρτηρίας και της σφαγίτιδας φλέβας, μέσα στο λεγόμενο αγγειονευρώδες δεμάτιο του τραχήλου.

Η πορεία των δύο κάτω (παλίνδρομων) λαρυγγικών νεύρων διαφέρει δεξιά και αριστερά.

Στη δεξιά πλευρά, το δεξιό παλίνδρομο (κάτω) λαρυγγικό νεύρο διαγράφει καμπύλη πορεία γύρω από την δεξιά υποκλείδια αρτηρία και στη συνέχεια η πορεία του αναστρέφεται προς τα πάνω στον τράχηλο.

Στην αριστερή πλευρά, το αριστερό παλίνδρομο (κάτω) λαρυγγικό νεύρο ελίσσεται γύρω από το αορτικό τόξο και πίσω από τον αρτηριακό σύνδεσμο. Στη συνέχεια, η πορεία του αναστρέφεται και το αριστερό παλίνδρομο νεύρο πορεύεται επίσης προς τα πάνω στον τράχηλο.

Η αναστροφή αυτή της πορείας των δύο κάτω λαρυγγικών νεύρων εξηγεί και τον όρο «παλίνδρομο» που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το καθένα από τα κάτω λαρυγγικά νεύρα.

Στην πορεία τους προς τα πάνω στον τράχηλο, τα δύο παλίνδρομα λαρυγγικά νεύρα πορεύονται μεταξύ της τραχείας και του οισοφάγου, στην τραχειοοισοφαγική αύλακα και πίσω από τον σύστοιχο λοβό του θυρεοειδούς αδένα (δεξιό και αριστερό).

Εισέρχονται στον λάρυγγα στο ύψος της κρικοθυρεοειδικής συμβολής, πολύ κοντά στον λεγόμενο σύνδεσμο του Berry, που καθηλώνει τον θυρεοειδή αδένα, στην προσθιοπλάγια επιφάνεια της τραχείας.

Στη διάρκεια των επεμβάσεων θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών (θυρεοειδεκτομήπαραθυρεοειδεκτομή) ο εξειδικευμένος χειρουργός θυρεοειδούςχειρουργός παραθυρεοειδών είναι σε θέση – στις περισσότερες περιπτώσεις – να αναγνωρίσει οπτικά τα παλίνδρομα (κάτω) λαρυγγικά νεύρα με την χαρακτηριστική τους μακροσκοπική εικόνα. Με την οπτική αναγνώριση διασφαλίζεται και η προστασία τους από το ενδεχόμενο διατομής.

Η οπτική αναγνώριση των λαρυγγικών νεύρων προτείνεται σαν η “gold standard” τεχνική για τη διαφύλαξη της φωνητικής λειτουργίας στη διάρκεια των επεμβάσεων θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών από την ΑΤΑ (American Thyroid Association). Σε επιλεγμένες εντούτοις περιπτώσεις, όπου η οπτική αναγνώριση μπορεί να είναι δύσκολη (π.χ. επανεπεμβάσεις στον τράχηλο) είναι χρήσιμη η νευροπαρακολούθηση.

Λαρυγγικά νεύρα-οπτική αναγνώριση

ΛΕΖΑΝΤΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ

ΕΙΚΟΝΑ 1

Παλίνδρομα λαρυγγικά νεύρα – ανατομία και πορεία τους (βλ. κείμενο)

 

ΕΙΚΟΝΑ 2

Παλίνδρομα λαρυγγικά νεύρα – οπτική αναγνώριση – εικόνα από επέμβαση σε ασθενή μας. Φαίνεται καθαρά το αριστερό παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο (βέλος) λίγο πριν την είσοδό του στον λάρυγγα. Ο αριστερός λοβός του θυρεοειδούς έχει κινητοποιηθεί και ανασπάται προς τα δεξιά.

Λαρυγγικά νεύρα-οπτική αναγνώριση

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ – ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Λαρυγγικά νεύρα-οπτική αναγνώριση

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

Τηλ 6977068223 & 210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

Λαρυγγικά νεύρα-οπτική αναγνώριση

 

 

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

 

 

Καρκίνος θυρεοειδούς

Όζοι θυρεοειδούς

 

 

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

  • Γιατί διαθέτουμε πολύ μεγάλη και μακρόχρονη εμπειρία στη χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) λόγω μακράς και συστηματικής ενασχόλησης με τις χειρουργικές παθήσεις θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών.
  • Γιατί είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα κάθε είδους χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών, ακόμη και σε επιπλεγμένα (δύσκολα) περιστατικά, όπως εκτεταμένοι λεμφαδενικοί καθαρισμοί σε καρκίνο θυρεοειδούς, επεμβάσεις σε λίαν ευμεγέθεις καταδυόμενες στο μεσοθωράκιο βρογχοκήλες, υποτροπές παθήσεων θυρεοειδούς (συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου θυρεοειδούς), υποτροπές υπερπαραθυρεοειδισμού, αδενώματα παραθυρεοειδών σε έκτοπη θέση ή λόγω υπεράριθμων παραθυρεοειδών, διάχυτη υπερπλασία παραθυρεοειδών κλπ.
  • Γιατί έχουμε να δείξουμε σταθερή και μακρόχρονη επιστημονική παρουσία, με αρκετές δημοσιεύσεις στη διεθνή βιβλιογραφία πάνω σε θέματα χειρουργικής ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών)
  • Γιατί έχουν πλέον δημιουργηθεί οι πλέον καλές και αξιόπιστες συνεργασίες με εξειδικευμένους και έμπειρους συναδέλφους άλλων εμπλεκομένων ειδικοτήτων (ενδοκρινολόγους, ακτινολόγους, κυτταρολόγους, αναισθησιολόγους, παθολογοανατόμους, πυρηνικούς γιατρούς). Με τις συνεργασίες αυτές επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα, με στόχο πάντα το καλό του ασθενούς που μας εμπιστεύεται. Με την παροχή πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τα τρέχοντα διεθνή δεδομένα (standards), το πρόβλημα του ασθενούς επιλύεται άμεσα, οριστικά, αποτελεσματικά και με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.
  • Γιατί έχουμε συνεργασία με επιλεγμένα νοσοκομεία που προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας, σε ευχάριστο περιβάλλον, έτσι ώστε το πρόβλημα της υγείας να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε ένα όσο το δυνατόν πιο φιλικό περιβάλλον.
  • Γιατί ο προγραμματισμός της επέμβασης μπορεί να γίνει άμεσα, χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις.
  • Γιατί κατανοούμε τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνει τα τελευταία χρόνια η κοινωνία μας και βοηθούμε έμπρακτα όποιον/όποια ασθενή χρειάζεται βοήθεια από την πλευρά μας.

Λαρυγγικά νεύρα-οπτική αναγνώριση[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”8116″][dt_fancy_image image_id=”8117″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ