Skip to main content
search

Καρκίνος θυρεοειδούς και θυρεοειδεκτομή – τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού? Με αφορμή ασθενή μας

Εισαγωγή

H ασθενής ετών 48 προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση υπολειμματικής νόσου μετά θυρεοειδεκτομή στην οποία υποβλήθηκε αλλαχού (στην αλλοδαπή) για πολυοζώδη βρογχοκήλη . Στην ιστολογική εξέταση βρέθηκε πολυεστιακός θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς , με την μεγαλύτερη εστία διαμέτρου 15 mm (pT1bNxMx).

 

Σπινθηρογράφημα

Η ασθενής παραπέμφθηκε για συμπληρωματική (adjuvant) θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο. Στο προ-θεραπευτικό ολόσωμο σπινθηρογράφημα (πριν την θεραπευτική χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου)παρατηρήθηκε αυξημένη καθήλωση του ραδιοφαρμάκου στην περιοχή της κοίτης του αφαιρεθέντος αδένα. Το εύρημα αυτό είναι ένδειξη παρουσίας υπολειμματικού λειτουργικού θυρεοειδικού ιστού στην περιοχή του τραχήλου. Δημιουργείται εικόνα star effect που καθιστά δυσχερή την εκτίμηση στην λοιπή τραχηλική χώρα (Εικόνα 1).

Από τον υπόλοιπο ολόσωμο έλεγχο παρατηρείται φυσιολογική βιοκατανομή του ραδιοφαρμάκου.

 

Υπερηχογράφημα

Η ασθενής προσκομίζει υπερηχογράφημα  στο οποίο περιγράφεται υπολειμματική νόσος δεξιά (παρουσία οζόμορφης βλάβης με συρρέοντες όζους), ενώ και αριστερά παρατραχειακά παρατηρούνται δύο ανάλογες οζώδεις αλλοιώσεις. Η ασθενής παραπέμφθηκε προκειμένου να γίνει εκτομή της υπολειμματικής νόσου.

Την ημέρα της επέμβασης και πριν η ασθενής οδηγηθεί στο χειρουργείο υποβλήθηκε σε νέο υπερηχογράφημα σε εξειδικευμένο εργαστήριο υπερήχων. Στο λεπτομερές αυτό υπερηχογράφημα χαρτογραφείται με ακρίβεια οζώδης σχηματισμός με συνολικές διαστάσεις 40 x 21 mm, που αποτελείται από επιμέρους μικρότερους συρρέοντες όζους.

Σε παρακείμενη θέση και προς τα αριστερά απεικονίζονται δύο επιπλέον οζόμορφες βλάβες διαμέτρου 14 mm και 23 mm.

Όλα τα μορφώματα αυτά βρίσκονται χαμηλά στον τράχηλο, σε επαφή με την ανώνυμη αρτηρία και την έκφυση της καρωτίδας. Τα κάτω όριά τους βρίσκονται πίσω από την λαβή του στέρνου, καταδυόμενα στο ανώτερο πρόσθιο μεσοθωράκιο (Εικόνα 2).

Χωρίς ευρήματα από τα λοιπά διαμερίσματα του τραχήλου.

 

Χειρουργική επέμβαση

Η ασθενής υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση (συμπληρωματική θυρεοειδεκτομή, completion thyroidectomy) με διάνοιξη της υπάρχουσας εγκάρσιας τραχηλικής τομής υπό γενική αναισθησία. Κατά την επέμβαση επιβεβαιώνονται τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου. Τα μορφώματα που περιγράφονται λεπτομερώς στο υπερηχογράφημα (βλ. παραπάνω) ανευρίσκονται στην θέση που αναφέρεται λεπτομερώς παραπάνω (Εικόνα 3).

Η κινητοποίησή τους είναι εξαιρετικά δυσχερής λόγω της παρουσίας ουλώδους ιστού από την προηγηθείσα επέμβαση (αναμενόμενο εύρημα) αλλά και λόγω της αρκετά εν τω βάθει θέσης τους στον τράχηλο και της κατάδυσής τους στο ανώτερο πρόσθιο μεσοθωράκιο.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά.

 

Μετεγχειρητική πορεία

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές.

Η μετεγχειρητική πορεία της ασθενούς ήταν ομαλή.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα σε καλή γενική κατάσταση.

 

Ιστολογική εξέταση

Αλλοιώσεις κολλοειδούς οζώδους βρογχοκήλης

 

Σχόλιο

Η περίπτωση της ασθενούς που παρουσιάζεται έχει ενδιαφέρον για τους εξής λόγους:

  • Η ολική θυρεοειδεκτομή  είναι η επέμβαση εκλογής στην πολυοζώδη βρογχοκήλη. Η παραμονή σημαντικού υπολείμματος μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην ασθενή και να χρειαστεί νέα επέμβαση για την αφαίρεση του υπολειμματικού θυρεοειδικού ιστού. Σημειώνεται ότι ο υπολειμματικός θυρεοειδικός ιστός μπορεί σταδιακά να παρουσιάσει σημαντική αύξηση των διαστάσεών του, ιδιαίτερα όταν δεν γίνεται σωστή ρύθμιση της αγωγής θεραπείας υποκατάστασης
  • Καρκίνος θυρεοειδούς μπορεί να υποκρύπτεται σε ένα σημαντικό ποσοστό (έως και 20 %) των ασθενών με πολυοζώδη βρογχοκήλη. Η εμπειρία του ακτινολόγου που εκτελεί το προεγχειρητικό υπερηχογράφημα είναι εν προκειμένω σημαντική, αφού μπορεί να αναγνωρίσει τυχόν ύποπτο ή ύποπτους για κακοήθεια όζους  με βάση τους ηχομορφολογικούς τους χαρακτήρες αλλά και άλλα στοιχεία από την συνολική μελέτη του ασθενούς.
  • Ο έμπειρος χειρουργός θυρεοειδούς είναι σε θέση να υποβάλλει τον ασθενή στον σωστό προεγχειρητικό έλεγχο, με βάση τα ευρήματα του οποίου εξατονικεύεται η θεραπευτική αντιμετώπιση του κάθε ασθενούς.
  • Ο χειρουργός που θα εκτελέσει την θυρεοειδεκτομή θα πρέπει να διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία ώστε να είναι σε θέση να εκτελέσει την σωστή επέμβαση με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια για τον ασθενή. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία όταν υποκρύπτεται καρκίνος θυρεοειδούς, αφού σε αυτή την περίπτωση έχει ένδειξη η ριζικότητα της επέμβασης. Υπάρχει μάλιστα πιθανότητα – ανάλογα με τα ιδιαίτερα ευρήματα του κάθε ασθενούς – να χρειαστεί να γίνει και κάποια περισσότερο εκτεταμένη επέμβαση, όπως ο λεμφαδενικός καθαρισμός του τραχήλου, στον ίδιο χρόνο με την θυρεοειδεκτομή.
  • Η ατελής (μερική, ανεπαρκής) θυρεοειδεκτομή όταν υπάρχει καρκίνος θυρεοειδούς μπορεί να αναγκάσει τον ασθενή να υποβληθεί σε νέα χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του υπολείμματος του θυρεοειδούς. Στις περιπτώσεις αυτές δεν είναι δυνατή η χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου πριν αφαιρεθεί το υπόλειμμα θυρεοειδούς με νέα επέμβαση (συμπληρωματική θυρεοειδεκτομή). Αυτό ακριβώς συνέβη στην περίπτωση της ασθενούς μας. Η επέμβαση αυτή είναι τεχνικά δυσκολότερη σε σχέση με την αρχική επέμβαση λόγω της παρουσίας ουλώδους ιστού από την προηγηθείσα επέμβαση στον τράχηλο. Αυτονόητο είναι ότι μία τέτοια κατάσταση συνοδεύεται από ταλαιπωρία του ασθενούς και αυξημένο κόστος.

Καρκίνος θυρεοειδούς και θυρεοειδεκτομή

ΛΕΖΑΝΤΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ

ΕΙΚΟΝΑ 1. Σχηματική απεικόνιση των ευρημάτων στο υπερηχογράφημα (βλ. κείμενο)

ΕΙΚΟΝΑ 2. Η χαρακτηριστική εικόνα star effect στο σπινθηρογράφημα

ΕΙΚΟΝΑ 3. Ευρήματα κατά την χειρουργική επέμβαση (αριστερά) και χειρουργικό παρασκεύασμα (δεξιά πάνω)

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ – ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Καρκίνος θυρεοειδούς και θυρεοειδεκτομή

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

Ιατρικό Ψυχικού– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

Καρκίνος θυρεοειδούς και θυρεοειδεκτομή

Τηλ 6977068223 &  210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

 

Καρκίνος θυρεοειδούς και θυρεοειδεκτομή

 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

 

Καρκίνος θυρεοειδούς και θυρεοειδεκτομή[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”7671″][dt_fancy_image image_id=”7672″][dt_fancy_image image_id=”7673″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ