Skip to main content
search

Καταδυόμενος όζος θυρεοειδούς και υπερηχογράφημα – λάθη, περιορισμοί και μία λεπτομέρεια μεγάλης σημασίας

Η ασθενής ετών 41 προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση ευμεγέθους καταδυόμενου όζου θυρεοειδούς. Στο υπερηχογράφημα απεικονίσθηκε αύξηση των διαστάσεων του θυρεοειδούς αδένα με παρουσία πολλαπλών όζων σε αμφότερους τους λοβούς του θυρεοειδούς (διαμέτρου έως 18 χιλ.), ενώ υπάρχει ένας λίαν ευμεγέθης καταδυόμενος όζος θυρεοειδούς  με διαστάσεις 65 χιλ. (εγκάρσια), 64 χιλ. (κεφαλοουραία) και 28 χιλ. (προσθιοπισθία). Ο όζος καταδύεται σε βάθος στο ανώτερο πρόσθιο μεσοθωράκιο και φθάνει μέχρι το ύψος του αορτικού τόξου με το οποίο είναι σε επαφή. Όλοι οι όζοι έχουν καλοήθη ηχομορφολογία.

Χωρίς παθολογικούς τραχηλικούς λεμφαδένες.

Ασθενής ευθυρεοειδική.

Στην Εικόνα 1 (αριστερά κάτω) παρουσιάζονται σχηματικά τα ευρήματα του υπερηχογραφήματος.

Σημειώνεται ότι η ασθενής προσκομίζει δύο πρόσφατα υπερηχογραφήματα, στα οποία περιγράφονται απλώς οι ως άνω μικροί όζοι του θυρεοειδούς (διαμέτρου κάτω των 2 εκ.), για τους οποίους δεν υπήρχε ένδειξη επέμβασης.

Παραπέμφθηκε εντούτοις σε ακτινολόγο με εμπειρία στην απεικόνιση του τραχήλου, ο οποίος και περιέγραψε τα ως άνω ευρήματα.

Υποβλήθηκε σε ολική θυρεοειδεκτομή μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής υπό γενική αναισθησία. Κατά την επέμβαση επιβεβαιώνονται τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου. Ο κυρίαρχος όζος που περιγράφεται παραπάνω φαίνεται να αναπτύσσεται εξωφυτικά από τον κάτω πόλο του αριστερού λοβού και πράγματι καταδύεται σε μεγάλο βάθος στο ανώτερο πρόσθιο μεσοθωράκιο.

Η κινητοποίησή του είναι εξαιρετικά δυσχερής λόγω αφενός μεν των μεγάλων του διαστάσεων, αφετέρου δε της μεγάλου βαθμού κατάδυσής του στο μεσοθωράκιο, ενώ και ο τράχηλος της ασθενούς είναι σχετικά βραχύς. Παρά τις σημαντικές τεχνικές δυσκολίες καθίσταται τελικά δυνατή η πλήρης κινητοποίηση του ευμεγέθους καταδυόμενου όζου και η εκμαίευσή του μέσω της εγκάρσιας τραχηλικής τομής.

Δεν παρατηρήθηκαν μακροσκοπικά ύποπτοι ή παθολογικοί λεμφαδένες στον τράχηλο.

Στην Εικόνα 2 παρουσιάζεται το χειρουργικό παρασκεύασμα (δεξιός και αριστερός λοβός με τον ευμεγέθη καταδυόμενο όζο. Παρατηρείστε ότι ο καταδυόμενος όζος είναι μεγαλύτερος από τον δεξιό και αριστερό λοβό του θυρεοειδούς από κοινού.

Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης αναγνώριση (οπτική και με νευροδιεγέρτη) και προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων άμφω.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά.

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές.

Η μετεγχειρητική πορεία ήταν ομαλή.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα σε καλή γενική κατάσταση.

 

Σχόλιο

Η αποτυχία απεικόνισης ενός τόσο ευμεγέθους όζου θυρεοειδούς στο υπερηχογράφημα είναι εντυπωσιακή. Η Εικόνα 2 δίνει μία ερμηνεία της αποτυχίας απεικόνισης του ευμεγέθους καταδυόμενου όζου. Το στέρνο (και κάθε οστούν) δεν επιτρέπει την δίοδο της δέσμης υπερήχων. Η τοποθέτηση εντούτοις της κεφαλής (probe) υπερήχων υπό γωνία πάνω από την σφαγή του στέρνου επιτρέπει την απεικόνιση σε κάποιο βάθος του προσθίου άνω μεσοθωρακίου. Η αξία της εμπειρίας του ακτινολόγου εν προκειμένω είναι αυτονόητη.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση η απεικόνιση του ευμεγέθους αυτού καταδυόμενου όζου έθεσε την ένδειξη επέμβασης. Μέχρι εκείνη τη στιγμή – βάσει των απεικονιστικών ευρημάτων με τα υπερηχογραφήματα που προσκόμισε η ασθενής – δεν υπήρχε ένδειξη επέμβασης. Αυτό εντούτοις άλλαξε με τα δεδομένα του νεότερου υπερηχογραφήματος που έγινε από εξειδικευμένο και έμπειρο στην απεικόνιση του τραχήλου ακτινολόγο.

Η εκ των προτέρων γνώση της ύπαρξης καταδυόμενου όζου ή βρογχοκήλης είναι σημαντική για τον χειρουργό, για να προετοιμαστεί σωστά για μία δύσκολη χειρουργική επέμβαση.

Στην συντριπτική πλειονότητα η αφαίρεση του θυρεοειδούς σε ασθενείς με καταδυόμενο όζο ή βρογχοκήλη είναι εφικτή μέσω της τραχηλικής τομής χωρίς να χρειαστεί στερνοτομή. Απαιτείται εντούτοις ιδιαίτερη εμπειρία από την πλευρά του χειρουργού που θα πρέπει να είναι κατά προτίμηση εξειδικευμένος χειρουργός θυρεοειδούς.

 

ΛΕΖΑΝΤΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ

ΕΙΚΟΝΑ 1

Καταδυόμενος όζος θυρεοειδούς και υπερηχογράφημα .Μεγάλη εικόνα-σχηματική απεικόνιση των υπερηχογραφικών ευρημάτων – παρατηρείστε τη θέση του καταδυόμενου όζου που εφάπτεται του αορτικού τόξου. Στο ένθετο πάνω δεξιά, το χειρουργικό παρασκεύασμα (δεξιός και αριστερός λοβός με τον ευμεγέθη καταδυόμενο όζο). Παρατηρείστε επίσης ότι ο καταδυόμενος όζος είναι μεγαλύτερος από τον δεξιό και αριστερό λοβό του θυρεοειδούς από κοινού.

 

ΕΙΚΟΝΑ 2

Καταδυόμενος όζος θυρεοειδούς και υπερηχογράφημα. Σχηματική αναπαράσταση των περιορισμών του υπερηχογραφήματος στην απεικόνιση των καταδυόμενων όζων λόγω της παρεμβολής του στέρνου στην πορεία της δέσμης υπερήχων (Α). Δεξιά (Β) μία λύση στο πρόβλημα αυτό: η υπό γωνία ‘σκόπευση’ με τον ηχοβολέα (probe) των υπερήχων, πίσω από την σφαγή του στέρνου, μία τακτική που δίνει τη δυνατότητα απεικόνισης του ανώτερου πρόσθιου μεσοθωράκιου.

Καταδυόμενος όζος θυρεοειδούς και υπερηχογράφημα

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)
και το blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

Καταδυόμενος όζος θυρεοειδούς και υπερηχογράφημα

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

Καταδυόμενος όζος θυρεοειδούς και υπερηχογράφημα

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

Καταδυόμενος όζος θυρεοειδούς και υπερηχογράφημα[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”9199″][dt_fancy_image image_id=”9200″]
[/vc_row]

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/12/2024

3810

Θυρεοειδεκτομές

854

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

512

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ