Skip to main content
search

Τυχαίωμα θυρεοειδούς (thyroid incidentaloma) – Τι είναι? Πώς αντιμετωπίζεται?

Ο όρος ‘τυχαίωμα’ (incidentaloma) περιγράφει κάποια ογκόμορφη βλάβη, η οποία αποτελεί τυχαίο εύρημα σε απεικονιστικό έλεγχο που γίνεται για κάποιο άλλο λόγο. Αντίστοιχα, στον θυρεοειδή, με τον όρο τυχαίωμα θυρεοειδούς (thyroid incidentaloma) περιγράφεται ο όζος θυρεοειδούς ο οποίος ανακαλύπτεται τυχαία σε απεικονιστικές εξετάσεις στις οποίες υποβάλλεται ο ασθενής για κάποιο άλλο λόγο και όχι για έλεγχο του θυρεοειδούς.

 

Τυχαίωμα θυρεοειδούς (thyroid incidentaloma) – Τι είναι? Πώς αντιμετωπίζεται?

Τυχαίωμα θυρεοειδούς (thyroid incidentaloma) – Τι είναι? Πώς αντιμετωπίζεται?

 

Τα τυχαιώματα θυρεοειδούς διαγιγνώσκονται σήμερα με αυξημένη συχνότητα, λόγω της ευρείας χρήσης των σύγχρονων μεθόδων απεικόνισης στη διερεύνηση των ασθενών με διάφορες παθήσεις. Κάποια συνηθισμένα κλινικά σενάρια στην πράξη είναι τα εξής:

  • Όζος θυρεοειδούς που διαγιγνώσκεται στο υπερηχογράφημα, στο οποίο υποβάλλεται ο ασθενής για έλεγχο καρωτίδων
  • Όζος θυρεοειδούς που διαγιγνώσκεται σε ακτινογραφία θώρακα λόγω μετατόπισης της τραχείας από την μέση γραμμή (λόγω της πίεσης που ασκεί σε αυτή ο ευμεγέθης όζος) σε ασθενή που ελέγχεται για κάποιο πρόβλημα του αναπνευστικού
  • Όζος θυρεοειδούς που ανακαλύπτεται σε αξονική τομογραφία θώρακα στην οποία υποβάλλεται ο ασθενής για πάθηση του αναπνευστικού
  • Όζος θυρεοειδούς που ανακαλύπτεται σε τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET/CT scan) στην οποία υποβάλλεται ο ασθενής λόγω κάποιας μορφής καρκίνου (όχι του θυρεοειδούς).

Σε κάθε περίπτωση, η διαγνωστική διερεύνηση του ασθενούς με θυρεοειδικό τυχαίωμα θα πρέπει να διερευνάται όπως και κάθε όζος θυρεοειδούς. Ο κλινικός γιατρός θα πρέπει να αξιολογήσει τα δεδομένα κατά βάση από την κλινική εξέταση (ατομικό/οικογενειακό ιστορικό και φυσική εξέταση [επισκόπηση και ψηλάφηση]), από το υπερηχογράφημα και αν χρειαστεί από την παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA) – κυτταρολογική εξέταση. Σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν και περισσότερο εξειδικευμένες εξετάσεις. Η πιθανότητα να υποκρύπτεται καρκίνος θυρεοειδούς σε ένα τυχαίωμα θυρεοειδούς καθορίζεται με βάση τα δεδομένα της προσεκτικής αξιολόγησης του ασθενούς. Σε κάθε περίπτωση η αντιμετώπιση του ασθενούς με θυρεοειδικό τυχαίωμα θα πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένη ομάδα γιατρών. Στη διαγνωστική διερεύνηση βασικό ρόλο παίζει ο χειρουργός θυρεοειδούς με τον ενδοκρινολόγο, ο ακτινολόγος και ο κυτταρολόγος.

Η αντιμετώπιση γίνεται με τον ίδιο τρόπο όπως αντιμετωπίζεται και κάθε όζος θυρεοειδούς. Ειδικά εντούτοις στους ογκολογικούς ασθενείς με μη θυρεοειδικό καρκίνο θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και οι παράμετροι που σχετίζονται με την υποκείμενη κακοήθη πάθηση. Για παράδειγμα, οι θεραπευτικές αποφάσεις διαφέρουν αν ο ασθενής παρουσιάζει προχωρημένο καρκίνο με βραχύ προσδόκιμο επιβίωσης.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 

 

 

Τυχαίωμα θυρεοειδούς

Τυχαίωμα θυρεοειδούς

Τυχαίωμα θυρεοειδούς

Τυχαίωμα θυρεοειδούς

Τυχαίωμα θυρεοειδούς

 

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/6/24

3497

Θυρεοειδεκτομές

746

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

456

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ