Skip to main content
search

Θερμός όζος θυρεοειδούς – με αφορμή ασθενή μας

Η ασθενής, ετών 48, προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση πολυοζώδους βρογχοκήλης που συνδυάζεται με υποκλινικό υπερθυρεοειδισμό. Στο υπερηχογράφημα απεικονίστηκε ανομοιογένεια της ηχοδομής του θυρεοειδούς, με παρουσία πολλαπλών όζων σε αμφότερους τους λοβούς, ο μεγαλύτερος μεγίστης διαμέτρου 22,5 mm στο δεξιό λοβό, ενώ στον αριστερό λοβό ο μεγαλύτερος όζος έχει μεγίστη διάμετρο 15 mm. Δεν απεικονίστηκαν παθολογικοί λεμφαδένες. Η ασθενής προσκομίζει σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς, όπου σημειώνεται η παρουσία θερμού όζου στον δεξιό λοβό του θυρεοειδούς, ενώ στον αριστερό λοβό διακρίνεται ένας μικρότερος χλιαρός όζος.

 

Θερμός Όζος Θυρεοειδούς – Με Αφορμή Ασθενή Μας

Θερμός όζος θυρεοειδούς – με αφορμή ασθενή μας. 1=θερμός όζος θυρεοειδούς 2=χλιαρός όζος θυρεοειδούς

 

Υποβλήθηκε σε ολική θυρεοειδεκτομή, υπό γενική αναισθησία μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής. Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα.

 

Σχόλιο

Ο όρος «θερμός όζος θυρεοειδούς» περιγράφει έναν υπερλειτουργικό όζο θυρεοειδούς, έναν όζο δηλαδή ο οποίος λειτουργεί περισσότερο ‘εντατικά’ σε σχέση με τον παρακείμενο θυρεοειδικό ιστό. Ο όρος αυτός αναφέρεται στα σπινθηρογραφικά ευρήματα. Ο θερμός όζος προσλαμβάνει εντονότερα το ραδιοϊσότοπο που χορηγείται στον ασθενή. Ο όρος ‘χλιαρός όζος θυρεοειδούς’ περιγράφει επίσης έναν όζο θυρεοειδούς που και πάλι υπερλειτουργεί συγκριτικά με το παρακείμενο θυρεοειδικό παρέγχυμα, όχι όμως στον ίδιο βαθμό με τον θερμό όζο θυρεοειδούς. Υπάρχει και ο ψυχρός όζος θυρεοειδούς, ο οποίος προσλαμβάνει σε μικρότερο βαθμό το ραδιοϊσότοπο σε σχέση με το παρακείμενο θυρεοειδικό ιστό.

Σήμερα το σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς χρησιμοποιείται σπάνια σε σύγκριση με το παρελθόν, καθώς έχει αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από το υπερηχογράφημα θυρεοειδούς που συνδυάζεται – όταν απαιτηθεί – με την παρακέντηση με λεπτή βελόνη. Η χρήση του σήμερα συνιστάται όταν υπάρχει όζος θυρεοειδούς με ταυτόχρονη μείωση των επιπέδων της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH) (όταν δηλαδή συνυπάρχει υπερθυρεοειδισμός). Η αυξημένη πρόσληψη του ραδιοϊσοτόπου από τον όζο θέτει τη διάγνωση του τοξικού αδενώματος. Χαρακτηριστική σε αυτή την περίπτωση είναι η καταστολή της πρόσληψης του ραδιοϊσοτόπου από τον υπόλοιπο θυρεοειδικό ιστό.

Παλαιότερα, η διάκριση των όζων σε θερμούς και ψυχρούς είχε και κάποια σημασία όσον αφορά την πρόβλεψη της πιθανότητας να υποκρύπτεται καρκίνος θυρεοειδούς. Έτσι η πιθανότητα καρκίνου θυρεοειδούς αναφέρεται ότι έφθανε το 20 % περίπου στους ψυχρούς όζους, ενώ αντίθετα στους θερμούς όζους θυρεοειδούς η πιθανότητα αυτή ήταν αρκετά μικρότερη (3 %). Σήμερα, η διερεύνηση των ασθενών με υποψία καρκίνου θυρεοειδούς γίνεται με πολύ μεγαλύτερη διαγνωστική ακρίβεια με το συνδυασμό υπερηχογραφήματος και παρακέντησης με λεπτή βελόνη (FNA), όπως αναφέρθηκε παραπάνω.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 

 

Θεωρούμε την άσκηση της χειρουργικής όχι μέσο πλουτισμού (κάτι που δεν είναι επιθυμητό για κανένα μέλος της ομάδας μας) αλλά τρόπο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και ανταπόδοσης στην κοινωνία μας όλων των γνώσεων και της εμπειρίας που με πολύ κόπο αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, με τη συστηματική (κλινική και ακαδημαϊκή) ενασχόλησή μας με την χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) αλλά και την γενική χειρουργική, μέσα από τη θητεία μας σε θέσεις ευθύνης σε μεγάλα νοσοκομεία και το Πανεπιστήμιο των Αθηνών.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος μας είναι ένας παράγοντας που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Η ομάδα μας – σεβόμενη τις οικονομικές δυσκολίες της κοινωνίας μας – διατηρεί τις τιμές των επεμβάσεων σε πολύ προσιτά επίπεδα, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να τύχουν αντιμετώπισης του προβλήματός τους από έναν πολύ εξειδικευμένο και ιδιαίτερα έμπειρο χειρουργό, χωρίς να αποκλείεται κανείς από την φροντίδα του για οικονομικούς λόγους. Είναι αδιανόητο για την ομάδα μας να υπάρξει οικονομική εκμετάλλευση του ασθενούς στην ανάγκη του.

Θερμός όζος θυρεοειδούς – με αφορμή ασθενή μας

Θερμός όζος θυρεοειδούς – με αφορμή ασθενή μας

Θερμός όζος θυρεοειδούς – με αφορμή ασθενή μας

Θερμός όζος θυρεοειδούς – με αφορμή ασθενή μας

Θερμός όζος θυρεοειδούς – με αφορμή ασθενή μας

Θερμός όζος θυρεοειδούς – με αφορμή ασθενή μας

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 31/12/23

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ