Skip to main content
search

Υπερθυρεοειδισμός, έμφραγμα μυοκαρδίου και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο σε νεαρό ασθενή μετά από εμβολιασμό για τον κορονοϊό (Covid-19). Ολική θυρεοειδεκτομή σε δεύτερο χρόνο.

Ο ασθενής ετών 28 προσήλθε με διάγνωση ‘υπερθυρεοειδισμός – διάχυτη τοξική βρογχοκήλη’ για χειρουργική αντιμετώπιση. Η νόσος εμφανίσθηκε μετά την 2η δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού (Pfizer). O ασθενής, συνειδητοποιημένος τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του στο θέμα του εμβολιασμού, υποβλήθηκε στο προβλεπόμενο πρόγραμμα εμβολιασμού. Μετά την πρώτη δόση δεν παρατηρήθηκε κάποιο πρόβλημα, εντούτοις όμως μετά την 2η δόση του εμβολίου παρουσίασε υπερθυρεοειδισμό. Όπως είναι γνωστό, πρόκειται για μία γνωστή πιθανή επιπλοκή του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού (Covid 19).

Ο ασθενής συμβουλεύθηκε ενδοκρινολόγο που συνέστησε να προχωρήσει στην 3η δόση του εμβολίου. Δυστυχώς μετά την 3η δόση εμφάνισε δύο βαρύτατες επιπλοκές, έμφραγμα του μυοκαρδίου και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Επρόκειτο για βαριάς μορφής επιπλοκές, που ταλαιπώρησαν σημαντικά τον νεαρό ασθενή και επηρέασαν σε πολύ μεγάλο βαθμό την γενική του κατάσταση, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πέραν των ιατρικής φύσης προβλημάτων που αναφέρθηκαν παραπάνω υπήρξαν σημαντικές επιπτώσεις και στην επαγγελματική ζωή του νεαρού ασθενούς, καθόσον απολύθηκε (!) από την εργασία του λόγω των προβλημάτων αυτών που τον ταλαιπώρησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο υπερθυρεοειδισμός αντιμετωπίσθηκε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα (περίπου επί 3ετία) συντηρητικά, με αντιθυρεοειδικά φάρμακα. Στη διάρκεια του διαστήματος αυτού διαπιστώθηκαν δυσκολίες στον έλεγχο του υπερθυρεοειδισμού με τη φαρμακευτική αγωγή. Παράλληλα, ο θυρεοειδής αδένας παρουσίαζε σημαντική αύξηση των διαστάσεών του στο υπερηχογράφημα, με μικροοζώδη απεικόνιση (διάχυτη τοξική βρογχοκήλη), ενώ εμφανίσθηκε και θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια (εξόφθαλμος).

Ο ασθενής παραπέμφθηκε από τον θεράποντα ενδοκρινολόγο για χειρουργική αντιμετώπιση του υπερθυρεοειδισμού.

Υποβλήθηκε σε ολική θυρεοειδεκτομή.

Ανέχθηκε καλά την χειρουργική επέμβαση και την γενική αναισθησία.

Η μετεγχειρητική του πορεία ήταν ομαλή.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα στην πρότερη γενική του κατάσταση (όπως αναφέρθηκε, ο ασθενής λόγω των δύο βαρύτατων επιπλοκών επιπλοκών του εμβολιασμού παρουσιάζει ακόμη υπολειμματικές νευρολογικές διαταραχές).

ΣΧΟΛΙΟ

Ο ασθενής και η οικογένειά του δεν ήταν ‘αντιεμβολιαστές’. Αναφέρουμε την λεπτομέρεια αυτή γιατί υπήρξε το ρεύμα των αντιεμβολιαστών που απέδιδαν στον εμβολιασμό διάφορες περίπου ‘δαιμονικές΄ και ενίοτε ‘υπερφυσικές’ επιπλοκές. Παρά ταύτα, οι επιπλοκές στο συγκεκριμένο εμβόλιο είναι υπαρκτές. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις υπήρξαν και θανατηφόρες επιπλοκές (π.χ. λόγω εκτεταμένης ενδοεγκεφαλικής θρόμβωσης).

Ο νεαρός μας ασθενής εμφάνισε ταυτόχρονα τρεις επιπλοκές του εμβολιασμού: υπερθυρεοειδισμό, έμφραγμα μυοκαρδίου και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι επιπλοκές αυτές δεν του κόστισαν την ζωή, αλλά τον ταλαιπώρησαν αφάνταστα, επηρέασαν σημαντικά την γενική του κατάσταση (3 χρόνια μετά, δεν έχει επανέλθει στην πρότερή του κατάσταση) και τον οδήγησαν στο χειρουργείο για μία επέμβαση (ολική θυρεοειδεκτομή) που σχετίζεται με μία εκ των επιπλοκών αυτών (υπερθυρεοειδισμό).

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας

Home

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

Θεωρούμε την άσκηση της χειρουργικής όχι μέσο πλουτισμού (κάτι που δεν είναι επιθυμητό για κανένα μέλος της ομάδας μας) αλλά τρόπο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και ανταπόδοσης στην κοινωνία μας όλων των γνώσεων και της εμπειρίας που με πολύ κόπο αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, με τη συστηματική (κλινική και ακαδημαϊκή) ενασχόλησή μας με την χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) αλλά και την γενική χειρουργική, μέσα από τη θητεία μας σε θέσεις ευθύνης σε μεγάλα νοσοκομεία και το Πανεπιστήμιο των Αθηνών.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος μας είναι ένας παράγοντας που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Η ομάδα μας – σεβόμενη τις οικονομικές δυσκολίες της κοινωνίας μας – διατηρεί τις τιμές των επεμβάσεων σε πολύ προσιτά επίπεδα, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να τύχουν αντιμετώπισης του προβλήματός τους από έναν πολύ εξειδικευμένο και ιδιαίτερα έμπειρο χειρουργό, χωρίς να αποκλείεται κανείς από την φροντίδα του για οικονομικούς λόγους. Είναι αδιανόητο για την ομάδα μας να υπάρξει οικονομική εκμετάλλευση του ασθενούς στην ανάγκη του.[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”8912″]
[/vc_row]

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 31/12/23

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ