Skip to main content
search

Εισαγωγή

Αφαίρεση θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή), χειρουργική τομή, ουλή και αισθητικό αποτέλεσμα. – Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στην πρόσθια επιφάνεια του τραχήλου. Για το λόγο αυτό, η χειρουργική τομή και το αισθητικό αποτέλεσμα μετά από αφαίρεση θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή) έχει πολύ μεγάλη σημασία. Αυτό ισχύει για όλους τους ασθενείς, ιδιαίτερα όμως για τους νεότερους ασθενείς. Σήμερα υπάρχει δυνατότητα η χειρουργική τομή για την αφαίρεση του θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή) να γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αισθητικό αποτέλεσμα. Με τις τεχνικές πλαστικής σύγκλεισης της τομής η τομή καθίσταται πρακτικά «αόρατη». Στη συνέχεια παρουσιάζονται κάποια σχετικά δεδομένα στο θέμα αυτό.

Αφαίρεση θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή) – πόσο μεγάλη θα είναι η τομή;

Η τομή που γίνεται για την αφαίρεση θυρεοειδούς επιλέγεται να είναι η ελάχιστη δυνατή, χωρίς εντούτοις αυτό να γίνεται σε βάρος της ασφάλειας της επέμβασης. Η συνήθης τομή για την αφαίρεση θυρεοειδούς είναι περίπου 2.5 – 3 cm. Υπάρχουν κάποιες παράμετροι με τις οποίες προσαρμόζεται το μέγεθος της τομής. Ενδεικτικά αναφέρονται κάποιες από τις παραμέτρους αυτές.

Μέγεθος θυρεοειδούς

Είναι προφανές ότι το μήκος της τομής προσαρμόζεται ανάλογα με το μέγεθος του θυρεοειδούς αδένα. Άλλο θα είναι το μήκος της τομής αν ο θυρεοειδής έχει φυσιολογικό μέγεθος και άλλο αν παρουσιάζει σημαντικού βαθμού αύξηση των διαστάσεών του. Για παράδειγμα, αφαίρεση θυρεοειδούς μπορεί να χρειαστεί να γίνει για ένα μικροσκοπικό καρκίνωμα θυρεοειδούς. Σε αυτή την περίπτωση το μέγεθος της τομής θα είναι ιδιαίτερα μικρό (αυτό που περιγράφεται παραπάνω, 2.5 – 3 cm). Αντίθετα, η τομή θα είναι μεγαλύτερη όταν υπάρχει μία γιγάντια βρογχοκήλη, μία καταδυόμενη βρογχοκήλη ή ένας λίαν ευμεγέθης όζος.

Παρουσία λεμφαδενικών μεταστάσεων

Ειδικά όταν η αφαίρεση θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή) γίνεται για καρκίνωμα θυρεοειδούς είναι πιθανόν να χρειαστεί να γίνει ταυτόχρονα αφαίρεση και τυχόν παθολογικών λεμφαδένων. Θα πρέπει δηλαδή στην επέμβαση να γίνει – ταυτόχρονα με την αφαίρεση του θυρεοειδούς – και αφαίρεση των λεμφαδενικών μεταστάσεων. Η αφαίρεση των λεμφαδενικών μεταστάσεων από το λεγόμενο κεντρικό διαμέρισμα του τραχήλου μπορεί να γίνει από την συνήθη τομή που γίνεται για την αφαίρεση του θυρεοειδούς. Επομένως, σε αυτή την περίπτωση, δεν χρειάζεται μεγαλύτερη τομή.

Αν όμως υπάρχουν μεταστάσεις σε λεμφαδένες σε πιο απομακρυσμένες περιοχές του τραχήλου, στα λεγόμενα πλάγια ανατομικά διαμερίσματα, τότε θα χρειαστεί η τομή να προσαρμοσθεί ανάλογα. Στόχος είναι να υπάρχει η δυνατότητα προσπέλασης στα πλάγια ανατομικά διαμερίσματα. Μόνο με τον τρόπο αυτό μπορεί να γίνει η σωστή, ριζική, θεραπευτική επέμβαση, προκειμένου να διασφαλιστεί η ίαση του ασθενούς. Με τη χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου μπορούμε να γνωρίζουμε από πριν πόσο εκτεταμένος θα πρέπει να είναι ο λεμφαδενικός καθαρισμός του τραχήλου. Κατά συνέπεια μπορεί από πριν να επιλεγεί η κατάλληλη χειρουργική τομή.

Αφαίρεση θυρεοειδούς και χειρουργική τομή – πώς επιτυγχάνεται το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα;

Το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα σε ασθενείς που υποβάλλονται σε αφαίρεση θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή) επιτυγχάνεται με:

  • Την επιλογή του ελάχιστου μήκους της τομής
  • Την επιλογή της σωστής θέσης της τομής. Συχνά επιλέγονται δερματικές πτυχές του τραχήλου μέσα στις οποίες ‘χάνεται’ η τομή
  • Την πλαστική σύγκλειση της τομής, με ενδοδερμική ραφή με πολύ λεπτό απορροφήσιμο ράμμα
  • Την χρησιμοποίηση επουλωτικής / αναπλαστικής κρέμας λίγες ημέρες μετά την επέμβαση

Με την εφαρμογή των παραπάνω, η ουλή μετά από αφαίρεση θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή από έμπειρο και εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς) πρακτικά δεν διακρίνεται μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 31/12/23

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ