Skip to main content
search

Θυρεοειδεκτομή : “Πρόκειται να υποβληθώ σε αφαίρεση θυρεοειδούς. Θα αλλάξει η ζωή μου μετά το χειρουργείο?”

Οι παθήσεις θυρεοειδούς είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα υγείας. Μπορεί να είναι είτε καλοήθεις (υπερθυρεοειδισμός, όζοι θυρεοειδούς, βρογχοκήλη, θυρεοειδίτιδες, υποθυρεοειδισμός) είτε κακοήθειw (καρκίνος θυρεοειδούς). Η αφαίρεση θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή) ενδείκνυται στις κακοήθεις παθήσεις θυρεοειδούς και σε αρκετές από τις καλοήθεις παθήσεις αυτού (με βάση συγκεκριμένα κριτήρια).

Είναι γνωστό ότι ο θυρεοειδής αδένας – παρά το μικρό του μέγεθος (μέγεθος πεταλούδας) έχει πολύ μεγάλη σημασία για την σωστή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Και αυτό γιατί – μέσω των θυρεοειδικών ορμονών που συνθέτει – ρυθμίζει τον μεταβολισμό των κυττάρων του ανθρωπίνου σώματος, ελέγχοντας με τον τρόπο αυτό την λειτουργία πρακτικά όλων των οργάνων.

Με βάση το σημαντικό ρόλο του θυρεοειδούς για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι πολύ λογικό ένα συνηθισμένο ερώτημα που διατυπώνουν συχνά οι ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε θυρεοειδεκτομή: «θα αλλάξει η ζωή μου μετά την αφαίρεση του θυρεοειδούς [θυρεοειδεκτομή]?».

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ΟΧΙ, η ζωή δεν θα αλλάξει μετά την επέμβαση. Και αυτό γιατί σήμερα είναι εφικτή η χορήγηση της σωστής δόσης θυρεοειδικής ορμόνης από το στόμα (λεβοθυροξίνης) που καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του οργανισμού.

Η δόση προσαρμόζεται έτσι ώστε τα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα να κυμαίνονται μέσα στα φυσιολογικά επίπεδα (θυρεοειδοτρόπος ορμόνη [TSH] εντός φυσιολογικών ορίων). Έτσι ο ασθενής καθίσταται μετά την επέμβαση ευθυρεοειδικός (όπως περιγράφεται ο ασθενής με φυσιολογικά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα). Η θεραπεία με χορήγηση θυροξίνης στην περίπτωση αυτή χαρακτηρίζεται σαν ‘θεραπεία υποκατάστασης’, ακριβώς γιατί η χορήγηση της θυροξίνης από το στόμα υποκαθιστά την φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς (δηλαδή τη σύνθεση θυρεοειδικών ορμονών).

Ακριβώς λοιπόν επειδή ο ασθενής είναι ευθυρεοειδικός, δεν θα παρατηρηθεί καμία από τις εκδηλώσεις που εμφανίζονται όταν υπάρχει διαταραχή της λειτουργίας του θυρεοειδούς (υπερθυρεοειδισμός ή υποθυρεοειδισμός). Έτσι για παράδειγμα ο ασθενής ούτε θα πάρει βάρος ούτε θα χάσει βάρος. Δεν θα παρουσιάζει εκρήξεις θυμού και νευρικότητα, ούτε από την άλλη υποτονικότητα και υπνηλία. Δεν θα παρουσιάζει διαταραχές του καρδιακού ρυθμού και αρρυθμίες κλπ. Με άλλα λόγια η ζωή του ασθενούς συνεχίζεται μετά την επέμβαση όπως και πριν χωρίς να αλλάξει κάτι.

Ειδικά όταν η θυρεοειδεκτομή (αφαίρεση θυρεοειδούς) γίνεται για καρκίνο θυρεοειδούς, η δόση της θυροξίνης που χορηγείται από το στόμα μετά την επέμβαση είναι κάπως μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή που χορηγείται μετά από θυρεοειδεκτομή για καλοήθη πάθηση (όπως περιγράφηκε παραπάνω, θεραπεία υποκατάστασης). Αυτό γίνεται για να επιτευχθεί κάποιου βαθμού καταστολή των επιπέδων της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH). Έχει βρεθεί ότι τα μειωμένα επίπεδα της TSH συνδυάζονται με καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα, όπως αυτό φαίνεται από την:

  • Μείωση της πιθανότητας εμφάνισης υποτροπής της νόσου
  • Βελτίωση της πρόγνωσης
  • Καλύτερη επιβίωση

Καθώς η χορήγηση θυροξίνης σε αυτή την περίπτωση (σε ελαφρά μεγαλύτερες δόσεις) προκαλεί κάποιου βαθμού καταστολή της TSH, η θεραπεία περιγράφεται σαν «θεραπεία καταστολής». Και πάλι – αν και προκαλείται οριακός ιατρογενής [επιθυμητός] υπερθυρεοειδισμός – η ζωή του ασθενούς πρακτικά δεν αλλάζει και συνεχίζεται κανονικά.

Είναι αυτονόητο ότι τα παραπάνω ισχύουν όταν η θυρεοειδεκτομή γίνει με ασφάλεια αποφεύγοντας τις επιπλοκές της επέμβασης. Και εδώ υπεισέρχεται η σημασία του εξειδικευμένου χειρουργού θυρεοειδούς που θα πρέπει να είναι σε θέση να εκτελέσει με τον βέλτιστο τρόπο ακόμη και τις πιο δύσκολες επεμβάσεις θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή με ή χωρίς λεμφαδενικό καθαρισμό τραχήλου).

Θυρεοειδεκτομή

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας

Home

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

Θυρεοειδεκτομή

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

εmail: georgesakorafas@yahoo.com

 

Θυρεοειδεκτομή

 

ΚΟΣΤΟΣ

Θεωρούμε την άσκηση της χειρουργικής όχι μέσο πλουτισμού (κάτι που δεν είναι επιθυμητό για κανένα μέλος της ομάδας μας) αλλά τρόπο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και ανταπόδοσης στην κοινωνία μας όλων των γνώσεων και της εμπειρίας που με πολύ κόπο αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, με τη συστηματική (κλινική και ακαδημαϊκή) ενασχόλησή μας με την χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) αλλά και την γενική χειρουργική, μέσα από τη θητεία μας σε θέσεις ευθύνης σε μεγάλα νοσοκομεία και το Πανεπιστήμιο των Αθηνών.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος μας είναι ένας παράγοντας που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Η ομάδα μας – σεβόμενη τις οικονομικές δυσκολίες της κοινωνίας μας – διατηρεί τις τιμές των επεμβάσεων σε πολύ προσιτά επίπεδα, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να τύχουν αντιμετώπισης του προβλήματός τους από έναν πολύ εξειδικευμένο και ιδιαίτερα έμπειρο χειρουργό, χωρίς να αποκλείεται κανείς από την φροντίδα του για οικονομικούς λόγους. Είναι αδιανόητο για την ομάδα μας να υπάρξει οικονομική εκμετάλλευση του ασθενούς στην ανάγκη του.
Θυρεοειδεκτομή[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”8956″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ