Skip to main content
search

Παθήσεις θυρεοειδούς-υπερθεραπεία (overtreatment) – τι σημαίνει και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει για τον ασθενή?

Ο θυρεοειδής αδένας – παρά το μικρό του μέγεθος – διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις λειτουργίες του οργανισμού. Οι παθήσεις του είναι αρκετά συχνές και διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

 

ΚΑΛΟΗΘΕΙΣ

Όζοι θυρεοειδούς

Υπερθυρεοειδισμός

Υποθυρεοειδισμός

Θυρεοειδίτιδα

Βρογχοκήλη

 

ΚΑΚΟΗΘΕΙΣ

Καρκίνος θυρεοειδούς

Σπανιότερες μορφές κακοήθων όγκων (π.χ. λέμφωμα θυρεοειδούς)

 

Παθήσεις θυρεοειδούς και υπερθεραπεία -1

Παθήσεις θυρεοειδούς και υπερθεραπεία -1

 

Η σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση των παθήσεων του θυρεοειδούς επιτυγχάνει -στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων- την ίαση των ασθενών.

Η πρώτη και βασική προϋπόθεση για την σωστή αντιμετώπιση είναι η αναγνώριση των ασθενών εκείνων που χρειάζονται κάποια παρέμβαση από την πλευρά του γιατρού, είτε διαγνωστική είτε θεραπευτική. Κάθε περιττή ιατρική πράξη, που δεν είναι προς όφελος του ασθενούς, ιδίως όταν αναφερόμαστε σε θεραπευτικές παρεμβάσεις, αποτελεί «υπερθεραπεία» (overtreatment), δηλαδή αντιμετώπιση περισσότερο επιθετική από όσο θα έπρεπε.

Η υπερθεραπεία δεν συνιστά σωστή θεραπευτική τακτική καθώς εκθέτει τον ασθενή σε μία μεγαλύτερης έκτασης/βαρύτητας θεραπευτική παρέμβαση, χωρίς από την παρέμβαση αυτή ο ασθενής να κερδίζει κάποιο θεραπευτικό όφελος. Η υπερθεραπεία, όχι μόνο δεν προσφέρει κάποιο επιπρόσθετο θεραπευτικό όφελος, αλλά εκθέτει τον ασθενή σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών (που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί), αλλά και στην ταλαιπωρία και το αυξημένο κόστος των αχρείαστων αυτών θεραπευτικών πράξεων.

Πολλές είναι οι περιπτώσεις υπερθεραπείας στις παθήσεις θυρεοειδούς. Αναφέρονται επιλεκτικά κάποιες από αυτές.

 

Όζοι θυρεοειδούς – ένδειξη επέμβασης

Χειρουργική επέμβαση χρειάζεται σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών με όζους θυρεοειδούς. Η επιλογή των ασθενών με όζους θυρεοειδούς προς χειρουργική επέμβαση θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, προκειμένου να αποφευχθεί μία άσκοπη επέμβαση (αν δεν υπάρχει πραγματική ένδειξη για την επέμβαση αυτή). Υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια με βάση τα οποία θα πρέπει να αποφασίζεται η θυρεοειδεκτομή στους ασθενείς με όζους θυρεοειδούς. Οι ενδείξεις καθορίζονται με βάση το καλό του ασθενούς, χωρίς να υπεισέρχονται ιδιοτελή κριτήρια από την πλευρά του γιατρού.

 

Χρονικός σχεδιασμός της επέμβασης

Κάποιες παθήσεις του θυρεοειδούς μπορεί πράγματι να χρειάζονται χειρουργική επέμβαση, η οποία όμως μπορεί να γίνει προγραμματισμένα. Κάθε προσπάθεια εξαναγκασμού του ασθενούς σε μία άμεση ή και επείγουσα χειρουργική επέμβαση για μία πάθηση του θυρεοειδούς (συνηθέστατα πρόκειται για χρόνια [μη επείγουσα] πάθηση) αποτελεί μία ιδιόρρυθμη μορφή bullying από την πλευρά του γιατρού, προς ίδιον όφελος. Συχνά μάλιστα χρησιμοποιούνται συγκεκριμένες εκφράσεις για να εξαναγκασθεί ο ασθενής να προχωρήσει άμεσα (χωρίς πραγματικό λόγο) στην επέμβαση, όπως: «έπρεπε να έχεις χειρουργηθεί χθες», «πρέπει να χειρουργηθείς αύριο», «πρέπει να χειρουργηθείς χωρίς αναβολή ή το συντομότερο δυνατόν» κλπ.

 

Χορήγηση θεραπείας καταστολής σε ευμεγέθεις όζους

Οι μεγάλοι όζοι του θυρεοειδούς είναι αυτόνομοι και δεν ανταποκρίνονται στους ρυθμιστικούς μηχανισμούς του οργανισμού. Η χορήγηση λεβοθυροξίνης από το στόμα (θεραπεία καταστολής) χρησιμοποιούνταν παλιότερα σε μία προσπάθεια να ανασταλεί η περαιτέρω αύξηση του μεγέθους των όζων, κάτι που όμως δεν μπορεί να συμβεί για τον λόγο που αναφέρθηκε παραπάνω. Έτσι ο ασθενής ελάμβανε μία θεραπεία που δεν του προσέφερε κάποιο θεραπευτικό όφελος (υπερθεραπεία) με τον κίνδυνο μάλιστα εμφάνισης ιατρογενούς υπερθυρεοειδισμού.

 

Χορήγηση υπερβολικής θεραπείας καταστολής σε διαφοροποιημένο καρκίνο θυρεοειδούς χαμηλού κινδύνου

Κάποιες μορφές διαφοροποιημένου καρκίνου θυρεοειδούς έχουν εξαιρετικά καλή πρόγνωση. Η δόση της λεβοθυροξίνης που χορηγείται μετεγχειρητικά θα πρέπει να εξατομικεύεται στον κάθε ασθενή. Η χορήγηση μεγάλης δόσης λεβοθυροξίνης, που προκαλεί μεγάλου βαθμού καταστολή της TSH, στους ασθενείς με καρκίνο θυρεοειδούς χαμηλού κινδύνου αποτελεί επίσης υπερθεραπεία και εκθέτει τον ασθενή στον κίνδυνο ιατρογενούς υπερθυρεοειδισμού χωρίς παράλληλα να προσφέρει κάποιο θεραπευτικό όφελος

 

Χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου στον καρκίνο θυρεοειδούς

Επιλεγμένοι ασθενείς με καρκίνο θυρεοειδούς δεν χρειάζεται να υποβληθούν μετεγχειρητικά σε θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο. Η χορήγηση θεραπείας με ραδιενεργό ιώδιο σε όλους αδιακρίτως τους ασθενείς με καρκίνο θυρεοειδούς αποτελεί μία τυπική περίπτωση υπερθεραπείας.

 

Λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου

Στις καλοήθεις παθήσεις θυρεοειδούς δεν έχει θέση ο λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου. Ο λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου έχει θέση σε ασθενείς με καρκίνο θυρεοειδούς με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Η εκτέλεση λεμφαδενικού καθαρισμού αδιακρίτως σε όλους τους ασθενείς με καρκίνο θυρεοειδούς αποτελεί υπερθεραπεία και αυξάνει την βαρύτητα της επέμβασης και επίσης και την πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών.

 

Παθήσεις θυρεοειδούς και υπερθεραπεία – Σχόλιο

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι η αντιμετώπιση του ασθενούς με παθήσεις θυρεοειδούς θα πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένη ομάδα γιατρών με επαρκή θεωρητική κατάρτιση και πρακτική εμπειρία στην αντιμετώπιση των παθήσεων του θυρεοειδούς. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να αποφευχθούν άσκοπες διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές παρεμβάσεις που δεν προσφέρουν κάποιο όφελος στον ασθενή και αυξάνουν την ταλαιπωρία, το κόστος και την πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Ο χειρουργός θυρεοειδούς έχει κεντρικό ρόλο στην ομάδα αυτή καθώς πολλές από τις παθήσεις του θυρεοειδούς αντιμετωπίζονται χειρουργικά.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Παθήσεις θυρεοειδούς-υπερθεραπεία -1

Παθήσεις θυρεοειδούς-υπερθεραπεία -2

Παθήσεις θυρεοειδούς-υπερθεραπεία -3

Παθήσεις θυρεοειδούς-υπερθεραπεία -4

Παθήσεις θυρεοειδούς-υπερθεραπεία -5

Παθήσεις θυρεοειδούς-υπερθεραπεία -6

Παθήσεις θυρεοειδούς-υπερθεραπεία -7

Παθήσεις θυρεοειδούς-υπερθεραπεία -8

Παθήσεις θυρεοειδούς-υπερθεραπεία

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/6/24

3497

Θυρεοειδεκτομές

746

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

456

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ