Skip to main content
search

Καρκίνος θυρεοειδούς και θνητότητα (συνολική και σχετιζόμενη με τη νόσο) σε ασθενείς με διαφοροποιημένο χαμηλού κινδύνου καρκίνο θυρεοειδούς)

Η διάγνωση του καρκίνου είναι μία τραυματική εμπειρία για τον ασθενή. Στο νου των περισσοτέρων, ο καρκίνος έχει άσχημη εξέλιξη και συχνά θανατηφόρα κατάληξη, ενώ συχνές (και βασανιστικές) είναι οι παρενέργειες της θεραπείας (π.χ. χημειοθεραπείας, ακτινοθεραπείας, επεμβάσεων κλπ.). Η υποτροπή (‘επανεμφάνιση’) του καρκίνου είναι μία άλλη ανησυχία των ασθενών. Εντούτοις, τα πράγματα είναι διαφορετικά στον διαφοροποιημένο καρκίνο θυρεοειδούς, ο οποίος είναι ένας εξαιρετικά ιάσιμος καρκίνος. Υπάρχει μάλιστα μία υποκατηγορία καρκίνου θυρεοειδούς που έχει ακόμη καλύτερη πρόγνωση, ο λεγόμενος χαμηλού κινδύνου διαφοροποιημένος καρκίνος θυρεοειδούς (low-risk differentiated thyroid cancer), που έχει περιγραφεί σε άλλη ανάρτησή μας.

Καρκίνος Θυρεοειδούς Και Θνητότητα (Συνολική Και Σχετιζόμενη Με Τη Νόσο) Σε Ασθενείς Με Διαφοροποιημένο Χαμηλού Κινδύνου Καρκίνο Θυρεοειδούς)

Καρκίνος θυρεοειδούς και θνητότητα (συνολική και σχετιζόμενη με τη νόσο) σε ασθενείς με διαφοροποιημένο χαμηλού κινδύνου καρκίνο θυρεοειδούς)

Σε μία πρόσφατη μελέτη από τις ΗΠΑ (Δεκέμβριος 2023) εξετάσθηκε ειδικά η θνητότητα τόσο η συνολική όσο και η σχετιζόμενη με την νόσο σε μία μεγάλη ομάδα ασθενών (n=51854) ασθενών με διαφοροποιημένο καρκίνο θυρεοειδούς χαμηλού κινδύνου για υποτροπή (εντοπισμένος, διαμέτρου ≤ 4 cm), που παρακολουθήθηκαν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα (1992 – 2019). Αναφέρονται στη συνέχεια τα βασικά στοιχεία και ευρήματα της μελέτης:

Διάρκεια παρακολούθησης: από 1 έως 28 έτη (μέσος όρος 8.8 έτη).

Στο διάστημα αυτό σημειώθηκαν 3467 (6.7 %) θάνατοι

Από τους θανάτους αυτούς μόνο το 4.3 % (n=148) οφείλονταν στον καρκίνο θυρεοειδούς

Οι θάνατοι αυτοί οφείλονταν στην πλειονότητα των περιπτώσεων σε άλλες μορφές καρκίνου (εκτός του θυρεοειδούς) (n=1031, 29.7 %) και σε καρδιαγγειακές παθήσεις (n=912, 26.3 %)

H συνολική θνητότητα στην 20ετία ήταν: (α) Από καρκίνο θυρεοειδούς: 0.6 % (β) Από άλλες μορφές καρκίνου εκτός του θυρεοειδούς: 4.6 % (γ) Από καρδιαγγειακές παθήσεις: 3.9 %

Αυξημένη θνητότητα παρατηρήθηκε σε ασθεενίς με καρκίνο παγκρέατος, νεφρών, εγκεφάλου, με πολλπλούν μυέλωμα και λευχαιμία. Η θνητότητα αυτή ήταν περισσότερο αυξημένη μετά τα 10 πρώτα χρόνια από την διάγνωση.

Η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο (σε όσους ασθενείς με καρκίνο θυρεοειδούς υποβλήθηκαν σε αυτή) δεν συνδυάσθηκε με θνητότητα σχετιζόμενη με τη νόσο ή τη θεραπεία της νόσου.

Τα ευρήματα της μελέτης επιβεβαιώνουν την καλή πρόγνωση των ασθενών με χαμηλού κινδύνου διαφοροποιημένο καρκίνο θυρεοειδούς, όπως αυτή αποτυπώνεται από την χαμηλή θνητότητα που σχετίζεται με την νόσο.

 

Dr. Thi-Van-Trinh Tran et al. All-cause and cause-specific mortality among low-risk differentiated thyroid cancer survivors in the United States. Thyroid Published Online:27 Dec 2023https://doi.org/10.1089/thy.2023.0449

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Καρκίνος θυρεοειδούς και θνητότητα -1

Καρκίνος θυρεοειδούς και θνητότητα -2

Καρκίνος θυρεοειδούς και θνητότητα -3

Καρκίνος θυρεοειδούς και θνητότητα -4

Καρκίνος θυρεοειδούς και θνητότητα -5

 

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 31/12/23

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ