Skip to main content
search

Φωνή και θυρεοειδεκτομή

Πολλοί ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε επέμβαση αφαίρεσης θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή) ανησυχούν για την φωνή τους, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις γνωστών τους ατόμων που περιγράφουν διαταραχές της φωνής μετά από τις επεμβάσεις αυτές.

Η ανησυχία αυτή συχνά εκφράζεται για τις «φωνητικές χορδές». Το πρόβλημα εντούτοις δεν αφορά τις φωνητικές χορδές. Και αυτό γιατί οι φωνητικές χορδές βρίσκονται μέσα στον λάρυγγα, ενώ η επέμβαση θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή) γίνεται στην εξωτερική επιφάνεια του λάρυγγα και της τραχείας, όπου εντοπίζεται ο θυρεοειδής αδένας. Στην πραγματικότητα λοιπόν το πρόβλημα αφορά τα λαρυγγικά νεύρα, και κυρίως τα κάτω λαρυγγικά νεύρα (γνωστά και σαν παλίνδρομα λαρυγγικά νεύρα λόγω της πορείας τους στον τράχηλο).

Η διατήρηση της λειτουργικότητας των νεύρων είναι προϋπόθεση για την διατήρηση της φωνής στις επεμβάσεις θυρεοειδούς. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει τα νεύρα να προστατεύονται από κακώσεις στη διάρκεια της θυρεοειδεκτομής. Για το σκοπό αυτό, οι διαθέσιμες τακτικές είναι δύο:

  • Η οπτική αναγνώριση των νεύρων. Ο έμπειρος και εξειδικευμένος χειρουργός θυρεοειδούς είναι σε θέση – στις περισσότερες περιπτώσεις – να αναγνωρίσει οπτικά τα παλίνδρομα λαρυγγικά νεύρα στον τράχηλο και να τα προστατεύσει στη διάρκεια της επέμβασης από τυχόν κακώσεις
  • Η διεγχειρητική νευροπαρακολούθηση. Στην τεχνική αυτή χρησιμοποιείται μία ειδική συσκευή (νευροδιεγέρτη) με την βοήθεια του οποίου μπορεί να αναγνωριστούν τα παλίνδρομα λαρυγγικά νεύρα. Η νευροπαρακολούθηση διακρίνεται σε διαλείπουσα και συνεχή.

Σημειώνεται ότι οι δύο αυτές μέθοδοι μπορεί να συνδυάζονται. Δηλαδή η χρήση νευροδιεγέρτη μπορεί να συνδυαστεί με την οπτική αναγνώριση του νεύρου. Αντίθετα, η οπτική αναγνώριση μπορεί να εφαρμοστεί σαν μόνη τεχνική προστασίας των νεύρων και μάλιστα προτείνεται από πολλούς σαν το “gold standard” στις επεμβάσεις θυρεοειδούς (ATA).

Η χρήση εντούτοις νευροπαρακολούθησης (και μάλιστα της συνεχούς) έχει θέση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως σε επαγγελματίες φωνής (τραγουδιστές, τενόρους, πολιτικούς κλπ.).

Θα πρέπει να τονιστεί ότι – ασχέτως μεθόδου – η αναγνώριση των λαρυγγικών νεύρων μπορεί να διαφυλάξει την ανατομική τους ακεραιότητα, δεν εγγυάται όμως πάντα την λειτουργική τους ακεραιότητα, που μπορεί να διαταραχτεί παροδικά.

ΛΕΖΑΝΤΕΣ ΕΙΚΟΝΑΣ

Πάνω αριστερά, διεγχειρητική νευροπαρακολούθηση

Πάνω δεξιά, οπτική αναγνώριση αριστερού παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου σε ασθενή μας με λίαν ευμεγέθη όζο θυρεοειδούς (βέλος).

Φωνή και θυρεοειδεκτομή

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ – ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Φωνή και θυρεοειδεκτομή

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

Τηλ 6977068223 & 210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

Φωνή και θυρεοειδεκτομή

 

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ?

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

 

Φωνή και θυρεοειδεκτομή

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

  • Γιατί διαθέτουμε πολύ μεγάλη και μακρόχρονη εμπειρία στη χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) λόγω μακράς και συστηματικής ενασχόλησης με τις χειρουργικές παθήσεις θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών.
  • Γιατί είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα κάθε είδους χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών, ακόμη και σε επιπλεγμένα (δύσκολα) περιστατικά, όπως εκτεταμένοι λεμφαδενικοί καθαρισμοί σε καρκίνο θυρεοειδούς, επεμβάσεις σε λίαν ευμεγέθεις καταδυόμενες στο μεσοθωράκιο βρογχοκήλες, υποτροπές παθήσεων θυρεοειδούς (συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου θυρεοειδούς), υποτροπές υπερπαραθυρεοειδισμού, αδενώματα παραθυρεοειδών σε έκτοπη θέση ή λόγω υπεράριθμων παραθυρεοειδών, διάχυτη υπερπλασία παραθυρεοειδών κλπ.
  • Γιατί έχουμε να δείξουμε σταθερή και μακρόχρονη επιστημονική παρουσία, με αρκετές δημοσιεύσεις στη διεθνή βιβλιογραφία πάνω σε θέματα χειρουργικής ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών)
  • Γιατί έχουν πλέον δημιουργηθεί οι πλέον καλές και αξιόπιστες συνεργασίες με εξειδικευμένους και έμπειρους συναδέλφους άλλων εμπλεκομένων ειδικοτήτων (ενδοκρινολόγους, ακτινολόγους, κυτταρολόγους, αναισθησιολόγους, παθολογοανατόμους, πυρηνικούς γιατρούς). Με τις συνεργασίες αυτές επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα, με στόχο πάντα το καλό του ασθενούς που μας εμπιστεύεται. Με την παροχή πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τα τρέχοντα διεθνή δεδομένα (standards), το πρόβλημα του ασθενούς επιλύεται άμεσα, οριστικά, αποτελεσματικά και με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.
  • Γιατί έχουμε συνεργασία με επιλεγμένα νοσοκομεία που προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας, σε ευχάριστο περιβάλλον, έτσι ώστε το πρόβλημα της υγείας να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε ένα όσο το δυνατόν πιο φιλικό περιβάλλον.
  • Γιατί ο προγραμματισμός της επέμβασης μπορεί να γίνει άμεσα, χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις.
  • Γιατί κατανοούμε τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνει τα τελευταία χρόνια η κοινωνία μας και βοηθούμε έμπρακτα όποιον/όποια ασθενή χρειάζεται βοήθεια από την πλευρά μας.

Φωνή και θυρεοειδεκτομή[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”8100″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ