Skip to main content
search

Γιγάντια τοξική βρογχοκήλη με πιεστικά φαινόμενα (εικόνες)

Η ασθενής, ετών 72, προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση πολυοζώδους γιγάντιας τοξικής βρογχοκήλης. Στο υπερηχογράφημα απεικονίστηκε σημαντικού βαθμού αύξηση των διαστάσεων του αριστερού λοβού του θυρεοειδούς και του ισθμού με τάση κατάδυσης, ενώ ο δεξιός λοβός παρουσιάζει μικρότερου βαθμού αύξηση των διαστάσεων αυτού. Το μεγαλύτερο μέρος του αριστερού λοβού και ένα μεγάλο μέρος του ισθμού καταλαμβάνεται από ευμεγέθη όζο θυρεοειδούς μεγίστης διαμέτρου 75 χιλιοστών, ενώ σε παρακείμενη θέση παρατηρείται υπερπλαστικός όζος μεγίστης διαμέτρου 35 χιλιοστών. Συνυπάρχουν πολλαπλοί μικροί όζοι διάσπαρτοι σε αμφότερους τους λοβούς, διαμέτρου έως 13 χιλιοστών, με συνοδό υπερθυρεοειδισμό (τοξική βρογχοκήλη). Χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου σε εξειδικευμένο εργαστήριο υπερήχων αρνητική για παθολογικούς ή ύποπτους λεμφαδένες σε όλα ανατομικά διαμερίσματα του τραχήλου. Ο ευμεγέθης όζος απωθεί την τραχεία προς τα δεξιά, ασκώντας πίεση επ’ αυτής (βλ. πρώτη εικόνα).

 

Παρεκτόπιση Της Τραχείας (Κοκκινο Βέλος) Προς Τα Δεξιά Της Μέσης Γραμμής (Κάθετη Διακεκομμένη Γραμμή) Λόγω Πίίεσής Της Από Τον Ευμεγέθη Όζο

Παρεκτόπιση της τραχείας (κοκκινο βέλος) προς τα δεξιά της μέσης γραμμής (κάθετη διακεκομμένη γραμμή) λόγω πίίεσής της από τον ευμεγέθη όζο

 

 

Γιγάντια Τοξική Βρογχοκήλη Με Πιεστικά Φαινόμενα- Αριστερά Τα  Υπερηχογραφικά Ευρήματα Σχηματικά, Δεξιά Ο Θυρεοειδής Αδένας Μετά Την Αφαίρεσή Του (Με Το Κίτρινο Περίγραμμα Εικονίζονται Οι Φυσιολογκές Διαστάσεις Του Αδένα)

Γιγάντια τοξική βρογχοκήλη με πιεστικά φαινόμενα- αριστερά τα υπερηχογραφικά ευρήματα σχηματικά, δεξιά ο θυρεοειδής αδένας μετά την αφαίρεσή του (με το κίτρινο περίγραμμα εικονίζονται οι φυσιολογκές διαστάσεις του αδένα)

 

Υποβλήθηκε σε ολική θυρεοειδεκτομή, υπό γενική αναισθησία μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής. Λίαν δυσχερής εξέλιξη λόγω των πολύ αυξημένων διαστάσεων του αριστερού λοβού.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα.

 

Σχόλια

Η αύξηση των διαστάσεων του θυρεοειδούς αδένα μπορεί να οδηγήσει σε άσκηση πίεσης σε παρακείμενα όργανα. Συνηθέστατα πιέζεται η τραχεία και λιγότερο συχνά ο οισοφάγος. Ανάλογα με τον βαθμό πίεσης μπορεί να εμφανιστούν και συμπτώματα, όπως δύσκολία στην αναπνοή (λόγω πίεσης της τραχείας) ή δυσκολία στην κατάποση (λόγω πίεσης του οισοφάγου). Τα παραπάνω είναι γνωστά και σαν πιεστικά φαινόμενα. Στην προκειμένη περίπτωση, υπήρχε μεγάλου βαθμού αύξηση των διαστάσεων του θυρεοειδούς (γιγάντια βρογχοκήλη), σε συνδυασμό με υπερθυρεοειδισμό (γιγάντια τοξική βρογχοκήλη), με ταυτόχρονη απώθηση της τραχείας προς τα δεξιά (πιεστικά φαινόμενα από την τραχεία).

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

Γιγάντια τοξική βρογχοκήλη με πιεστικά φαινόμενα

 

Γιγάντια τοξική βρογχοκήλη με πιεστικά φαινόμενα

 

Γιγάντια τοξική βρογχοκήλη με πιεστικά φαινόμενα

 

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/6/24

3497

Θυρεοειδεκτομές

746

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

456

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ