Γιγάντιο αδένωμα παραθυρεοειδούς σε ασθενή μας
Ο ασθενής ετών 55 προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού.
Στο υπερηχογράφημα απεικονίσθηκε ευμεγέθης λοβωτός σχηματισμός μεγίστης διαμέτρου 38.7 χιλ. με ηχομορφολογία συμβατή με αδένωμα παραθυρεοειδούς. Βρίσκεται σε εν τω βάθει θέση, πίσω από το μέσο και κάτω τριτημόριο του δεξιού λοβού του θυρεοειδούς. Χωρίς ουσιώδη άλλα ευρήματα από την απεικόνιση του τραχήλου (στην εικόνα .πάνω αριστερά)
Στο σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών με Tc99m sestamibi παρατηρήθηκε αυξημένη καθήλωση και κατακράτηση του ραδιοϊσοτόπου σε ευμεγέθη ωοειδή περιοχή αντίστοιχα προς τον δεξιό λοβό του θυρεοειδούς. Στην όψιμη φάση (120 min) παρατηρείται αμετάβλητη η περιοχή πρόσληψης στην ανατομική θέση του δεξιού λοβού του θυρεοειδούς, ενώ πλήρης είναι η έκλουση του sestamibi από τον αριστερό λοβό. Τα σπινθηρογραφικά αυτά ευρήματα είναι συμβατά με παρουσία υπερλειτουργούντος παραθυρεοειδικού ιστού (ευμέγεθες αδένωμα) στην ανατομική θέση του δεξιού λοβού (στην Εικόνα κάτω).
Υποβλήθηκε σε παραθυρεοειδεκτομή μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής υπό γενική αναισθησία. Κατά την επέμβαση επιβεβαιώνονται τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου. Πίσω από τον αριστερό λοβό, σε αρκετά εν τω βάθει θέση, και αντίστοιχα προς το μέσο και κάτω τριτημόριο, ανευρίσκεται το ευμέγεθες μόρφωμα που περιγράφεται παραπάνω. Εκτείνεται σε βάθος μέχρι την προσπονδυλική περιτονία. Έχει τους τυπικούς μακροσκοπικούς χαρακτήρες αδενώματος παραθυρεοειδούς (εικόνα πάνω δεξιά, κίτρινο βέλος το αδένωμα παραθυρεοειδούς, μαύρο βέλος ο δεξιός λοβός του θυρεοειδούς).
Αφαιρείται ακέραιο και αποστέλλεται για ταχεία βιοψία που επιβεβαιώνει τη διάγνωση (παθολογικός παραθυρεοειδικός ιστός [αδένωμα]).
Ακολουθεί διεγχειρητική μέτρηση παραθορμόνης (152 pg/ml → 85 pg/ml → 8 pg/ml).
Με βάση τα δεδομένα αυτά η επέμβαση θεωρείται επιτυχής όσον αφορά την αντιμετώπιση του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού και ολοκληρώνεται σε αυτή τη φάση.
Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά.
Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές.
Η μετεγχειρητική πορεία ήταν ομαλή.
Εξήλθε της κλινικής την ημέρα της επέμβασης σε καλή γενική κατάσταση.
Σχόλιο
Στον ασθενή με γιγάντιο αδένωμα παραθυρεοειδούς – ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από βαριά υπερασβεστιαιμία και σημαντική υπερπαραθορμοναιμία – είναι πιθανή η εμφάνιση μετεγχειρητικά κλινικής υποασβεστιαιμίας και ενίοτε τετανίας.
Γιγάντιο αδένωμα παραθυρεοειδούς
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)
και το blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)
Γιγάντιο αδένωμα παραθυρεοειδούς
Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:
Για τις παθήσεις θυρεοειδούς
Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών
Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?
Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?
Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?
Γιγάντιο αδένωμα παραθυρεοειδούς
ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ
ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)
ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)
ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)
ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223
email: georgesakorafas@yahoo.com
Γιγάντιο αδένωμα παραθυρεοειδούς
[/vc_column_text][/vc_column]