Ημερήσια νοσηλεία θυρεοειδεκτομή (ολική) και προφυλακτικό κεντρικό λεμφαδενικό καθαρισμό τραχήλου σε ασθενή μας με καρκίνο θυρεοειδούς
Περιεχόμενα
Εισαγωγή
Ημερήσια νοσηλεία θυρεοειδεκτομή (ολική) και προφυλακτικό κεντρικό λεμφαδενικό καθαρισμό τραχήλου σε ασθενή μας με καρκίνο θυρεοειδούς. – Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία σαφής τάση για μείωση του χρόνου νοσηλείας των χειρουργικών ασθενών. Η τακτική αυτή έχει πολλαπλά πλεονεκτήματα, όπως: μείωση της ταλαιπωρίας των ασθενών, ελάττωση του κόστους νοσηλείας, αποφυγή της πιθανότητας εποικισμού των ασθενών από ανθεκτικά μικροβιακά στελέχη (σε παράταση της νοσηλείας), κλπ.
Το τελευταίο αυτό στοιχείο αποκτά ξεχωριστή διάσταση σήμερα στην εποχή της επιδημίας του κορονοϊού. Ιδιαίτερα θετικές είναι οι επιπτώσεις της τακτικής αυτής και στην ψυχολογία του ασθενούς, αλλά και όσον αφορά τον οικογενειακό και κοινωνικό του ρόλο. Η τακτική αυτή εφαρμόζεται και στη χειρουργική θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών.
Τι ίσχυε μέχρι σχετικά πρόσφατα στις επεμβάσεις θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών;
Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις – ακόμη και σήμερα – παράτασης του χρόνου νοσηλείας μετά από θυρεοειδεκτομή (με ή χωρίς λεμφαδενικό καθαρισμό τραχήλου). Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η νοσηλεία μετά λεμφαδενικό καθαρισμό μπορεί να παραταθεί για αρκετές ημέρες (5 και σπανιότερα ακόμη περισσότερο).
Συχνά επίσης, ιδιαίτερα στο δημόσιο σύστημα υγείας, δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις νοσηλείας για 2 ή και 3 ημέρες μετά από απλή θυρεοειδεκτομή. Αυτό – σε συνδυασμό με την αδυναμία μηδενισμού του χρόνου νοσηλείας πριν την θυρεοειδεκτομή – παραθυρεοειδεκτομή είναι ένα πρόβλημα για τους ασθενείς. Και πάλι το πρόβλημα αυτό αφορά ιδιαίτερα το επιβαρυμένο δημόσιο σύστημα υγείας.
Σήμερα, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, η αντιμετώπιση των ασθενών με όλες τις παθήσεις θυρεοειδούς και τις παθήσεις παραθυρεοειδών μπορεί να γίνει με νοσηλεία μιας ημέρας. Οι ασθενείς δηλαδή προσέρχονται το πρωί της ημέρας της επέμβασης οπότε γίνεται και η εισαγωγή. Το ίδιο πρωί γίνεται η επέμβαση και την επομένη γίνεται το εξιτήριο (μία διανυκτέρευση).
Σε προσεκτικά επιλεγμένες περιπτώσεις, εντούτοις, μπορεί να θυρεοειδεκτομή (ακόμη και με ταυτόχρονο λεμφαδενικό καθαρισμό) να γίνει με ημερήσια νοσηλεία. Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής εξέρχεται την ίδια ημέρα, χωρίς να χρειαστεί να διανυκτερεύσει στην κλινική.
Ακολουθεί η παρουσίαση μιας τέτοιας περίπτωσης που αντιμετωπίσαμε πρόσφατα.
Παρουσίαση ασθενούς
H ασθενής, ετών 56, προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση θηλώδους καρκίνου θυρεοειδούς. Στο υπερηχογράφημα απεικονίσθηκαν στο δεξιό λοβό δύο όζοι μεγίστης διαμέτρου 8.5 χιλ (δεξιό πλάγιο ισθμού) και 6.6 χιλ (άνω πόλος) με ύποπτους ηχομορφολογικούς χαρακτήρες. Στον κάτω πόλο του ίδιου λοβού συνυπάρχει και έτερος μικρότερος υποηχογενής όζος μεγίστης διαμέτρου 3 χιλ.
Η παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA) του όζου των 6.3 χιλ έδειξε ευρήματα ενδεικτικά θηλώδους καρκίνου θυρεοειδούς (Bethesda VI). Η λεπτομερής χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου σε εξειδικευμένο εργαστήριο υπερήχων δεν ανέδειξε παθολογικά διογκωμένους λεμφαδένες. Η ασθενής ήταν ευθυρεοειδική.
Η ασθενής υποβλήθηκε σε ολική θυρεοειδεκτομή (ολική αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα) και προφυλακτικό κεντρικό λεμφαδενικό καθαρισμό τραχήλου, με οπτική αναγνώριση και προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων άμφω.
Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά. Η ασθενής ανέχθηκε καλά την επέμβαση και ανένηψε ομαλά. Η μετεγχειρητική της πορεία ήταν ομαλή.
Η ασθενής εξήλθε της κλινικής το απόγευμα της ημέρας της επέμβασης σε καλή γενική κατάσταση.
Σχόλιο
Η στενή επικοινωνία και συνεργασία του χειρουργού θυρεοειδούς του ασθενούς είναι προϋπόθεση για την επιλογή αυτής της τακτικής. Αν και η τακτική αυτή δεν μπορεί να γενικευθεί στην πράξη, εντούτοις σε επιλεγμένες περιπτώσεις και εφόσον συμφωνεί μπορεί να εφαρμοστεί, με προφανή οφέλη για τον ασθενή. Απαραίτητο προαπαιτούμενο είναι η εκτέλεση τεχνικά άρτιας επέμβασης, που θα πρέπει να ολοκληρωθεί χωρίς επιπλοκές. Οι δυνατότητες και οι περιορισμοί της τακτικής αυτής θα παρουσιαστούν σε μελλοντική ανάρτηση, ασχέτως της περίπτωσης της ασθενούς που παρουσιάζεται εδώ.
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)
Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)
Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:
Για τις παθήσεις θυρεοειδούς
Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών
Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?
Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?
Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?
ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ
ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)
ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)
ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)
ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223
email: georgesakorafas@yahoo.com
ημερήσια νοσηλεία θυρεοειδεκτομή ημερήσια νοσηλεία θυρεοειδεκτομή ημερήσια νοσηλεία θυρεοειδεκτομή ημερήσια νοσηλεία θυρεοειδεκτομή ημερήσια νοσηλεία θυρεοειδεκτομή ημερήσια νοσηλεία θυρεοειδεκτομή ημερήσια νοσηλεία θυρεοειδεκτομή ημερήσια νοσηλεία θυρεοειδεκτομή ημερήσια νοσηλεία θυρεοειδεκτομή ημερήσια νοσηλεία θυρεοειδεκτομή