Skip to main content
search

Θυρεοειδεκτομή και αναισθησιολόγος– δυσκολίες που μπορεί να κληθεί να αντιμετωπίσει

Οι επεμβάσεις θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή, με ή χωρίς λεμφαδενικό καθαρισμό τραχήλου) μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να δημιουργήσουν ιδιαίτερες δυσκολίες, όχι μόνο στο χειρουργό, αλλά και στον αναισθησιολόγο. Ο ρόλος του αναισθησιολόγου στην ασφάλεια μιας χειρουργικής επέμβασης είναι αυτονόητος. Δεν ωφελεί αν ο χειρουργός εκτελέσει μία τεχνικά άρτια επέμβαση, αλλά ο ασθενής δεν ανεχθεί την χειρουργική επέμβαση και εμφανίσει επιπλοκές και άσχημη έκβαση, λόγω προβλημάτων που σχετίζονται με την αναισθησία.

Στη συνέχεια παρουσιάζονται ενδεικτικά κάποιες δυσκολίες που μπορεί να κληθεί να διαχειριστεί ο αναισθησιολόγος στη διάρκεια των επεμβάσεων θυρεοειδούς.

 

 

Θυρεοειδεκτομή Και Ο Αναισθησιολόγος– Δυσκολίες Που Μπορεί Να Κληθεί Να Αντιμετωπίσει

Θυρεοειδεκτομή και ο αναισθησιολόγος– δυσκολίες που μπορεί να κληθεί να αντιμετωπίσει

 

Δύσκολη διασωλήνωση

Ο όρος «διασωλήνωση» της τραχείας αναφέρεται στην είσοδο του τραχειοσωλήνα στην τραχεία, με στόχο τον αερισμό του ασθενούς όσο διαρκεί η γενική αναισθησία. Σημειώνεται ότι όλες οι επεμβάσεις θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή με ή χωρίς λεμφαδενικό καθαρισμό) γίνονται υπό το τοπική αναισθησία.

Δύσκολη διασωλήνωση για ανατομικούς λόγους

Είναι γνωστό ότι η διασωλήνωση ενός ασθενούς μπορεί να είναι δύσκολη για ανατομικούς λόγους, με άλλα λόγια λόγω σωματότυπου. Για παράδειγμα, δύσκολη διασωλήνωση θα πρέπει να αναμένει ο αναισθησιολόγος σε ασθενείς με ανωμαλίες διάπλασης της γνάθου (υποπλαστική κάτω γνάθος ή προγναθισμός), με μικρό άνοιγμα στοματικής κοιλότητας κλπ. Οι δυσκολίες αυτές υφίστανται για κάθε είδους χειρουργική επέμβαση υπό γενική αναισθησία, και εκτός της θυρεοειδεκτομής (π.χ. επεμβάσεις κοιλίας κλπ.).

Η αδυναμία έκτασης της σπονδυλικής στήλης είναι μία άλλη παράμετρος που μπορεί να δυσχεράνει τη διασωλήνωση της τραχείας. Η αδυναμία έκτασης της σπονδυλικής στήλης μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια, όπως πάθηση της σπονδυλικής στήλης (π.χ. κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, ρευματοειδής ή αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα κλπ.).

Η κύφωση είναι επίσης μία παράμετρος που καθιστά πιο δύσκολη τη διασωλήνωση της τραχείας.

Δύσκολη διασωλήνωση λόγω της πάθησης του θυρεοειδούς

Εκτός όμως από τα παραπάνω, στους ασθενείς που υποβάλλονται σε θυρεοειδεκτομή η διασωλήνωση της τραχείας μπορεί αν είναι δύσκολη και λόγω της πάθησης του θυρεοειδούς.

Για παράδειγμα, στον ασθενή με μία γιγάντια βρογχοκήλη (διόγκωση του θυρεοειδούς), όπου ο ένας από τους δύο λοβούς παρουσιάζει μεγάλου βαθμού διόγκωση (μεγαλύτερη από τη διόγκωση του άλλου λοβού) η τραχεία μπορεί να παρεκτοπιστεί λόγω πίεσης προς την αντίθετη πλευρά.

Έτσι π.χ. ένας λίαν ευμεγέθης όζος θυρεοειδούς στον αριστερό λοβό είναι πολύ πιθανό να ασκεί πίεση στην τραχεία από τα αριστερά, με αποτέλεσμα η τραχεία να μετατοπίζεται προς τα δεξιά. Αν η παρεκτόπιση της τραχείας είναι μεγάλου βαθμού, μπορεί η διασωλήνωση της τραχείας να είναι δυσχερής.

Σε κάποιες περιπτώσεις, η τραχεία μπορεί να πιέζεται και από τις δύο πλευρές (δεξιά και αριστερά). Στις περιπτώσεις αυτές είναι πολύ πιθανό να παρατηρηθεί στένωση του αυλού της τραχείας, που αποκτά το σήμα «καρίνας πλοίου». Και στις περιπτώσεις αυτές η διασωλήνωση της τραχείας μπορεί να είναι δυσχερής.

Όταν υπάρχουν ή αναμένεται να υπάρξουν δυσκολίες στη διασωλήνωση της τραχείας, ο αναισθησιολόγος θα πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένος για μία ‘δύσκολη διασωλήνωση’. Υπάρχουν σήμερα τεχνικές που μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά τον αναισθησιολόγο σε μία δύσκολη διασωλήνωση, όπως η χρήση οδηγού στυλεού, η τεχνική της video-λαρυγγοσκόπησης κλπ.

 

Δυσκολίες και επιπλοκές λόγω νόσου (θυρεοτοξική κρίση)

Σε κάποιες περιπτώσεις (σπάνια) ο αναισθησιολόγος θα πρέπει να είναι έτοιμος να διαχειριστεί τυχόν επιπλοκές της υποκείμενης πάθησης του θυρεοειδούς όσο διαρκεί η θυρεοειδεκτομή.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η διαχείριση της θυρεοτοξικής κρίσης («θυρεοτοξικής καταιγίδας», βλ. σχετικό άρθρο στο blog της ιστοσελίδας μας), που μπορεί να εμφανιστεί σε ασθενείς με αρρύθμιστο υπερθυρεοειδισμό.

Η θυρεοτοξική κρίση μπορεί να εμφανιστεί στους ασθενείς αυτούς όταν υποβάλλονται σε κάθε είδους επέμβαση υπό γενική αναισθησία (όπως για παράδειγμα σε επέμβαση κοιλίας, νευροχειρουργική επέμβαση, επέμβαση στο θώρακα κλπ.).

Είναι όμως περισσότερο επίφοβο να εμφανιστεί σε ασθενείς με αρρύθμιστο υπερθυρεοειδισμό που υποβάλλονται σε θυρεοειδεκτομή, καθώς οι χειρισμοί του χειρουργού πάνω στο θυρεοειδή στην εξέλιξη της επέμβασης μπορεί να προκαλέσουν την αποδέσμευση ακόμη μεγαλύτερων ποσοτήτων θυρεοειδικών ορμονών στην κυκλοφορία, αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης θυρεοτοξικής κρίσης. Η σπάνια αυτή επιπλοκή μπορεί να έχει δραματικές κλινικές εκδηλώσεις ή ακόμη και θανατηφόρα έκβαση.

 

Διεγχειρητικά συμβάντα (αιμορραγία, σε γιγάντιες καταδυόμενες, τοξικές , αντιπηκτικά)

Σε κάποιες περιπτώσεις, η θυρεοειδεκτομή μπορεί να συνοδεύεται από την εμφάνιση διάφορων διεγχειρητικών συμβάντων / επιπλοκών, που απαιτούν την άμεση παρέμβαση του αναισθησιολόγου για την υποστήριξη του ασθενούς.

Για παράδειγμα, μία μεγάλη αιμορραγία από αγγεία του μεσοθωρακίου στον ασθενή με γιγάντια καταδυόμενη βρογχοκήλη μπορεί να συνοδεύεται από απώλεια μεγάλης ποσότητας αίματος. Ο έλεγχος μιας τέτοιας αιμορραγίας μπορεί να είναι δυσχερής. Ο αναισθησιολόγος θα πρέπει να είναι έτοιμος εκ των προτέρων για να διαχειριστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που είναι θεωρητικά περισσότερο πιθανό σε ασθενείς με γιγάντιες (ιδιαίτερα καταδυόμενες) βρογχοκήλες, με τοξικές βρογχοκήλες, ή σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά.

 

Προβλήματα λόγω γενικής κατάστασης ασθενούς

Η γενική κατάσταση του ασθενούς είναι μία πολύ σημαντική παράμετρος που θα πρέπει να λαμβάνεται ιδιαίτερα υπόψη για την ασφαλή εκτέλεση κάθε χειρουργικής επέμβασης (συμπεριλαμβάνεται και η θυρεοειδεκτομή). Ο ασθενής θα πρέπει να αξιολογείται προσεκτικά στην προεγχειρητική εκτίμηση από τον αναισθησιολόγο, που θα πρέπει να αναγνωρίσει τυχόν συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας (π.χ. παθήσεις καρδιάς, πνευμόνων, αγγείων, μεταβολικές νόσοι κλπ.).

Σε κάποιες από τις περιπτώσεις αυτές μπορεί να χρειαστεί κάποια προετοιμασία του ασθενούς προκειμένου να υποβληθεί με ασφάλεια στη θυρεοειδεκτομή. Για παράδειγμα, ο ασθενής με παροξυσμό άσθματος θα πρέπει να υποβληθεί στην κατάλληλη αξιολόγηση και θεραπεία (π.χ. χορήγηση εισπνεόμενων βρογχοδιασταλτικών). Ο ασθενής με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη θα πρέπει να ακολουθήσει κάποιες οδηγίες ώστε να ρυθμιστεί όσο το δυνατόν καλύτερα το σάκχαρό του. Το ίδιο ισχύει και για τον ασθενή με αρρύθμιστη υπέρταση κλπ.

Ιδιαίτερη μνεία χρειάζεται για τους ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά, για διάφορους λόγους (π.χ. για κολπική μαρμαρυγή). Οι ασθενείς αυτοί θα πρέπει να διακόπτουν την συνήθη αντιπηκτική αγωγή και να αρχίζουν για λίγες ημέρες πριν την επέμβαση αγωγή με υποδόρια χορήγηση ηπαρίνης χαμηλού μοριακού βάρους.

Η αγωγή αυτή συνεχίζεται και για λίγες ημέρες μετά την επέμβαση, και στη συνέχεια ο ασθενής επανέρχεται στη συνήθη αντιπηκτική αγωγή που λαμβάνει διακόπτοντας την χορήγηση της ηπαρίνης χαμηλού μοριακού βάρους. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η κάλυψη του ασθενούς όσον αφορά την αντιπηκτική δράση, χωρίς εντούτοις να εκτίθεται σε κίνδυνο αιμορραγίας.

 

Δύσπνοια

Ένα πολύ ιδιαίτερο πρόβλημα που μπορεί να κληθεί να διαχειριστεί ο ασθενής είναι η δύσπνοια του ασθενούς λόγω πάρεσης φωνητικών χορδών μετά από τη θυρεοειδεκτομή. Η αμφοτερόπλευρη πάρεση των φωνητικών χορδών οφείλεται σε βλάβη και των δύο λαρυγγικών νεύρων (δεξιό και αριστερό) στη διάρκεια της επέμβασης. Σε αυτή την περίπτωση οι φωνητικές χορδές βρίσκονται ακίνητες στην μέση γραμμή του λάρυγγα, προκαλώντας σημαντικού βαθμού στένωση του αυλού του. Ο ασθενής εμφανίζει χαρακτηριστικό εισπνευστικό συριγμό και δυσκολία στην αναπνοή. Πρόκειται για μία δυνητικά επείγουσα παθολογική κατάσταση, που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από την πλευρά του αναισθησιολόγου.

Η συνεργασία του αναισθησιολόγου με τον εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς είναι βασικής σημασίας για την ασφαλή εκτέλεση κάθε επέμβασης θυρεοειδούς, ασχέτως βαρύτητας, έκτασης και συνυπαρχουσών παθήσεων. Ο χειρουργός θυρεοειδούς λαμβάνει υπόψη τις δυσκολίες που καλείται να διαχειριστεί ο συνεργάτης του αναισθησιολόγος, συνεργαζόμενος μαζί του με στόχο την βέλτιστη έκβαση της επέμβασης, ασχέτως βαθμού δυσκολίας.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

Θυρεοειδεκτομή και αναισθησιολόγος Θυρεοειδεκτομή και αναισθησιολόγος Θυρεοειδεκτομή και αναισθησιολόγος Θυρεοειδεκτομή και αναισθησιολόγος Θυρεοειδεκτομή και αναισθησιολόγος Θυρεοειδεκτομή και αναισθησιολόγος Θυρεοειδεκτομή και αναισθησιολόγος Θυρεοειδεκτομή και αναισθησιολόγος Θυρεοειδεκτομή και αναισθησιολόγος Θυρεοειδεκτομή και αναισθησιολόγος Θυρεοειδεκτομή και αναισθησιολόγος Θυρεοειδεκτομή και αναισθησιολόγος Θυρεοειδεκτομή και αναισθησιολόγος Θυρεοειδεκτομή και αναισθησιολόγος Θυρεοειδεκτομή και αναισθησιολόγος

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/6/24

3497

Θυρεοειδεκτομές

746

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

456

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ