Skip to main content
search

Καρκίνος θυρεοειδούς – ένα όλο και πιο συχνό πρόβλημα

Η συχνότητα του καρκίνου θυρεοειδούς αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό από οποιαδήποτε άλλη κακοήθη πάθηση στις δυτικές χώρες.

Σε μία πρόσφατη αναφορά στηριγμένη στη βάση δεδομένων SEER, η συχνότητα (επίπτωση) του θηλώδους καρκίνου θυρεοειδούς πρακτικά τριπλασιάστηκε μεταξύ 1975 και 2012: από 4.8 σε 14.9 ανά 100.000 πληθυσμού.

 

Η δραματική αυτή αύξηση οφείλεται:

Στην βελτίωση και στην ευρεία χρήση των μεθόδων απεικόνισης του θυρεοειδούς

Αφορά κυρίως την ευρύτατη χρήση του υπερηχογραφήματος υψηλής ευκρίνειας. Το υπερηχογράφημα συχνά συνδυάζεται με κυτταρολογική εξέταση του υλικού που αναρροφάται με παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNAC, Fine-Needle Aspiration Cytology).  Η τακτικη αυτή σήμερα έχει σαν αποτέλεσμα την διάγνωση περισσότερων καρκίνων θυρεοειδούς, συχνά σε πολύ μικρό μέγεθος (διαμέτρου λίγων χιλιοστών). Οι καρκίνοι αυτοί συχνά διέφευγαν της προσοχής στο παρελθόν

Στην λεπτομερή ιστολογική εξέταση του θυρεοειδούς μετά θυρεοειδεκτομή

Η λεπτομερής ιστολογική εξέταση του θυρεοειδούς συχνά οδηγεί στην ανακάλυψη και μικροσκοπικών εστιών καρκίνου θυρεοειδούς.Όταν η διάμετρός τους είναι < 10 mm οι καρκίνοι αυτοί χαρακτηρίζονται σαν μικροκαρκινώματα.

Η διάγνωση καρκίνου θυρεοειδούς δεν είναι σπάνια και μετά από θυρεοειδεκτομή για θεωρούμενη καλοήθη πάθηση (π.χ. πολυοζώδη βρογχοκήλη). Σε αυτή την περίπτωση ο καρκίνος θυρεοειδούς αποτελεί τυχαίο εύρημα στην ιστολογική.

Στην αυξημένη ιατρογενή έκθεση σε ακτινοβολία

Η ιατρογενής έκθεση στην ακτινοβολία μπορεί να γίνει είτε για διαγνωστικούς σκοπούς (π.χ. αξονική τομογραφία, ακτινοσκόπηση) είτε για θεραπευτικούς σκοπούς (π.χ. ακτινοβολία για άλλες κακοήθεις παθήσεις, όπως νόσος Hodgkin). Τονίζεται ότι ο θυρεοειδής των παιδιών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στην καρκινογόνο δράση της ακτινοβολίας.

Στην έκθεση σε ραδιενέργεια όπως μετά από πυρηνικά ατυχήματα ή τη χρήση πυρηνικών όπλων

Το πιο γνωστό εν προκειμένω παράδειγμα είναι το ατύχημα στο εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Chernobyl το 1986. Για πολλά χρόνια στη συνέχεια παρατηρήθηκε δραματική αύξηση της συχνότητας του καρκίνου θυρεοειδούς. Το φαινόμενο αυτό αφορούσε όχι μόνο την περιοχή του ατυχήματος αλλά και άλλες γεωγραφικές περιοχές αρκετά μακριά από το Chernobyl.

Ανάλογες παρατηρήσεις υπάρχουν και μετά την ρίψη ατομικής βόμβας σε Hiroshima και Nagasaki στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σε άλλους, λιγότερο σαφώς καθορισμένους παράγοντες

Τέτοιοι παράγοντες είναι η επιδημική αύξηση της παχυσαρκίας [αυξημένος δείκτης μάζας σώματος (BMI,Body Mass Index)], η ευρεία χρήση φαρμάκων για βελτίωση της γονιμότητας κλπ

 

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/6/24

3497

Θυρεοειδεκτομές

746

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

456

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ