Skip to main content
search

Εισαγωγή

Καρκίνος θυρεοειδούς και ύποπτοι (για μεταστάσεις) λεμφαδένες – τι θέση έχει η παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA) των λεμφαδένων αυτών?.- Η παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA) μαζί με το υπερηχογράφημα αποτελούν τις δύο βασικές μεθόδους διερεύνησης των ασθενών με όζους θυρεοειδούς. Το υλικό που λαμβάνεται με την παρακέντηση με λεπτή βελόνη αποστέλλεται για κυτταρολογική εξέταση. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να διαγνωστεί προεγχειρητικά ο καρκίνος θυρεοειδούς. Όπως είναι γνωστό ο καρκίνος θυρεοειδούς συχνά δίνει μεταστάσεις στους λεμφαδένες του τραχήλου (τραχηλικές λεμφαδενικές μεταστάσεις). Ποια η θέση της παρακέντησης με λεπτή βελόνη όταν υπάρχουν ύποπτοι ή παθολογικοί λεμφαδένες στο υπερηχογράφημα-χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου?

Καρκίνος θυρεοειδούς και λεμφαδένες τραχήλου – στοιχεία ανατομίας

Οι λεμφαδένες του τραχήλου ταξινομούνται σε επίπεδα (levels) ή διαμερίσματα (compartments). Η ταξινόμηση αυτή γίνεται ανάλογα με την εντόπισή τους στον τράχηλο, σε σχέση με σταθερά ανατομικά στοιχεία. Τα επίπεδα (διαμερίσματα) αυτά διακρίνονται κατά βάση σε κεντρικό (VI) και πλάγια (II έως IV/V). Το κεντρικό διαμέρισμα ορίζεται από την έσω επιφάνεια της κοινής καρωτίδας (επί τα εκτός), από την σφαγή του στέρνου και την στερνοκλειδική άρθρωση (προς τα κάτω) και από το υοειδές οστούν προς τα πάνω. Τα πλάγια ανατομικά διαμερίσματα εκτείνονται στον παρασφαγιτιδικό χώρο (δεξιά και αριστερά).

Σημασία στην πράξη

Ύποπτοι λεμφαδένες στο κεντρικό διαμέρισμα

Οι λεμφαδένες του κεντρικού διαμερίσματος είναι γενικά προσπελάσιμοι μέσω της τομής της θυρεοειδεκτομής. Έτσι η αφαίρεσή τους μπορεί να γίνει μέσω της ίδιας τομής στη διάρκεια της θυρεοειδεκτομής. Αν επομένως υπάρχει υποψία μεταστάσεων στους λεμφαδένες του κεντρικού διαμερίσματος βάσει των ευρημάτων της χαρτογράφησης λεμφαδένων, τότε θα πρέπει να γίνεται αφαίρεσή τους όταν γίνεται θυρεοειδεκτομή. Η επέμβαση αυτή χαρακτηρίζεται σαν θεραπευτικός κεντρικός λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου. Σε αυτή την περίπτωση ΔΕΝ χρειάζεται να γίνει παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA).

Ύποπτοι λεμφαδένες στα πλάγια ανατομικά διαμερίσματα

Τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά όταν οι ύποπτοι (βάσει των ευρημάτων της χαρτογράφησης) λεμφαδένες εντοπίζονται στα πλάγια ανατομικά διαμερίσματα του τραχήλου. Σε αυτή την περίπτωση – σύμφωνα με την ΑΤΑ (American Thyroid Association) – είναι επιθυμητή η παρακέντηση με λεπτή βελόνη ενός ή περισσοτέρων από τους λεμφαδένες αυτούς. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να τεκμηριωθεί η παρουσία μεταστάσεων στους πλάγιους τραχηλικούς λεμφαδένες. Έτσι μπορεί να σχεδιαστεί η κατάλληλη χειρουργική στρατηγική. Όταν υπάρχουν μεταστάσεις στα πλάγια ανατομικά διαμερίσματα του τραχήλου θα πρέπει να γίνει διαφορετική τομή και άλλο είδος χειρουργείου – πέραν της απλής ολικής θυρεοειδεκτομής.

Υπερηχογραφική χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου και η σημασία της εμπειρίας του ακτινολόγου

Στο θέμα αυτό έχει τεράστια σημασία η εμπειρία του ακτινολόγου που εκτελεί την χαρτογράφηση των λεμφαδένων του τραχήλου. Σήμερα, χάρη στο υπερηχογράφημα υψηλής ευκρίνειας, ο έμπειρος ακτινολόγος μπορεί να αναγνωρίσει με μεγάλη ακρίβεια τους παθολογικούς πλάγιους τραχηλικούς λεμφαδένες και να τους τοποθετήσει στα ανάλογα διαμερίσματα του τραχήλου. Έτσι δεν είναι σπάνιο ο ασθενής να υποβάλλεται σε πλάγιο λεμφαδενικό καθαρισμό τραχήλου βάσει των ευρημάτων της υπερηχογραφικής χαρτογράφησης των λεμφαδένων τραχήλου, χωρίς παρακέντηση των εμφανώς παθολογικών λεμφαδένων. Η παρακέντηση εντούτοις θα χρειαστεί όταν ο ακτινολόγος χαρακτηρίσει σαν άτυπους τους λεμφαδένες. Με άλλα λόγια όταν η υπερηχογραφική εικόνα δεν είναι τυπική για να χαρακτηριστούν σαν παθολογικοί οι πλάγιοι τραχηλικοί λεμφαδένες.

Καρκίνος θυρεοειδούς 9 0 1

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Καρκίνος θυρεοειδούς 9 0 1

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

Καρκίνος θυρεοειδούς

Όζοι θυρεοειδούς

Βρογχοκήλη

Υπερθυρεοειδισμός

Θυρεοειδίτιδες

Καρκίνος θυρεοειδούς 9 0 1

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Πρωτοπαθής

Αδένωμα παραθυρεοειδούς

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Δευτεροπαθής και Τριτοπαθής

Καρκίνος θυρεοειδούς 9 0 1

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ιατρικό Ψυχικού

ΜΗΤΕΡΑ

Καρκίνος θυρεοειδούς 9 0 1

 

ΚΟΣΤΟΣ

Θεωρούμε την άσκηση της χειρουργικής όχι μέσο πλουτισμού (κάτι που δεν είναι επιθυμητό για κανένα μέλος της ομάδας μας) αλλά τρόπο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και ανταπόδοσης στην κοινωνία μας όλων των γνώσεων και της εμπειρίας που με πολύ κόπο αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, με τη συστηματική (κλινική και ακαδημαϊκή) ενασχόλησή μας με την χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) αλλά και την γενική χειρουργική, μέσα από τη θητεία μας σε θέσεις ευθύνης σε μεγάλα νοσοκομεία και το Πανεπιστήμιο των Αθηνών.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος μας είναι ένας παράγοντας που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Η ομάδα μας – σεβόμενη τις οικονομικές δυσκολίες της κοινωνίας μας – διατηρεί τις τιμές των επεμβάσεων σε πολύ προσιτά επίπεδα, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να τύχουν αντιμετώπισης του προβλήματός τους από έναν πολύ εξειδικευμένο και ιδιαίτερα έμπειρο χειρουργό, χωρίς να αποκλείεται κανείς από την φροντίδα του για οικονομικούς λόγους. Είναι αδιανόητο για την ομάδα μας να υπάρξει οικονομική εκμετάλλευση του ασθενούς στην ανάγκη του.

 

Καρκίνος θυρεοειδούς 9 0 1[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”5011″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ