Skip to main content
search

Ορισμοί

Καρκίνος θυρεοειδούς και υποτροπή στον τράχηλο.-Ο διαφοροποιημένος καρκίνος θυρεοειδούς (DTC, differentiated thyroid cancer) είναι η συνηθέστερη μορφή καρκίνου θυρεοειδούς.

Η υποτροπή (recurrence, RCR) του DTC μπορεί να εμφανιστεί με τρεις μορφές:

1.Υποτροπή στην κοίτη του θυρεοειδούς (πραγματική τοπική υποτροπή)

2.Υποτροπή στους λεμφαδένες του τραχήλου

3.Μακρινές μεταστάσεις

Οι δύο πρώτες μορφές χαρακτηρίζονται από κοινού με τον όρο ‘τοπική’ υποτροπή. Εντούτοις υπάρχουν ενδείξεις ότι οι δύο αυτές μορφές τοπικής υποτροπής εμφανίζουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους, που έχουν σημασία στην κλινική πράξη. Οι διαφορές αυτές αφορούν τόσο τη βιολογική συμπεριφορά, όσο και την χειρουργική αντιμετώπιση.

Καρκίνος θυρεοειδούς – Λεμφαδενική υποτροπή

Η συνηθέστερη μορφή τοπικής υποτροπής είναι η RCR (επανεμφάνιση) της νόσου στους λεμφαδένες του τραχήλου. Η λεμφαδενική RCR αντιστοιχεί στο 90 % του συνόλου των υποτροπών του DTC. Συνήθως η λεμφαδενική RCR ανιχνεύεται στα πρώτα 3-4 χρόνια μετά την αρχική αντιμετώπιση του DTC. Για το λόγο αυτό είναι πιθανόν να μην αντιπροσωπεύει πραγματική RCR , αλλά μάλλον εξέλιξη της νόσου που ήδη υπήρχε στους λεμφαδένες αλλά δεν είχε γίνει αντιληπτή. Σαν αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής, οι προσβεβλημένοι λεμφαδένες παρουσιάζουν παθολογική διόγκωση που γίνεται αντιληπτή σαν ‘RCR’ είτε κλινικά είτε (συνηθέστερα) απεικονιστικά (υπερηχογραφικά).

Η RCR της νόσου στους λεμφαδένες είναι σαφώς αφορισμένη, αφορά συγκεκριμένους λεμφαδένες που μπορεί να βρίσκονται στα διάφορα ανατομικά διαμερίσματα του τραχήλου.

Η λεμφαδενική RCR μπορεί να αντιμετωπιστεί με ακρίβεια χειρουργικά μετά από την προσεκτική και λεπτομερή χαρτογράφηση των λεμφαδένων τραχήλου. Για το σκοπό αυτό εφαρμόζεται σήμερα η τεχνική του εκλεκτικού (στοχευμένου) λεμφαδενικού καθαρισμού του τραχήλου (selective, targeted, compartment-oriented lymph node dissection). H επέμβαση αυτή μπορεί να γίνει από τον έμπειρο χειρουργό ενδοκρινών αδένων με ασφάλεια, χωρίς να προκληθούν βλάβες σε παρακείμενα όργανα/ανατομικά στοιχεία (όπως π.χ. το παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο). Συνηθέστατα στην επέμβαση αυτή σπάνια χρειάζεται να γίνει συναφαίρεση παρακείμενων ανατομικών στοιχείων. Η μόνη εξαίρεση στον κανόνα αυτό είναι όταν υπάρχει επέκταση της νόσου και εκτός των λεμφαδένων (εξωλεμφαδενική διασπορά).

 

Καρκίνος θυρεοειδούς – Υποτροπή στην ‘κοίτη’ του θυρεοειδούς (πραγματική τοπική υποτροπή)

Η πραγματική τοπική RCR της νόσου χαρακτηρίζει την RCR (επανεμφάνιση) του καρκίνου στην κοίτη του θυρεοειδούς, μεταξύ των ανατομικών στοιχείων που την αφορίζουν. Σε αυτή την περίπτωση η RCR συχνά διηθεί παρακείμενα ανατομικά στοιχεία/όργανα, όπως τραχεία, παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο, σπανιότερα οισοφάγο κλπ. Για το λόγο αυτό η εκτομή της πραγματικής τοπικής υποτροπής είναι τεχνικά δυσκολότερη σε σχέση με την χειρουργική αντιμετώπιση της λεμφαδενικής υποτροπής. Συχνά, κατά τη διάρκεια της επέμβασης θα πρέπει να ‘θυσιαστούν’ (συναφαιρεθούν) τα ανατομικά στοιχεία που διηθούνται από την τοπική υποτροπή (π.χ. παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο, μυικά στοιχεία, μέρος χόνδρου τραχείας κλπ). Η εικόνα αυτή αντανακλά μία περισσότερο επιθετική βιολογική συμπεριφορά του DTC.

Συνήθως η διάκριση των δύο αυτών μορφών υποτροπής της νόσου στον τράχηλο δεν είναι δύσκολη. Σήμερα η διάκριση αυτή μπορεί να γίνει κυρίως με την βοήθεια του υπερηχογραφήματος. Εντούτοις, σε κάποιες περιπτώσεις η διάκριση αυτή μπορεί να είναι δυσχερής. Αυτό παρατηρείται σε περιπτώσεις εκτεταμένης λεμφαδενικής διασποράς, κυρίως στους λεμφαδένες του κεντρικού διαμερίσματος, με εξωλεμφαδενική επέκταση. Η αξονική/μαγνητική τομογραφία μπορεί να βοηθήσει στην αξιολόγηση της ύπαρξης διήθησης παρακειμένων σημαντικών ανατομικών στοιχείων από την υποτροπή της νόσου.

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

 

Τηλ 6977068223 &  210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

 

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ?
ΚΟΣΤΟΣ – ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ – ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

 

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

Καρκίνος θυρεοειδούς

Σπάνιοι όγκοι θυρεοειδούς

 

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

 

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ
ΥΓΕΙΑ – ΜΗΤΕΡΑ / ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΚΟΡΑΦΑΣ[/vc_column_text][/vc_column]

[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ