Skip to main content
search

Μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς & προεγχειρητικός έλεγχος: ποιες εξετάσεις είναι απαραίτητες;.

Εισαγωγή

Μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς & προεγχειρητικός έλεγχος: ποιες εξετάσεις είναι απαραίτητες;.- Το μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς έχει περισσότερο επιθετική βιολογική συμπεριφορά σε σχέση με το πολύ συχνότερο διαφοροποιημένο (θηλώδες/θυλακιώδες) καρκίνωμα θυρεοειδούς. Η ίαση της νόσου είναι εφικτή μόνο μετά από μία ριζική χειρουργική επέμβαση στην οποία γίνεται πλήρης εκτομή της νόσου στον τράχηλο.Η ριζική αυτή επέμβαση θα πρέπει να περιλαμβάνει ολική θυρεοειδεκτομή με συναφαίρεση των τυχόν λεμφαδενικών μεταστάσεων.

Για την σωστή χειρουργική αντιμετώπιση για το Μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς θα πρέπει ο ασθενής να υποβάλλεται στον κατάλληλο προεγχειρητικό έλεγχο ο οποίος -πέραν του συνήθους προεγχειρητικού ελέγχου – περιλαμβάνει τις παρακάτω εξετάσεις:

Καλσιτονίνη και καρκινοεμβρυικό αντιγόνο (CEA)

Οι προεγχειρητικές τιμές χρησιμοποιούνται σαν «βασικές τιμές» με τις οποίες συγκρίνονται οι τιμές που παρατηρούνται μετά την χειρουργική επέμβαση, κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης του ασθενούς. Υψηλότερα επίπεδα παρατηρούνται σε ασθενείς με μεγαλύτερους όγκους. Όσο πιο ψηλά είναι τα επίπεδά τους στο αίμα τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να παρατηρηθεί επάνοδος στα φυσιολογικά μετά την επέμβαση.

 

Μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς – Απεικονιστικός έλεγχος

Υπερηχογράφημα

Ενδείκνυται σε όλους τους ασθενείς. Πληροφορίες που αναμένονται από το υπερηχογράφημα είναι:

  • η απεικόνιση του θυρεοειδούς αδένα
  • η λεπτομερής υπερηχογραφική χαρτογράφηση των λεμφαδένων τραχήλου

Περαιτέρω απεικονιστικός έλεγχος

Ενδείκνυται όταν τα προεγχειρητικά επίπεδα καλσιτονίνης στο αίμα είναι > 500 pg/ml. Σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανή η ύπαρξη μακρινών μεταστάσεων. Βασική εν προκειμένω μέθοδος απεικόνισης για την διάγνωση των μακρινών μεταστάσεων είναι η αξονική/μαγνητική τομογραφία τραχήλου-θώρακα-άνω κοιλίας, όπως και το σπινθηρογράφημα οστών

Μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς – Γενετικός έλεγχος

Αναζητούνται τυχόν γαμετικές μεταλλάξεις του γονιδίου RET. Και αυτό γιατί κάποιοι ασθενείς που θεωρούνται ότι πάσχουν από ‘σποραδικό’ μυελοειδές καρκίνωμα είναι φορείς γαμετικών RET μεταλλάξεων και έτσι στην πραγματικότητα πάσχουν από την κληρονομική μορφή της νόσου. Ο γενετικός έλεγχος μπορεί να γίνει είτε προεγχειρητικά είτε μετεγχειρητικά. Αλλά ακόμη και αν γίνει προεγχειρητικά, τα αποτελέσματα σπάνια είναι διαθέσιμα πριν την επέμβαση. Η παρουσία ή απουσία εντούτοις γαμετικής RET μετάλλαξης δεν αλλάζει τον τρόπο χειρουργικής αντιμετώπισης της νόσου.

 

Ασβέστιο ορού – μετανεφρίνες ορού / μετανεφρίνες-κατεχολαμίνες στα ούρα 24ωρου

Ο έλεγχος αυτός γίνεται για τον αποκλεισμό της ύπαρξης υπερπαραθυρεοειδισμού και φαιοχρωμοκυτώματος, αντίστοιχα. Οι μετρήσεις αυτές θα πρέπει να γίνονται σε όλους τους ασθενείς στους οποίους δεν είναι γνωστό το αποτέλεσμα του γενετικού ελέγχου (για γαμετικές RET μεταλλάξεις) ή στους οποίους έχουν ανιχνευθεί οι μεταλλάξεις αυτές. Οι εξετάσεις αυτές δεν ενδείκνυνται όταν ο γενετικός έλεγχος είναι αρνητικός και όταν δεν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό συνδρόμου MEN2.

Μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

 

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

Διαδικασία επεμβάσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών

  • O ασθενής προσέρχεται νηστικός το πρωί της ημέρας της επέμβασης και σύντομα στη συνέχεια ακολουθεί η χειρουργική επέμβαση.
  • Δεν υπάρχει χρόνος αναμονής (καθυστέρηση) για την επέμβαση.
  • Η τομή είναι η μικρότερη δυνατή για την σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος του ασθενούς (ανάλογα με την φύση του προβλήματος).
  • Στην επέμβαση χρησιμοποιούνται – ανάλογα με τις ενδείξεις και σύμφωνα με τις οδηγίες των μεγάλων διεθνών επιστημονικών εταιρειών (Αμερικανικών και Ευρωπαϊκών) – όλα τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα [κατά περίπτωση], όπως διεγχειρητική νευροπαρακολούθηση (intraoperative neuromonitoring) και οι προηγμένες συσκευές σύγχρονης αιμόστασης (με ραδιοσυχνότητες [radiofrequency] ή υπερήχους) για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια κατά τη διενέργεια της επέμβασης. Η περίπτωση του κάθε ασθενούς εξετάζεται με ιδιαίτερη προσοχή και η επέμβαση που θα ακολουθήσει επιλέγεται με βάση τόσο τα σύγχρονα βιβλιογραφικά δεδομένα όσο και την μεγάλη εμπειρία που έχει συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια στη χειρουργική θυρεοειδούς-παραθυρεοειδών.
  • Για τη διασφάλιση του βέλτιστου αισθητικού αποτελέσματος εφαρμόζεται τεχνική πλαστικής αποκατάστασης της χειρουργικής τομής, με χρήση πολύ λεπτού απορροφήσιμου ράμματος και ενδοδερμική ραφή, ενώ επιλέγεται κάποια δερματική πτυχή του τραχήλου για την τομή ώστε αυτή να μην είναι ορατή μετεγχειρητικά.
  • Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος και ελέγχεται εύκολα με τα συνήθη απλά αναλγητικά.
  • Η επέμβαση ολοκληρώνεται σε διάστημα περίπου 1 – 1.5 ώρας (στις συνήθεις περιπτώσεις) και στη συνέχεια γίνεται η αφύπνιση του ασθενούς που μπορεί να παραμείνει για μικρό διάστημα στην ανάνηψη στο χώρο των χειρουργείων.
  • Στη συνέχεια διακομίζεται στο θάλαμο, όπου κινητοποιείται πολύ σύντομα (μετά από 1-2 ώρες).
  • Το απόγευμα της ημέρας της επέμβασης γίνεται διακοπή της ενδοφλέβιας χορήγησης ορών και το βράδυ της ημέρας της επέμβασης αρχίζει η χορήγηση υγρών και ελαφράς τροφής από το στόμα.
  • Την επομένη της επέμβασης ο ασθενής εξέρχεται της κλινικής και επιστρέφει στις συνήθεις του καθημερινές δραστηριότητες.
  • Είναι σε θέση να επανέλθει στα επαγγελματικά του καθήκοντα μετά από 3-4 ημέρες (δικαιούται πάντως αναρρωτικής άδειας μετεγχειρητικά, αν το επιθυμεί).
  • Με το εξιτήριο ο ασθενής λαμβάνει τις απαραίτητες οδηγίες και την αγωγή που ενδείκνυται, η οποία μπορεί να τροποποιηθεί όταν είναι διαθέσιμη η ιστολογική εξέταση. Χορηγείται επίσης ένα λεπτομερές αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα, στο οποίο περιγράφονται τα δεδομένα του προεγχειρητικού ελέγχου, τα διεγχειρητικά ευρήματα και η χειρουργική επέμβαση (πρακτικό επέμβασης).
  • Η ιστολογική εξέταση (από έμπειρους επιλεγμένους παθολογοανατόμους) είναι διαθέσιμη σε πολύ μικρό χρόνο μετά την επέμβαση, αποφεύγοντας έτσι άσκοπες καθυστερήσεις και την αγωνία της αναμονής. Με την γρήγορη διαθεσιμότητα της ιστολογικής δεν καθυστερεί η περαιτέρω εφαρμογή αγωγής μετά την επέμβαση
  • Καθώς για τη συρραφή του χειρουργικού τραύματος γίνεται πλαστική με χρήση απορροφήσιμου ράμματος, δεν χρειάζεται να επανέλθει ο ασθενής για κοπή .ραμμάτων.

Η νοσηλεία γίνεται στα επιλεγμένα νοσοκομεία με τα οποία υπάρχει συνεργασία, με στόχο τη διασφάλιση των καλύτερων συνθηκών νοσηλείας και της αξιοπρέπειας του ασθενούς. Η νοσηλεία γίνεται σε προσεγμένους θαλάμους, σε ευχάριστο και φιλικό προς τον ασθενή και τους συνοδούς του περιβάλλον, διασφαλίζοντας με μεγάλη προσοχή και ευαισθησία την ικανοποίηση του ασθενούς σε όλη την πορεία, από τη διάγνωση της νόσου μέχρι την οριστική και βέλτιστη αντιμετώπισή της. Καταβάλλουμε ιδιαίτερη μέριμνα ώστε η νοσηλεία του ασθενούς να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ποιοτική και να καλύπτει πλήρως κάθε ανάγκη του.

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ενημέρωση απαιτηθεί μετά την επέμβαση υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας ανά πάσα στιγμή στο τηλέφωνο 6977068223 και στο email: georgesakorafas@yahoo.com

 

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/6/24

3497

Θυρεοειδεκτομές

746

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

456

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ