Skip to main content
search

Μυελοειδής καρκίνος θυρεοειδούς και ανοσοκυτταροχημεία

Ο μυελοειδής καρκίνος θυρεοειδούς είναι μία σχετικά σπάνια μορφή καρκίνου θυρεοειδούς που αναπτύσσεται από τα παραθυλακιώδη ή C-κύτταρα του θυρεοειδούς. Αντιστοιχεί στο 2 – 3 % του συνόλου των καρκίνων θυρεοειδούς. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για τον λεγόμενο σποραδικό μυελοειδή καρκίνο, που παρατηρείται χωρίς να υπάρχει οικογενής (κληρονομική) προδιάθεση. Σε ένα εντούτοις σημαντικό ποσοστό (20 – 25 %) των ασθενών με μυελοειδή καρκίνο θυρεοειδούς υπάρχει γενετική μετάλλαξη του RET γονιδίου που κληρονομείται με τον αυτοσωματικό επικρατούντα χαρακτήρα.

 

Μυελοειδής Καρκίνος Θυρεοειδούς Και Ανοσοκυτταροχημεία

Μυελοειδής καρκίνος θυρεοειδούς και ανοσοκυτταροχημεία

 

Ο μυελοειδής καρκίνος χαρακτηρίζεται από αυξημένη συχνότητα λεμφαδενικών μεταστάσεων και μεγαλύτερη συχνότητα μεταστάσεων σε μακρινά όργανα σε σχέση με το συνηθέστερο διαφοροποιημένο καρκίνωμα θυρεοειδούς (θηλώδες και θυλακιώδες). Η αντιμετώπισή του είναι κατά βάση χειρουργική (ολική θυρεοειδεκτομή συνηθέστατα με κάποιας μορφής λεμφαδενικό καθαρισμό).

Για τη σωστή αντιμετώπιση απαιτείται η σωστή διάγνωση. Όπως είναι γνωστό, η διάγνωση του καρκίνου θυρεοειδούς τίθεται σήμερα με δύο βασικά διαγνωστικά «εργαλεία», το υπερηχογράφημα και την παρακέντηση με λεπτή βελόνη.

Στην παρακέντηση με λεπτή βελόνη λαμβάνεται υλικό το οποίο υποβάλλεται σε κυτταρολογική εξέταση. Έχουν περιγραφεί συγκεκριμένα κυτταρομορφολογικά χαρακτηριστικά του μυελοειδούς καρκίνου θυρεοειδούς. Παρά ταύτα, η κυτταρολογική διάγνωση του μυελοειδούς καρκίνου θυρεοειδούς παραμένει πολλές φορές δύσκολη, καθώς τα ευρήματα μπορεί να είναι ανάλογα με αυτά που παρατηρούνται σε πολλές άλλες βλάβες του θυρεοειδούς, όπως σε υπερπλαστικούς αδενωματώδεις όζους, σε νεοπλάσματα από κύτταρα Hürthle και σε θηλώδες καρκίνωμα θυρεοειδούς.

Για το λόγο αυτό στη βιβλιογραφία περιγράφονται συχνά τόσο ψευδώς θετικά όσο και ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα της κυτταρολογικής εξέτασης στην προσπάθεια διάγνωσης του μυελοειδούς καρκίνου θυρεοειδούς. Εκτιμάται ότι η κυτταρολογική διάγνωση του μυελοειδούς καρκίνου θυρεοειδούς τίθεται σωστά σε ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 45 έως 50 % μόνο, ενώ η ευαισθησία της κυτταρολογικής στη διάγνωση του μυελοειδούς καρκίνου θυρεοειδούς είναι 56 %.

Η ανοσοκυτταροχημεία (calcitonin immunocytochemistry) έχει προταθεί σαν ένα μέσο για την βελτίωση της διαγνωστικής ακρίβειας της κυτταρολογικής εξέτασης στη διάγνωση του μυελοειδούς καρκίνου θυρεοειδούς. Έχει θέση όταν υπάρχει υποψία για μυελοειδή καρκίνο θυρεοειδούς ή όταν το διαγνωστικό αυτό ενδεχόμενο υπεισέρχεται στη διαφορική διάγνωση.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

Μυελοειδής καρκίνος θυρεοειδούς και ανοσοκυτταροχημεία

Μυελοειδής καρκίνος θυρεοειδούς και ανοσοκυτταροχημεία

Μυελοειδής καρκίνος θυρεοειδούς και ανοσοκυτταροχημεία

Μυελοειδής καρκίνος θυρεοειδούς και ανοσοκυτταροχημεία

Μυελοειδής καρκίνος θυρεοειδούς και ανοσοκυτταροχημεία

 

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/6/24

3497

Θυρεοειδεκτομές

746

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

456

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ