Skip to main content
search

Συμπτώματα μετά θυρεοειδεκτομή

Συμπτώματα μετά θυρεοειδεκτομή.- Η θυρεοειδεκτομή (αφαίρεση θυρεοειδούς) είναι μία επέμβαση που μπορεί να χρειαστεί να γίνει για μία ποικιλία παθήσεων του θυρεοειδούς, τόσο καλοήθων όσο και κακοήθων, όπως ενδεικτικά:

Όζοι θυρεοειδούς

Υπερθυρεοειδισμός

Βρογχοκήλη

Θυρεοειδίτιδες (μεταξύ αυτών και η θυρεοειδίτιδα Hashimoto)

Καρκίνος θυρεοειδούς

Πρόκειται για επέμβαση μιας ημέρας νοσηλείας, ο ασθενής δηλαδή εξέρχεται του νοσοκομείου μετά από λίγες ώρες (συνήθως την επομένη του χειρουργείου).

Η ανάρρωση είναι ταχύτατη και ο ασθενής επανέρχεται πρακτικά άμεσα στις συνήθεις καθημερινές του δραστηριότητες.

Μετά από θυρεοειδεκτομή μπορεί ο ασθενής να αισθάνεται κάποια συμπτώματα, που καλό θα είναι να τα γνωρίζει από πριν. Αρκετά από αυτά τα συμπτώματα μετά θυρεοειδεκτομή είναι φυσιολογικά και απολύτως αναμενόμενα μετεγχειρητικά. Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής συμπτώματα μετά θυρεοειδεκτομή:

  • Αίσθημα ήπιας τάσης και ελαφρός πόνος στην περιοχή της τομής. Είναι φυσιολογικό σύμπτωμα και οφείλεται στην πρόσφατη χειρουργική επέμβαση.
  • Ήπιος πόνος στον αυχένα (δηλαδή στην οπίσθια επιφάνεια του λαιμού και στο πίσω μέρος της κεφαλής). Πρόκειται για αρκετά συνηθισμένο σύμπτωμα που οφείλεται στη θέση του ασθενούς στη διάρκεια της επέμβασης (υπεέκταση κεφαλής). Το σύμπτωμα αυτό μπορεί να είναι εντονότερο σε άτομα με προϋπάρχουσα πάθηση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Για το λόγο αυτό και ειδικά στα άτομα αυτά θα πρέπει να αποφεύγεται η υπερέκταση του τραχήλου.
  • Ζάλη – ίλιγγος. Συνήθως παρατηρούνται μετά την επέμβαση σε ηλικιωμένα άτομα. Και πάλι, το σύμπτωμα αυτό οφείλεται στην υπερέκταση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Για τον λόγο αυτό, η υπερέκταση του τραχήλου θα πρέπει να αποφεύγεται στα ηλικιωμένα άτομα.
  • Ήπιο οίδημα στη περιοχή της τομής. Συνήθως οφείλεται στους χειρουργικούς χειρισμούς που μπορεί να προκαλέσουν οίδημα τοπικά στους ιστούς. Σε αυτή την περίπτωση υποχωρεί σταδιακά. Σπανιότερα μπορεί να οφείλεται σε μικρή συλλογή υγρού, που – όταν είναι μικρή – απορροφάται αυτόματα.
  • Αίσθημα ερεθισμού στον ‘λαιμό’ (μερικοί το περιγράφουν σαν φαρυγγίτιδα ή αμυγδαλίτιδα). Συνήθως οφείλεται στον ερεθισμό που προκαλεί ο τραχειοσωλήνας που χρησιμοποιείται για την γενική αναισθησία (διασωλήνωση της τραχείας).
  • Δυσκολία στην κατάποση. Συχνά αφορά τις υγρές και όχι τις στερεές τροφές. Σταδιακά υποχωρεί αυτόματα, μέσα σε λίγες ημέρες. Οφείλεται στους χειρουργικούς χειρισμούς στην περιοχή του τραχήλου.
  • Αλλοίωση της χροιάς της φωνής ή βραχνάδα. Εφόσον ο χειρουργός έχει προστατεύσει την ανατομική ακεραιότητα των λαρυγγικών νεύρων το σύμπτωμα αυτό (αν εμφανιστεί) υποχωρεί από μόνο του αυτόματα και σταδιακά.
  • Μουδιάσματα γύρω από το στόμα και στα χέρια. Οφείλεται σε παροδική πτώση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα. Αντιμετωπίζεται με χορήγηση ασβεστίου (συνήθως σε μορφή καραμέλας) από το στόμα για λίγες ημέρες και βιταμίνης D. Σε σπάνιες περιπτώσεις (αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά) μπορεί να εξελιχθεί σε τετανία (τονικός σπασμός).
  • Αιμωδία (μούδιασμα) στην περιοχή του τραχήλου. Πρόκειται για σύμπτωμα που μπορεί να εμφανιστεί μετά από εκτεταμένες επεμβάσεις για καρκίνο θυρεοειδούς (ολική θυρεοειδεκτομή με εκτεταμένο λεμφαδενικό καθαρισμό τραχήλου). Υποχωρεί αυτόματα μέσα σε λίγες ημέρες.
  • Έντονη διόγκωση στην περιοχή της τομής. Συνήθως εμφανίζεται τις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση και οφείλεται σε επιπλοκή της επέμβασης (αιμορραγία). Αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά και έγκαιρα, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει και δύσπνοια (λόγω πίεσης της τραχείας από το αιμάτωμα). Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για την έγκαιρη αναγνώριση αυτού του συμπτώματος, την σωστή αξιολόγησή του και την άμεση, σωστή και αποτελεσματική αντιμετώπιση.
  • Πυρετός. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο σύμπτωμα μετά από θυρεοειδεκτομή. Και αυτό γιατί οι επεμβάσεις θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή) είναι ‘καθαρές’, δεν συνοδεύονται δηλαδή από επιμόλυνση μικροβίων. Αν εμφανιστεί πυρετός θα πρέπει να γίνεται αρχικά έλεγχος της τομής, συνήθως όμως ο πυρετός οφείλεται σε άλλα άσχετα αίτια, όπως λοίμωξη αναπνευστικού, ουροποιητικού ή ερεθισμό της φλέβας στο σημείο εισόδου του φλεβοκαθετήρα (θρομβοφλεβίτιδα) κλπ.

Συμπτώματα μετά θυρεοειδεκτομή – ΣΧΟΛΙΟ

Τα περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα είναι απολύτως αναμενόμενα και φυσιολογικά, όπως για παράδειγμα ο ήπιος μετεγχειρητικός πόνος. Κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να είναι αποτέλεσμα επιπλοκών που μπορεί να συμβούν στη διάρκεια της επέμβασης. Η προσεκτική χειρουργική τεχνική (lege artis) και η εξειδίκευση και εμπειρία του χειρουργού στις επεμβάσεις του θυρεοειδούς είναι σημαντικές παράμετροι για την μείωση της πιθανότητας εμφάνισης των επιπλοκών αυτών και για την ασφαλή εκτέλεση της επέμβασης. Για το λόγο αυτό, η θυρεοειδεκτομή καλό θα είναι να αναλαμβάνεται κατά προτίμηση από εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς.

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

 

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/12/2024

3810

Θυρεοειδεκτομές

854

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

512

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ