Skip to main content
search

Χειρουργός θυρεοειδούς – γιατί οι επεμβάσεις θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών θα πρέπει να γίνονται κατά προτίμηση από εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς?

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ο μεγαλύτερος ενδοκρινής αδένας του ανθρωπίνου σώματος και μπορεί να εμφανίσει μία μεγάλη ποικιλία παθήσεων, τόσο καλοήθων (βρογχοκήλη, όζοι θυρεοειδούς, θυρεοειδίτιδα, υπερθυρεοειδισμό, υποθυρεοειδισμό) όσο και κακοήθων (καρκίνος θυρεοειδούς, λέμφωμα θυρεοειδούς κλπ.).

Κάποιες από τις παθήσεις του θυρεοειδούς μπορεί να χρειαστούν χειρουργική αντιμετώπιση. Και εδώ καλείται ο χειρουργός να αναλάβει την αντιμετώπιση του ασθενούς.

Γιατί η χειρουργική αντιμετώπιση των ασθενών με παθήσεις θυρεοειδούς θα πρέπει να αναλαμβάνεται κατά προτίμηση από εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς;

 

Χειρουργός Θυρεοειδούς

Χειρουργός θυρεοειδούς

 

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να επιλεγεί εξειδικευμένος και έμπειρος χειρουργός θυρεοειδούς για τις επεμβάσεις θυρεοειδούς.

Ο χειρουργός θυρεοειδούς:

 • Διαθέτει σε βάθος τις βασικές γνώσεις για τις παθήσεις του θυρεοειδούς, την ανατομία και τη φυσιολογία του.
 • Είναι σε θέση να θέσει με ακρίβεια την ένδειξη χειρουργικής επέμβασης, να συστήσει δηλαδή στον ασθενή αν χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.
 • Είναι σε θέση να συστήσει στον ασθενή και τον βαθμό επείγοντος της χειρουργικής επέμβασης (όταν χρειάζεται), αν δηλαδή η επέμβαση θα πρέπει να γίνει άμεση, στο εγγύς μέλλον ή σε εύλογο χρονικό διάστημα μετά από προγραμματισμό σε συνεννόηση με τον ασθενή
 • Διαθέτει την εμπειρία ώστε να κατευθύνει τον ασθενή στα σωστά βήματα για τον ακριβή και λεπτομερή προεγχειρητικό έλεγχο.
 • Με βάση τα δεδομένα του λεπτομερούς και αξιόπιστου προεγχειρητικού ελέγχου, ο χειρουργός θυρεοειδούς είναι σε θέση να επιλέξει την κατάλληλη επέμβαση στον κάθε συγκεκριμένο ασθενή. Μπορεί έτσι να επιλέξει την αφαίρεση του θυρεοειδούς (σε έκταση που ποικίλλει) ή μία περισσότερο εκτεταμένη χειρουργική επέμβαση (π.χ. λεμφαδενικό καθαρισμό τραχήλου σε επιλεγμένους ασθενείς με καρκίνο θυρεοειδούς).
 • Ο χειρουργός θυρεοειδούς – για να επιλέξει τη σωστή επέμβαση – θα πρέπει να είναι εξοικειωμένος με όλο το φάσμα των επεμβάσεων θυρεοειδούς και να διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία για την εκτέλεσή τους.
 • Αφού επιλεγεί η κατάλληλη επέμβαση, ο χειρουργός θυρεοειδούς είναι σε θέση να την εκτελέσει με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια και ριζικότητα. Το θέμα «ασφάλεια» της επέμβασης σχετίζεται με την αποφυγή εμφάνισης επιπλοκών. Έχει μεγάλη σημασία η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών να είναι όσο το δυνατόν πιο μικρή και να συμβαδίζει με τα σύγχρονα βιβλιογραφικά δεδομένα.
 • Το θέμα της «ριζικότητας» της επέμβασης έχει επίσης μεγάλη σημασία. Η ριζική εκτέλεση της επέμβασης σημαίνει ότι δεν παραμένει στον ασθενή νόσος ή θυρεοειδικός ιστός (υπόλειμμα θυρεοειδούς) που θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στον ασθενή. Αν και το θέμα της ριζικότητας έχει μεγάλη σημασία για τις κακοήθεις κυρίως παθήσεις του θυρεοειδούς (καρκίνος θυρεοειδούς), έχει εντούτοις σημασία και για τις καλοήθεις του παθήσεις (π.χ. υπερθυρεοειδισμός). Με την ριζική επέμβαση αποφεύγεται η πιθανότητα επανεμφάνισης της νόσου μελλοντικά (υποτροπής).
 • Για την ασφαλή και ριζική εκτέλεση της επέμβασης θυρεοειδούς έχει τεράστια σημασία η εμπειρία του χειρουργού στη χειρουργική θυρεοειδούς. Δεν αρκεί ο χειρουργός να είναι απλά και μόνο εξειδικευμένος χειρουργός θυρεοειδούς. Θα πρέπει να διαθέτει και την απαραίτητη κλινική εμπειρία, που αποκτάται από την καθημερινή – ει δυνατόν και σε μεγάλους αριθμούς – εκτέλεση επεμβάσεων θυρεοειδούς.
 • Ο ρόλος του εξειδικευμένου χειρουργού θυρεοειδούς δεν σταματά με την ολοκλήρωση της επέμβασης, αλλά συνεχίζεται και στην μετεγχειρητική περίοδο. Θα πρέπει να είναι πάντα δίπλα στον ασθενή διασφαλίζοντας την ομαλή μετεγχειρητική του πορεία και την χωρίς προβλήματα ανάρρωσή του. Έχει επίσης λόγο στον καθορισμό της μετεγχειρητικής αγωγής στην άμεση περίοδο μετά την επέμβαση και μέχρις ότου είναι έτοιμη η ιστολογική εξέταση, καθώς στη συνέχεια η οριστική ρύθμιση και παρακολούθηση του ασθενούς θα γίνεται από τον ενδοκρινολόγο του.
 • Θα πρέπει επίσης να είναι σε θέση να συστήσει στον ασθενή του εάν χρειάζεται ή όχι θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο (σε επιλεγμένους ασθενείς με καρκίνο θυρεοειδούς). Η απόφαση για τη χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου λαμβάνεται με βάση τα ευρήματα της ιστολογικής εξέτασης και σε συνεννόηση με τον θεράποντα ενδοκρινολόγο και τον πυρηνικό γιατρό.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

Θεωρούμε την άσκηση της χειρουργικής όχι μέσο πλουτισμού (κάτι που δεν είναι επιθυμητό για κανένα μέλος της ομάδας μας) αλλά τρόπο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και ανταπόδοσης στην κοινωνία μας όλων των γνώσεων και της εμπειρίας που με πολύ κόπο αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, με τη συστηματική (κλινική και ακαδημαϊκή) ενασχόλησή μας με την χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) αλλά και την γενική χειρουργική, μέσα από τη θητεία μας σε θέσεις ευθύνης σε μεγάλα νοσοκομεία και το Πανεπιστήμιο των Αθηνών.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος μας είναι ένας παράγοντας που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

 

Η ομάδα μας – σεβόμενη τις οικονομικές δυσκολίες της κοινωνίας μας – διατηρεί τις τιμές των επεμβάσεων σε πολύ προσιτά επίπεδα, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να τύχουν αντιμετώπισης του προβλήματός τους από έναν πολύ εξειδικευμένο και ιδιαίτερα έμπειρο χειρουργό, χωρίς να αποκλείεται κανείς από την φροντίδα του για οικονομικούς λόγους. Είναι αδιανόητο για την ομάδα μας να υπάρξει οικονομική εκμετάλλευση του ασθενούς στην ανάγκη του.

 

 

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 31/12/23

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ