Skip to main content
search

‘Οζοι θυρεοειδούς και πιεστικά φαινόμενα από την τραχεία και τον οισοφάγο

Εισαγωγή

Όζοι θυρεοειδούς και ‘πιεστικά φαινόμενα’ από την τραχεία και τον οισοφάγο.- Οι όζοι θυρεοειδούς – όταν το μέγεθός τους αυξηθεί – ‘αυτονομούνται’. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπακούουν στους φυσιολογικούς μηχανισμούς ελέγχου του οργανισμού. Για το λόγο αυτό, είναι συνηθισμένο φαινόμενο να συνεχίζεται σταδιακά η αύξηση του μεγέθους τους. Σε αυτή την περίπτωση, είναι δυνατόν να εμφανιστούν κάποιες κλινικές εκδηλώσεις που περιγράφονται με τον όρο ‘πιεστικά φαινόμενα’. Τα πιεστικά αυτά φαινόμενα αφορούν κατά βάση δύο ανατομικά στοιχεία του τραχήλου: την τραχεία και τον οισοφάγο. Παρατηρούνται συχνά όταν το μέγεθος των όζων του θυρεοειδούς υπερβεί τα 3 – 4 cm.

Όζοι θυρεοειδούς και πιεστικά φαινόμενα από την τραχεία

Είναι η συνηθέστερη ομάδα πιεστικών φαινομένων. Παρατηρείται σε όζους που πιέζουν την τραχεία είτε από τα πλάγια είτε από εμπρός (π.χ. όζοι του ισθμού). Εκδηλώνονται με δυσκολία στην αναπνοή. Ο ασθενής νιώθει ότι του λείπει οξυγόνο και ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει. Συχνά περιγράφει την παρουσία πίεσης στον τράχηλο ή έναν ΄κόμπο στο λαιμό΄. Μερικές φορές – όταν μειωθεί σημαντικά η διάμετρος του αυλού της τραχείας – μπορεί να εμφανιστεί συριγμός. Ο συριγμός παρατηρείται κυρίως κατά την εισπνοή (εισπνευστικός συριγμός).

Όζοι θυρεοειδούς και πιεστικά φαινόμενα από τον οισοφάγο

Παρατηρούνται σε ευμεγέθεις όζους που εντοπίζονται σε οπίσθια (εν τω βάθει) θέση στον έναν ή και στους δύο λοβούς του θυρεοειδούς. Σε αυτή την περίπτωση, η προοδευτική αύξηση του μεγέθους τους (> 3 – 4 cm) μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την πίεση εκ των έξω του οισοφάγου. Χαρακτηριστική κλινική εκδήλωση είναι η δυσφαγία / δυσκαταποσία. Τα πιεστικά φαινόμενα από τον οισοφάγο είναι σπανιότερα από τα πιεστικά φαινόμενα από την τραχεία και συνήθως παρατηρούνται σε αρκετά μεγάλους όζους.

Όζοι θυρεοειδούς και πιεστικά φαινόμενα επί άλλων ανατομικών στοιχείων του τραχήλου

Σπανιότερα μπορούν να παρατηρηθούν και κάποιες άλλες κλινικές εκδηλώσεις λόγω πίεσης από ευμεγέθεις όζους άλλων ανατομικών στοιχείων του τραχήλου. Ενδεικτικά αναφέρεται η πίεση στις μεγάλες φλέβες του τραχήλου, στο παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο, στη συμπαθητική άλυσο κλπ.. Ειδικά όσον αφορά το παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο, η χαρακτηριστική κλινική εκδήλωση της βλάβης του είναι το βράγχος φωνής. Όταν πάντως υπάρχει βράγχος φωνής σε ασθενή με όζο θυρεοειδούς δεν θα πρέπει να αποδίδεται σε απλή πίεση του νεύρου από τον όζο. Αντίθετα, σε αυτή την περίπτωσηθα πρέπει να διατηρείται ισχυρός δείκτης υποψίας για την ύπαρξη υποκείμενου καρκίνου στον όζο του θυρεοειδούς.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ – ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

Ιατρικό Ψυχικού– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

 

Τηλ 6977068223 &  210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΑΡΘΡΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

VIDEOS

Καρκίνος θυρεοειδούς

Όζοι θυρεοειδούς

Υπερθυρεοειδισμός

Νόσος Graves

Βρογχοκήλη

Θυρεοειδίτιδες

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Αδένωμα παραθυρεοειδούς

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Πρωτοπαθής

 

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

  • Γιατί διαθέτουμε πολύ μεγάλη και μακρόχρονη εμπειρία στη χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) λόγω μακράς και συστηματικής ενασχόλησης με τις χειρουργικές παθήσεις θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών.
  • Γιατί είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα κάθε είδους χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών, ακόμη και σε επιπλεγμένα (δύσκολα) περιστατικά, όπως εκτεταμένοι λεμφαδενικοί καθαρισμοί σε καρκίνο θυρεοειδούς, επεμβάσεις σε λίαν ευμεγέθεις καταδυόμενες στο μεσοθωράκιο βρογχοκήλες, υποτροπές παθήσεων θυρεοειδούς (συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου θυρεοειδούς), υποτροπές υπερπαραθυρεοειδισμού, αδενώματα παραθυρεοειδών σε έκτοπη θέση ή λόγω υπεράριθμων παραθυρεοειδών, διάχυτη υπερπλασία παραθυρεοειδών κλπ.
  • Γιατί έχουμε να δείξουμε σταθερή και μακρόχρονη επιστημονική παρουσία, με αρκετές δημοσιεύσεις στη διεθνή βιβλιογραφία πάνω σε θέματα χειρουργικής ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών)
  • Γιατί έχουν πλέον δημιουργηθεί οι πλέον καλές και αξιόπιστες συνεργασίες με εξειδικευμένους και έμπειρους συναδέλφους άλλων εμπλεκομένων ειδικοτήτων (ενδοκρινολόγους, ακτινολόγους, κυτταρολόγους, αναισθησιολόγους, παθολογοανατόμους, πυρηνικούς γιατρούς). Με τις συνεργασίες αυτές επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα, με στόχο πάντα το καλό του ασθενούς που μας εμπιστεύεται. Με την παροχή πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τα τρέχοντα διεθνή δεδομένα (standards), το πρόβλημα του ασθενούς επιλύεται άμεσα, οριστικά, αποτελεσματικά και με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.
  • Γιατί έχουμε συνεργασία με επιλεγμένα νοσοκομεία που προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας, σε ευχάριστο περιβάλλον, έτσι ώστε το πρόβλημα της υγείας να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε ένα όσο το δυνατόν πιο φιλικό περιβάλλον.
  • Γιατί ο προγραμματισμός της επέμβασης μπορεί να γίνει άμεσα, χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις.
  • Γιατί κατανοούμε τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνει τα τελευταία χρόνια η κοινωνία μας και βοηθούμε έμπρακτα όποιον/όποια ασθενή χρειάζεται βοήθεια από την πλευρά μας.
[/vc_column_text][/vc_column]
[dt_fancy_image image_id=”4748″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ