Αδένωμα παραθυρεοειδούς – γιγάντιο σε ασθενή μας
Παρουσίαση ασθενούς
Αιτία εισόδου
Η ασθενής, ετών 64, παραπέμφθηκε για χειρουργική αντιμετώπιση πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού (PTH = 501 pg/ml & Ca = 11.2 mg/ml)..
Σπινθηρογράφημα
Στο σπινθηρογράφημα περιγράφεται αυξημένη πρόσληψη και κατακράτηση του ραδιοφαρμάκου στην ανατομική θέση του αριστερού κάτω παραθυρεοειδούς, εύρημα ενδεικτικό παρουσίας υπερλειτουργούντος παραθυρεοειδικού ιστού στην εν λόγω θέση (αδένωμα παραθυρεοειδούς αριστερά κάτω).
Σπινθηρογραφική απεικόνιση του αδενώματος
Υπερηχογράφημα
Στο υπερηχογράφημα που προσκομίζει η ασθενής περιγράφεται σημαντικού βαθμού διόγκωση του αριστερού λοβού, που στο μεγαλύτερό του μέρος καταλαμβάνεται από ευμεγέθη όζο μεγίστης διαμέτρου 66 mm, με διάσπαρτες εκφυλίσεις, χωρίς αυξημένη αιμάτωση.
Δεν περιγράφεται αδένωμα παραθυρεοειδούς.
Χωρίς διογκωμένους τραχηλικούς λεμφαδένες στο υπερηχογράφημα.
Παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA)
Η ασθενής προσκομίζει κυτταρολογική εξέταση μετά παρακέντηση με λεπτή βελόνη του ως άνω όζου, ο οποίος ταυτοποιήθηκε ως Bethesda III.
Νέο υπερηχογράφημα
Πριν την επέμβαση, ζητήθηκε νέο υπερηχογράφημα σε εξειδικευμένο εργαστήριο υπερήχων. Στο νέο υπερηχογράφημα ο περιγραφείς ανωτέρω όζος θυρεοειδούς αντιστοιχεί σε γιγάντιο αδένωμα παραθυρεοειδούς, το οποίο καταδύεται οριακά στο ανώτερο πρόσθιο μεσοθωράκιο, ευρισκόμενο στην οπισθία επιφάνεια του αριστερού λοβού, με σαφή όρια από τον θυρεοειδή αδένα (χωρίς να συνέχεται με τον αριστερό λοβό). Ελέγχθηκε επισταμένως ο θυρεοειδής αδένας, χωρίς να παρατηρηθούν όζοι σε αυτόν (θυρεοειδής φυσιολογικός).
Ασθενής ευθυρεοειδική.
Χειρουργική επέμβαση
Η ασθενής υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής υπό γενική αναισθησία.
Το λίαν ευμέγεθες μόρφωμα που περιγράφεται παραπάνω ανευρίσκεται πίσω και επί τα εκτός του αριστερού λοβού, μεταξύ αυτού, του οισοφάγου, της αριστερής κοινής καρωτίδας και της προσπονδυλικής περιτονίας.
Καταλαμβάνει ολόκληρη την αριστερά τραχειοοισοφαγική αύλακα, από το ύψος του άνω πόλου του αριστερού λοβού μέχρι την είσοδο της θωρακικής κοιλότητας.
Η κινητοποίηση του γίνεται με εξαιρετικά μεγάλου βαθμού δυσκολία, λόγω του πολύ μεγάλου μεγέθους του και της αρκετά εν τω βάθει θέσης του στον τράχηλο (όπως περιγράφεται παραπάνω) και της μερικής του κατάδυσης στο μεσοθωράκιο.
Αποκολλάται από την αριστερά κοινή καρωτίδα και τον αριστερό λοβό του θυρεοειδούς, αναγνωρίζοντας το αριστερό παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο που επίσης αποκολλάται από το γιγάντιο αδένωμα διατηρώντας την ανατομική του ακεραιότητα.
Το μόρφωμα αφαιρείται ακέραιο και αποστέλλεται για ταχεία βιοψία που επιβεβαιώνει τη διάγνωση (παθολογικός παραθυρεοειδικός ιστός [αδένωμα]).
Ακολουθεί διεγχειρητική μέτρηση παραθορμόνης όπου παρατηρείται δραματική πτώση των επιπέδων αυτής (από 501 pg/ml πριν σε 62 pg/ml μετά την εκτομή του αδενώματος).
Σημειώνεται ότι ο αριστερός λοβός του θυρεοειδούς ελέγχεται στη διάρκεια της επέμβασης οπτικά και ψηλαφητικά χωρίς να παρατηρηθεί κάποια κλινικά εμφανής βλάβη σε αυτόν (βλ. και υπερηχογράφημα, παραπάνω).
Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά, με τις σημαντικές εντούτοις τεχνικές δυσκολίες που περιγράφηκαν παραπάνω, ενώ προβληματισμό δημιούργησαν τα αντιφατικά αποτελέσματα του απεικονιστικού ελέγχου (όπως περιγράφονται λεπτομερώς παραπάνω).
Επιβεβαιώθηκαν εντούτοις στο χειρουργείο τα ευρήματα του υπερηχογραφήματος που έγινε σε εξειδικευμένο εργαστήριο υπερήχων.
Τα ευτρήματα αυτά παρουσιάζονται σχηματικά στην παρακάτω εικόνα:
Αδένωμα παραθυρεοειδούς – γιγάντιο. Σχηματική αναπαράσταση των ευρημάτων στην ασθενή μας. Το λίαν ευμέγεθες (μεγίστη διάμετρος 66 χιλ.) αδένωμα παραθυρεοειδούς (επισημαίνεται στο σχήμα με τον κίτρινο αστερίσκο) βρίσκεται μεταξύ της οπίσθιας επιφάνειας του θυρεοειδούς αδένα, στην πλαγιοπίσθια επιφάνεια της τραχείας, σε επαφή με τον οισοφάγο και την προσπονδυλική περιτονία και πίσω από την αριστερά κοινή καρωτίδα. Στο αριστερό σχήμα η απεικόνιση των ευρημάτων γίνεται σε κατά μέτωπο επίπεδο (με μαύρο περίγραμμα απεικονίζεται ο θυρεοειδής αδένας) ενώ στο δεξιό σχήμα σε εγκάρσια διατομή.
Μετεγχειρητική πορεία
Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές.
Απόγευμα ημέρας επέμβασης PTH = 26 pg/ml & Ca = 8.5 mg/ml.
Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα σε άριστη γενική κατάσταση.
Ιστολογική εξέταση
Ευμέγεθες τυπικό αδένωμα παραθυρεοειδούς
Σχόλιο
Η περίπτωση της ασθενούς που παρουσιάσθηκε υπογραμμίζει την αξία του προσεκτικού προεγχειρητικού ελέγχου.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το υπερηχογράφημα, όπου ο έμπειρος και αξιόπιστος ακτινολόγος μπορεί να δώσει πολύτιμες πληροφορίες στον χειρουργό πριν την επέμβαση.
Ιδιαίτερα τονίζεται η προσεκτική αξιολόγηση όλων των ευρημάτων (συμπεριλαμβανομένης και της FNA-κυτταρολογικής) καθώς όχι σπάνια μπορεί να δημιουργηθεί υπόνοια για την παρουσία ύποπτου όζου / πιθανού καρκίνου θυρεοειδούς όταν γίνει παρακέντηση ενός αδενώματος παραθυρεοειδούς.
Συμπερασματικά, τόσο η διαγνωστική διερεύνηση όσο και η θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με αδένωμα παραθυρεοειδούς θα πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένη ομάδα γιατρών, με αποδεδειγμένο ενδιαφέρον και εμπειρία στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών.
Κεντρικό ρόλο στην ομάδα αυτή κατέχει ο ακτινολόγος (απεικονιστής), ο χειρουργός θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών και ο ενδοκρινολόγος.
Υ.Γ. Στα γιγάντια αδενώματα που συνοδεύονται από υψηλή υπερπαραθορμοναιμία και υψηλή υπερασβεστιαιμία προεγχειρητικά είναι πιθανό να εμφανιστεί μετεγχειρητικά υποασβεστιαιμία που μπορεί να οφείλεται στο σύνδρομο του πεινασμένου οστού. Αυτό δεν παρατηρήθηκε στην περίπτωση της ασθενούς μας.
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)
Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)
Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:
Για τις παθήσεις θυρεοειδούς
Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών
Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών?
Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?
ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ
ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)
ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)
ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)
ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223
email: georgesakorafas@yahoo.com
Εικόνα 1
Αδένωμα παραθυρεοειδούς – γιγάντιο. Σχηματική αναπαράσταση των ευρημάτων στην ασθενή μας. Το λίαν ευμέγεθες (μεγίστη διάμετρος 66 χιλ.) αδένωμα παραθυρεοειδούς (επισημαίνεται στο σχήμα με τον κίτρινο αστερίσκο) βρίσκεται μεταξύ της οπίσθιας επιφάνειας του θυρεοειδούς αδένα, στην πλαγιοπίσθια επιφάνεια της τραχείας, σε επαφή με τον οισοφάγο και την προσπονδυλική περιτονία και πίσω από την αριστερά κοινή καρωτίδα. Στο αριστερό σχήμα με μαύρο περίγραμμα απεικονίζεται ο θυρεοειδής αδένας.
Εικόνα 2
Σπινθηρογραφική απεικόνιση του αδενώματος
Αδένωμα παραθυρεοειδούς Αδένωμα παραθυρεοειδούς Αδένωμα παραθυρεοειδούς Αδένωμα παραθυρεοειδούς
Αδένωμα παραθυρεοειδούς Αδένωμα παραθυρεοειδούς