Skip to main content
search

Θυρεοειδής και ραδιενέργεια – προστασία σε περίοδο ένοπλων συγκρούσεων: με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία

Εισαγωγή

Θυρεοειδής και ραδιενέργεια.- Η πρόσφατη (και εν εξελίξει) ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία έφερε στην επιφάνεια ένα πρόβλημα που ανακύπτει ανά διαστήματα, μετά την εξαιρετικά τραυματική εμπειρία της ατομικής βόμβας σε Hiroshima και Nagasaki και το τραγικό ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο του Chernobyl.

Η ανησυχία για τις επιπτώσεις από ένα ατύχημα ή δολιοφθορά στον πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhia ( Zaporizhzhia Nuclear Power Station), που σημειωτέον είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, εξηγεί γιατί παρατηρήθηκε αυξημένη ζήτηση για ιωδιούχο κάλιο, ένα μέτρο προστασίας του θυρεοειδούς στον πληθυσμό που δυνητικά μπορεί να εκτεθεί στην βλαπτική δράση της ραδιενέργειας.

 

Θυρεοειδής Και Ραδιενέργεια – Προστασία Σε Περίοδο Ένοπλων Συγκρούσεων: Με Αφορμή Τον Πόλεμο Στην Ουκρανία

Θυρεοειδής και ραδιενέργεια – προστασία σε περίοδο ένοπλων συγκρούσεων: με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία

 

Τόσο στα πυρηνικά ατυχήματα, όσο και μετά από χρήση ατομικών όπλων, απελευθερώνονται στο περιβάλλον ραδιενεργά στοιχεία. Κάποια από τα οποία (ραδιενεργό ιώδιο) είναι αυτά που προσβάλλουν ιδιαίτερα τον θυρεοειδή, έχοντας καρκινογόνο δράση.

 

Ιωδιούχο κάλιο – πώς προστατεύει τον θυρεοειδή?

Η λήψη ιωδιούχου καλίου για προληπτικούς λόγους σε περιβάλλον αυξημένου κινδύνου είναι ένα γνωστό και σημαντικό βήμα πρόληψης. Το ιωδιούχο κάλιο μειώνει την έκθεση του θυρεοειδούς αδένα στην βλαπτική δράση του ραδιενεργού ιωδίου με δύο τρόπους:

Προκαλεί κορεσμό στο «μονοπάτι» μέσω του οποίου εισέρχεται το ιώδιο στον θυρεοειδή αδένα. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η είσοδος του ραδιενεργού ιωδίου (που έχει βλαπτική δράση) στο θυρεοειδή

Μειώνει τον χρόνο καθήλωσης όσης ποσότητας ραδιενεργού ιωδίου προσληφθεί από τον θυρεοειδή.

Όταν το ιωδιούχο κάλιο ληφθεί μέσα σε λίγες ώρες από την έκθεση στο ραδιενεργό ιώδιο-131 τότε αναστέλλει («μπλοκάρει») την πρόσληψη / καθήλωση του ραδιενεργού ιωδίου σε ποσοστό πάνω από 90 %. Η λήψη ιωδιούχου καλίου θα πρέπει να γίνεται ακολουθώντας τις οδηγίες των τοπικών αρχών, με βάση τις προβλέψεις για τα επίπεδα ραδιενέργειας στα οποία είναι πιθανό να εκτεθεί ο πληθυσμός.

Υπενθυμίζεται ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου θυρεοειδούς είναι πολύ μεγαλύτερος στα παιδιά σε σχέση με τους ενήλικες.

Το ιωδιούχο κάλιο μπορεί να ληφθεί με ασφάλεια και σπάνια υπάρχουν αντενδείξεις στην χρήση του. Τα άτομα με βρογχοκήλη μπορούν επίσης να λάβουν ιωδιούχο κάλιο, έχοντας όμως υπόψη τους ότι μπορεί να εμφανιστεί υπερθυρεοειδισμός ή υποθυρεοειδισμός. Για το λόγο αυτό τα άτομα αυτά θα πρέπει να είναι υπό περιοδική παρακολούθηση στη συνέχεια.

Η δράση του ιωδιούχου καλίου διαρκεί περίπου 24 ώρες. Όταν δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση του πληθυσμού από την επικίνδυνη ζώνη και συνεχίζεται η έκθεσή του στην βλαπτική δράση της ραδιενέργειας, τότε μπορεί η λήψη του ιωδιούχου καλίου να συνεχίζεται σε καθημερινή βάση. Εντούτοις, οι έγκυες γυναίκες δεν θα πρέπει να λάβουν περισσότερες από μία δόση ιωδιούχου καλίου, καθώς η συνεχιζόμενη έκθεση του εμβρύου σε υψηλά επίπεδα ιωδίου έχει βλαπτική δράση. Στις γυναίκες που θηλάζουν προτιμάται η χορήγηση μιας μόνο δόσης και η απομάκρυνσή τους από την επικίνδυνη ζώνη, αν όμως η απομάκρυνσή τους δεν είναι εφικτή τότε μπορεί να συνεχιστεί η χορήγηση ιωδιούχου καλίου σε καθημερινή βάση, ελέγχοντας όμως το βρέφος για τυχόν ενδείξεις υποθυρεοειδισμού.

 

Άλλα μέτρα προστασίας

Πέραν της λήψης ιωδιούχου καλίου, υπάρχουν και κάποια άλλα μέτρα προστασίας του θυρεοειδούς από την ραδιενέργεια, όπως:

  • Αποφυγή κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων που συλλέγονται από αγελάδες ή πρόβατα που βόσκουν σε μολυσμένες περιοχές (αυτή ήταν η κύρια οδός εισόδου του ραδιενεργού ιωδίου στον θυρεοειδή μετά το πυρηνικό ατύχημα στο Chernobyl)
  • Εκκένωση του πληθυσμού σε ασφαλείς περιοχές
  • Αν η εκκένωση δεν είναι εφικτή, παραμονή σε κλειστούς, στεγασμένους χώρους.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι μετά από έκλυση ραδιενέργειας (είτε αυτή είναι αποτέλεσμα πυρηνικού ατυχήματος είτε ένοπλων συγκρούσεων) το πρόβλημα σπάνια αφορά μία και μόνο χώρα. Συνηθέστατα τα ραδιενεργά στοιχεία μεταφέρονται κυρίως με τον αέρα αλλά και με άλλους τρόπους (π.χ. με τα νερά, τις τροφές κλπ.) και έτσι το πρόβλημα καθίσταται γενικότερο.

 

Ο πυρηνικός σταθμός της Zaporizhzhia

Η φωτιά στον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhzhia έφερε στην επιφάνεια όλους τους παραπάνω προβληματισμούς και φόβους. Ακόμη και αν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες ‘έκλειναν’ υπό τον φόβο μιας επίθεσης στον σταθμό, θα έπρεπε να περάσουν εβδομάδες ώστε η έκλυση ραδιενέργειας από το ραδιενεργό ιώδιο να μειωθεί σε ασφαλή για τον πληθυσμό επίπεδα. Η Ουκρανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πυρηνική ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, πράγμα που καθιστά τα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας πιθανούς (αλλά επικίνδυνους) στόχους. Όπως φάνηκε και στο πυρηνικό ατύχημα στη Fukushima (Ιαπωνία), ακόμη και η απώλεια του ηλεκτρικού ρεύματος που χρειάζεται για την ψύξη των αντιδραστήρων σε ένα πυρηνικό σταθμό μπορεί να οδηγήσει σε μαζική έκλυση ραδιενέργειας στο περιβάλλον.

Ένα ιδιαίτερο πρόβλημα είναι η απόκρυψη επικίνδυνων συμβάντων για πολιτικούς λόγους. Όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι στο πυρηνικό ατύχημα στο Chernobyl υπήρξε σημαντική καθυστέρηση στην ενημέρωση για το συμβάν. Μάλιστα, η αποκάλυψη έγινε όταν στις Σκανδιναβικές χώρες έγινε αντιληπτή η αύξηση της ραδιενέργειας, που οφείλονταν στην μεταφορά των ραδιενεργών στοιχείων με τα ρεύματα του αέρα.

 

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

θυρεοειδής και ραδιενέργεια θυρεοειδής και ραδιενέργεια θυρεοειδής και ραδιενέργεια θυρεοειδής και ραδιενέργεια θυρεοειδής και ραδιενέργεια θυρεοειδής και ραδιενέργεια θυρεοειδής και ραδιενέργεια θυρεοειδής και ραδιενέργεια θυρεοειδής και ραδιενέργεια

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/6/24

3497

Θυρεοειδεκτομές

746

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

456

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ