Θυρεοειδεκτομή – είναι μία επέμβαση «ρουτίνας»
Εισαγωγή
Ο όρος “θυρεοειδεκτομή” περιγράφει την αφαίρεση του θυρεοειδούς. Η θυρεοειδεκτομή είναι μία επέμβαση που μπορεί να χρειαστεί να γίνει για μία μεγάλη ποικιλία παθήσεων του θυρεοειδούς, τόσο καλοήθων (όζοι θυρεοειδούς, υπερθυρεοειδισμός, θυρεοειδίτιδα, βρογχοκήλη) όσο και κακοήθων (καρκίνος θυρεοειδούς).
Η έκτασή της μπορεί να διαφέρει. Συνηθέστατα επιλέγεται η ολική αφαίρεση του θυρεοειδούς (ολική θυρεοειδεκτομή), στην οποία αφαιρούνται και οι δύο λοβοί του θυρεοειδούς (μαζί με τον πυραμοειδή, όταν υπάρχει). Σε επιλεγμένους ασθενείς μπορεί να επιλεγεί η αφαίρεση του ενός μόνο λοβού (η λεγόμενη λοβεκτομή, συνήθως με συναφαίρεση του ισθμού).
Στον καρκίνο θυρεοειδούς είναι πολύ πιθανό να απαιτηθεί – πέραν της θυρεοειδεκτομής – και η αφαίρεση (προφυλακτική ή θεραπευτική) των λεμφαδένων του τραχήλου. Η αφαίρεση των λεμφαδένων του τραχήλου περιγράφεται με τον όρο ‘λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου’.
Ο όρος «επέμβαση ρουτίνας» αναφέρεται συχνά για να φανεί ότι είναι μία επέμβαση που γίνεται συχνά, σε καθημερινή βάση. Για κάποιους εντούτοις έχει και την έννοια μιας επέμβασης η οποία είναι ασφαλής. Η αίσθηση αυτή δημιουργεί στον ασθενή μία καλύτερη διάθεση, καθώς αντιλαμβάνεται ότι είναι μία «συνηθισμένη» επέμβαση.
Θα πρέπει εντούτοις να γίνουν κάποιες πρακτικές επισημάνσεις:
Επισήμανση Α
Κάθε ιατρική πράξη, ακόμη και η πιο απλή, συνοδεύεται από μία μικρή πιθανότητα εμφάνισης κάποιων επιπλοκών ή παρενεργειών.
Για παράδειγμα, η λήψη ασπιρίνης μπορεί να προκαλέσει γαστρορραγία ή ακόμη και διάτρηση στομάχου και να χρειαστεί ο ασθενής να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση μετά από μία απλή λήψη ασπιρίνης.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι αλλεργίες που μπορεί να προκληθούν από τη λήψη ενός αντιβιοτικού, που ενίοτε μπορεί να είναι ακόμη και θανατηφόρες (π.χ. σε αλλεργικό shock).
Και η θυρεοειδεκτομή, σαν μία επεμβατική ιατρική πράξη, συνοδεύεται από μία μικρή αλλά υπαρκτή πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών.
Επισήμανση Β
Κάθε ιατρική πράξη, και πολύ περισσότερο κάθε χειρουργική επέμβαση, θα πρέπει να γίνεται με την μέγιστη δυνατή προσοχή. Η τεχνική της επέμβασης θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τα ισχύοντα πρότυπα και να είναι τεχνικά άρτια (lege artis). Έχει ιδιαίτερη σημασία η προσοχή στην λεπτομέρεια. Ειδικά στη θυρεοειδεκτομή τονίζεται ότι στον τράχηλο βρίσκονται – σε έναν μικρό ανατομικό χώρο – συγκεντρωμένα πολλά ανατομικά στοιχεία (τραχεία, οισοφάγος, μεγάλα αγγεία και σημαντικά νεύρα κλπ.). Ένεκα τούτου, η ανατομία του τραχήλου είναι περίπλοκη.
Για το λόγο αυτό η θυρεοειδεκτομή θα πρέπει να γίνεται με τον χειρουργό να είναι σε εγρήγορση, σε άριστη φυσική κατάσταση και με όλες του τις αισθήσεις σε εγρήγορση ώστε να αναγνωρίσει τα σημαντικά ανατομικά στοιχεία του τραχήλου με σαφήνεια και να εκτελέσει την επέμβαση με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.
Υπό την έννοια αυτή, προσωπικά δεν θεωρώ την θυρεοειδεκτομή σαν μία «επέμβαση ρουτίνας». Αντίθετα, παρά την συσσωρευμένη εμπειρία ενός πολύ μεγάλου αριθμού θυρεοειδεκτομών (~ 3500 μέχρι 30.6.2024) εκτελούμε την κάθε θυρεοειδεκτομή με ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή, σαν να είναι η πρώτη μας επέμβαση.
Επισήμανση Γ
Υπάρχει μία σημαντική παράμετρος που θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τον ασθενή που πρόκειται να υποβληθεί σε θυρεοειδεκτομή, όσον αφορά την ασφάλεια της επέμβασης. Και η παράμετρος αυτή είναι ο «χειρουργός». Ο χειρουργός που θα αναλάβει την εκτέλεση της επέμβασης θα πρέπει να είναι εξειδικευμένος χειρουργός θυρεοειδούς. Και μάλιστα θα πρέπει – πέραν της εξειδίκευσής του και των θεωρητικών του γνώσεων – να διαθέτει και επαρκή κλινική εμπειρία.
Η κλινική αυτή εμπειρία βασίζεται στον μεγάλο αριθμό επεμβάσεων θυρεοειδούς που θα πρέπει να έχει εκτελέσει ο χειρουργός αυτός. Επιπλέον υπογραμμίζεται ότι δεν αρκεί να έχει αποκτήσει κανείς εξειδίκευση και πρακτική κλινική εμπειρία. Θα πρέπει και να ΣΥΝΤΗΡΕΙ την εμπειρία του αυτή. Και αυτό επιτυγχάνεται με έναν και μόνο τρόπο: με την εκτέλεσε σταθερά και σε καθημερινή βάση μεγάλου αριθμού επεμβάσεων θυρεοειδούς, παράλληλα με την συνεχή ενημέρωση για τις εξελίξεις στο γνωστικό πεδίο των παθήσεων του θυρεοειδούς.
Επισήμανση Δ
Υπάρχουν πλέον πάρα πολλές μελέτες στη διεθνή βιβλιογραφία που καταλήγουν σταθερά ένα συμπέρασμα: όσο μεγαλύτερη είναι η εμπειρία ενός χειρουργού που εκτελεί μία συγκεκριμένη επέμβαση, τόσο πιο ασφαλής είναι η επέμβαση στα χέρια του χειρουργού αυτού. Αυτό δεν σημαίνει ότι η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών είναι μηδενική στα χέρια του εξειδικευμένου και έμπειρου χειρουργού. Σημαίνει ότι η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών είναι εξαιρετικά μειωμένη, τείνοντας προς τα ελάχιστα διεθνώς αποδεκτά όρια, χωρίς εντούτοις να μηδενίζεται ποτέ.
Στη διεθνή βιβλιογραφία χρησιμοποιείται εν προκειμένω ο όρος «surgeon volume” για να περιγράψει κανείς τον αριθμό των συγκεκριμένων επεμβάσεων που εκτελεί ο χειρουργός μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (συνήθως σε ένα έτος). Όσο πιο υψηλή είναι η τιμή της παραμέτρου «surgeon volume” τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών, χωρίς εντούτοις ποτέ να μηδενίζεται όπως αναφέρθηκε παραπάνω.
Υπό το πρίσμα των παραπάνω επισημάνσεων γίνεται αντιληπτό ότι το να θεωρήσει κανείς την θυρεοειδεκτομή σαν «επέμβαση ρουτίνας» είναι κατανοητό υπό την έννοια ότι είναι μία επέμβαση που γίνεται συχνά σήμερα, για μία μεγάλη ποικιλία παθήσεων του θυρεοειδούς. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να μεταφράζεται στο ότι η θυρεοειδεκτομή είναι μία επέμβαση χωρίς καμία πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών.
Για τον λόγο αυτό, κάθε ασθενής που πρόκειται να υποβληθεί σε επέμβαση θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή με ή χωρίς λεμφαδενικό καθαρισμό τραχήλου) θα πρέπει να κάνει την έρευνά του αναζητώντας εξειδικευμένο και έμπειρο χειρουργό θυρεοειδούς, έτσι ώστε η επέμβαση να γίνει με τεχνικά σωστό τρόπο (lege artis) και με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)
Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)
Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:
Για τις παθήσεις θυρεοειδούς
Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών
Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?
Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?
Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?
ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ
ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)
ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)
ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)
ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223
email: georgesakorafas@yahoo.com