Θυρεοειδικά αντισώματα – η σημασία τους στους ασθενείς με παθήσεις θυρεοειδούς
- Η μέτρησή τους έχει θέση αν υπάρχουν διαταραχές στα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών (που είναι ένδειξη διαταραχής της λειτουργίας του θυρεοειδούς) ή όταν υπάρχει υπόνοια για αυτοάνοση πάθηση του θυρεοειδούς (π.χ. νόσος Graves, χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα [θυρεοειδίτιδα Hashimoto]).
- H παρουσία θυρεοειδικών αντισωμάτων σε έναν ασθενή με υποκλινική διαταραχή της θυρεοειδικής λειτουργίας είναι μία ένδειξη ότι μελλοντικά ο ασθενής αυτός θα παρουσιάσει κλινικά εμφανή διαταραχή της θυρεοειδικής λειτουργίας.
- Κάποιοι ασθενείς μπορεί να είναι θετικοί σε περισσότερα του ενός αντιθυρεοειδικά αντισώματα.
- Θετικά μπορεί επίσης να είναι τα αντιθυρεοειδικά αντισώματα και σε άτομα χωρίς γνωστή πάθηση του θυρεοειδούς.
- Τα αντισώματα έναντι της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης (TPOAb) είναι αυξημένα σε θυρεοειδίτιδα Hashimoto και μερικές φορές στην νόσο Graves (υπερθυρεοειδισμός – διάχυτη τοξική βρογχοκήλη).
- Τα αντισώματα έναντι της θυρεοσφαιρίνης (TgAb, thyroglobulin antibodies) είναι αυξημένα σε κάποιους ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Hashimoto
- Τα αντισώματα έναντι των υποδοχέων της TSH (TSHRAb, γνωστά επίσης και ως TRAb) είναι αυξημένα στην νόσο Graves. Τα επίπεδα των TSHRAb μπορεί να έχουν χρησιμότητα στην φαρμακευτική αντιμετώπιση της νόσου Graves, καθώς εκτιμάται πως η υποτροπή της νόσου είναι πιθανότερη αν διακοπούν τα αντιθυρεοειδικά φάρμακα ενώ ακόμη είναι υψηλά τα επίπεδα των TSHRAb.
ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ
ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)
ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)
ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)
ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223
email: georgesakorafas@yahoo.com
Θυρεοειδικά αντισώματα