Καρκίνος θυρεοειδούς με μεταστάσεις στα πλάγια ανατομικά διαμερίσματα του τραχήλου – είναι πάντα απαραίτητος ο κεντρικός λεμφαδενικός καθαρισμός?
Εισαγωγή
O καρκίνος θυρεοειδούς είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων. Χαρακτηρίζεται από αργή εξέλιξη και ανταποκρίνεται στη θεραπευτική αγωγή, ενώ η πρόγνωση παραμένει αρκετά καλή με υψηλά ποσοστά ίασης. Παρά ταύτα, ο θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς μεθίσταται συχνά στους λεμφαδένες του τραχήλου.
Καρκίνος θυρεοειδούς με μεταστάσεις στα πλάγια ανατομικά διαμερίσματα του τραχήλου – είναι πάντα απαραίτητος ο κεντρικός λεμφαδενικός καθαρισμός?
Κατάταξη των λεμφαδενικών ομάδων του τραχήλου σε ανατομικά διαμερίσματα
Οι λεμφαδένες της πρόσθιας τραχηλικής χώρας ταξινομούνται στα εξής ανατομικά διαμερίσματα (compartments) ή επίπεδα (levels).
- Επίπεδο Ι. Υπογενείδιοι / υπογνάθιοι λεμφαδένες. Ο καρκίνος θυρεοειδούς δεν μεθίσταται σε αυτή την ομάδα λεμφαδένων.
- Επίπεδο ΙΙ. Λεμφαδένες που βρίσκονται επί τα εκτός ή πίσω από την έσω σφαγίτιδα φλέβα αντίστοιχα προς το άνω τριτημόριο αυτής.
- Επίπεδο ΙΙΙ. Λεμφαδένες που βρίσκονται επί τα εκτός ή πίσω από την έσω σφαγίτιδα φλέβα αντίστοιχα προς το μέσο τριτημόριο αυτής.
- Επίπεδο ΙV. Λεμφαδένες που βρίσκονται επί τα εκτός ή πίσω από την έσω σφαγίτιδα φλέβα αντίστοιχα προς το κάτω τριτημόριο αυτής.
- Επίπεδο V. Λεμφαδένες που βρίσκονται στον ανατομικό χώρο που ορίζεται από το οπίσθιο χείλος του στερνοκλειδομαστοειδούς μυός (προς τα εμπρός), από το πρόσθιο όριο του τραπεζοειδούς μυός (προς τα πίσω) και από το άνω όριο της κλείδας προς τα κάτω (ο ανατομικός αυτός χώρος χαρακτηρίζεται ως οπίσθιο τρίγωνο).
- Επίπεδο VI. Ορίζεται από το υοειδές οστούν προς τα άνω και το στέρνο / κλείδες προς τα κάτω, ενώ προς τα πλάγια από τις καρωτίδες αρτηρίες.
- Επίπεδο VII. Ο ανατομικός χώρος πίσω από την λαβή του στέρνου και τις κλείδες. Αντιστοιχεί στο πρόσθιο άνω μεσοθωράκιο.
Τα ανατομικά διαμερίσματα του τραχήλου (για την ταξινόμηση των λεμφαδένων)
Συχνότερα μεταστάσεις του θηλώδους καρκίνου θυρεοειδούς παρατηρούνται στους λεμφαδένες του επιπέδου VI. Το επίπεδο αυτό είναι γνωστό και σαν «κεντρικό επίπεδο».
Κεντρικός λεμφαδενικός καθαρισμός
Ο κεντρικός λεμφαδενικός καθαρισμός περιλαμβάνει την αφαίρεση του ινολιπώδους ιστού (και των εντός αυτού περιεχομένων λεμφαδένων) από το επίπεδο VI. Χαρακτηρίζεται σαν προφυλακτικός (όταν δεν υπάρχουν υπερηχογραφικές ή διεγχειρητικές ενδείξεις μετάστασης) και σαν θεραπευτικός (όταν υπάρχουν λεμφαδενικές μεταστάσεις σε αυτόν τον χώρο).
Πλάγιος λεμφαδενικός καθαρισμός
Αναφέρεται στην αφαίρεση του ινολιπώδους ιστού από τα πλάγια ανατομικά διαμερίσματα του τραχήλου (επίπεδα ΙΙ έως IV). Ο προφυλακτικός πλάγιος λεμφαδενικός καθαρισμός δεν έχει θέση στην αντιμετώπιση του θηλώδους καρκίνου θυρεοειδούς. Και αυτό γιατί πλάγιος λεμφαδενικός καθαρισμός θα πρέπει να γίνεται μόνον όταν υπάρχουν ενδείξεις διήθησης των λεμφαδένων στα πλάγια ανατομικά διαμερίσματα του τραχήλου στην υπερηχογραφική χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου (συχνά με επιβεβαίωση με παρακέντηση του υπόπτου ή των ύποπτων λεμφαδένων).
Οδοί μετάστασης στους λεμφαδένες του θηλώδους καρκίνου θυρεοειδούς
Γενικά, το πρώτο επίπεδο (διαμέρισμα) που προσβάλλεται από την μεταστατική νόσο στον θηλώδη καρκίνο θυρεοειδούς είναι το επίπεδο VI (κεντρικό διαμέρισμα). Στη συνέχεια, η λεμφαδενική διασπορά του θηλώδους καρκίνου θυρεοειδούς επεκτείνεται προς τα πλάγια ανατομικά διαμερίσματα του τραχήλου (επίπεδα ΙΙ, ΙΙΙ και IV).
Αυτός είναι και ο λόγος που συνήθως όταν γίνεται πλάγιος λεμφαδενικός καθαρισμός λόγω της παρουσίας λεμφαδενικών μεταστάσεων στους πλάγιους τραχηλικούς λεμφαδένες γίνεται ταυτόχρονα και κεντρικός λεμφαδενικός καθαρισμός.
Εντούτοις σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν μεταστάσεις στα πλάγια διαμερίσματα του τραχήλου χωρίς εντούτοις αυτές να συνοδεύονται από μεταστάσεις σε λεμφαδένες του κεντρικού διαμερίσματος. Οι μεταστάσεις αυτές χαρακτηρίζονται ως «ασυνεχείς» (skip lesions).
To ερώτημα που τίθεται είναι λοιπόν αν μπορεί να παραληφθεί ο κεντρικός λεμφαδενικός καθαρισμός σε αυτές τις περιπτώσεις όταν δεν υπάρχουν ενδείξεις διασποράς της νόσου στο επίπεδο VI βάσει των δεδομένων τόσο της υπερηχογραφικής χαρτογράφησης όσο και των ευρημάτων στη διάρκεια της επέμβασης.
Η συζήτηση αυτή γίνεται καθώς η προσθήκη του κεντρικού λεμφαδενικού καθαρισμού αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών σε σχέση με την απλή θυρεοειδεκτομή και κυρίως την πιθανότητα βλάβης (μόνιμης ή προσωρινής) των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων και των παραθυρεοειδών αδένων (που μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινό ή μόνιμο υποπαραθυρεοειδισμό).
Σε μία ενδιαφέρουσα μελέτη των Graceffa G, et al (Journal of Clinical Medicine) έγινε προσπάθεια να αναγνωριστούν οι περιπτώσεις εκείνες των ασθενών με θηλώδη καρκίνο θυρεοειδούς και μεταστάσεις στους πλάγιους τραχηλικούς λεμφαδένες αλλά χωρίς υπερηχογραφικές ή διεγχειρητικές ενδείξεις μετάστασης στο κεντρικό διαμέρισμα του τραχήλου.
Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι σε ένα υψηλό ποσοστό ασθενών (36.4 %) με μεταστάσεις στους πλάγιους τραχηλικούς λεμφαδένες δεν υπήρχαν μεταστάσεις στους λεμφαδένες του κεντρικού διαμερίσματος (επίπεδο VI). Για το λόγο αυτό προχώρησαν την έρευνά τους σε μία προσπάθεια να διαπιστώσουν ποια είναι τα κριτήρια εκείνα με βάση τα οποία θα μπορούσε να παραληφθεί ο προφυλακτικός κεντρικός λεμφαδενικός καθαρισμός στις περιπτώσεις αυτές.
Το συμπέρασμά τους ήταν ότι ο κεντρικός λεμφαδενικός καθαρισμός θα μπορούσε να παραληφθεί σε ασθενείς με 4 ή λιγότερους διηθημένους πλάγιους τραχηλικούς λεμφαδένες και σε ασθενείς στους οποίους ο θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς εντοπίζεται στον άνω πόλο του λοβού (δεξιού ή αριστερού) του θυρεοειδούς ή στο άνω ήμισυ του λοβού.
Αναγνωρίζουν εντούτοις ότι τα ευρήματα αυτά δεν θεωρούνται ικανά να ανατρέχουν την τρέχουσα πρακτική, όπου ο προφυλακτικός κεντρικός λεμφαδενικός καθαρισμός αποτελεί μέρος της επέμβασης στους ασθενείς με θηλώδη καρκίνο θυρεοειδούς και μεταστάσεις στους πλάγιους τραχηλικούς λεμφαδένες.
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)
Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)
Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:
Για τις παθήσεις θυρεοειδούς
Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών
Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών?
Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?
ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ
ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)
ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)
ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)
ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223
email: georgesakorafas@yahoo.com
καρκίνος θυρεοειδούς καρκίνος θυρεοειδούς καρκίνος θυρεοειδούς καρκίνος θυρεοειδούς καρκίνος θυρεοειδούς
καρκίνος θυρεοειδούς καρκίνος θυρεοειδούς καρκίνος θυρεοειδούς καρκίνος θυρεοειδούς καρκίνος θυρεοειδούς