Καταδυόμενη βρογχοκήλη σε νεαρό ασθενή μας (Εικόνες)
Παρουσίαση ασθενούς
Ο ασθενής, ετών 31, προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση ευμεγέθους καταδυόμενης πολυοζώδους βρογχοκήλης.
Προεγχειρητικός έλεγχος
Στο υπερηχογράφημα απεικονίσθηκε αύξηση των διαστάσεων του θυρεοειδούς και κυρίως του αριστερού λοβού που καταδύεται στο μεσοθωράκιο. Παρατηρούνται πολλαπλοί ευμεγέθεις όζοι διάσπαρτοι σε αμφότερους τους λοβούς, οι μεγαλύτεροι στον αριστερό λοβό (για λεπτομερή περιγραφή, βλ. υπερηχογράφημα). Όλοι οι όζοι έχουν καλοήθη ηχομορφολογία. Δεν απεικονίσθηκαν παθολογικοί τραχηλικοί λεμφαδένες.
Στην αξονική τομογραφία παρατηρείται επίσης σημαντικού βαθμού αύξηση των διαστάσεων του αριστερού λοβού με βαθιά κατάδυση στο μεσοθωράκιο, μέχρι περίπου το ύψος του αορτικού τόξου (“γιγάντια” βαθιά καταδυόμενη βρογχοκήλη). Παρατηρείται απώθηση της τραχείας προς τα δεξιά και στένωση του αυλού της. Ο λίαν διογκωμένος αριστερός λοβός βρίσκεται σε οπίσθια θέση στον τράχηλο, καταδυόμενος στο οπίσθιο άνω μεσοθωράκιο, σε επαφή με τους σπονδύλους, πράγμα που εξηγεί την δυσκολία στην κατάποση που αναφέρει ο ασθενής λόγω πίεσης του οισοφάγου.
Ασθενής ευθυρεοειδικός.
Αξονική τομογραφία (εγκάρσια διατομή) – εμφανής η μεγάλου βαθμού διόγκωση του αριστερού λοβού του θυρεοειδούς (κόκκινο βέλος) και η κατάδυσή του στο μεσοθωράκιο, όπως επίσης και η απώθηση της τραχείας προς τα δεξιά (κίτρινο βέλος).
Αξονική τομογραφία (εγκάρσια διατομή, σε χαμηλότερο επίπεδο) – ο βαθιά καταδυόμενος αριστερός λοβός (κόκκινο βέλος) απωθεί την τραχεία (κίτρινο βέλος)
Ανάλογη εικόνα στην αξονική τομογραφία, αλλά σε ακόμη χαμηλότερο επίπεδο στον θώρακα
Καταδυόμενη βρογχοκήλη (γιγάντια). Αξονική τομογραφία – κατά μέτωπον διατομή: ο λίαν διογκωμένος αριστερός λοβός (κόκκινο βέλος) καταδύεται σε βάθος στο μεσοθωράκιο, απωθώντας προς τα δεξιά την τραχεία (κίτρινο βέλος) και προκαλώντας στένωση του αυλού της. Ακριβώς κάτωθεν του κάτω πόλου του καταδυόμενο αριστερού λοβού βρίσκεται το αορτικό τόξο.
Ανάλογα ευρήματα την αξονική τομογραφία σε διαφορετική κατά μέτωπο διατομή (κόκκινο βέλος = αριστερός λοβός, κίτρινο βέλος = τραχεία).
Απεικόνιση σε προσθιοπίσθια διατομή στην αξονική τομογραφία της βαθιά καταδυόμενης λίαν ευμεγέθους («γιγάντιας») βρογχοκήλης (κόκκινο βέλος = ο καταδυόμενος αριστερός λοβός, μαύρο βέλος = αορτικό τόξο). Σημειώνεται η εγγύτητα του κάτω πόλου του βαθιά καταδυόμενο αριστερού λοβού με το αορτικό τόξο.
Χειρουργική επέμβαση
Υποβλήθηκε σε ολική θυρεοειδεκτομή μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής. Κατά την επέμβαση επιβεβαιώθηκαν τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου.
Η επέμβαση εξελίχθηκε με εξαιρετικά μεγάλου βαθμού δυσκολία λόγω των λίαν αυξημένων διαστάσεων του θυρεοειδούς και κυρίως του αριστερού λοβού, της κατάδυσής του στο μεσοθωράκιο, της δυσχερούς αποκόλλησης από την τραχεία και του σωματότυπου (βραχύς και βαθύς τράχηλος).
Χειρουργικό παρασκεύασμα. Ο θυρεοειδής αδένας του ασθενούς μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης. Με κίτρινη διακεκομμένη γραμμή απεικονίζονται οι φυσιολογικές διαστάσεις του θυρεοειδούς.
Δεν παρατηρήθηκαν μακροσκοπικά ύποπτοι ή παθολογικοί λεμφαδένες στο κεντρικό διαμέρισμα του τραχήλου.
Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά, με τις σημαντικές εντούτοις δυσκολίες που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Μετεγχειρητική πορεία
Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές – ανάνηψη ομαλή.
Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα.
Σχόλιο
Η αντιμετώπιση των λίαν ευμεγέθων καταδυόμενων βρογχοκηλών μπορεί να είναι μία πρόκληση για τον χειρουργό. Για τον λόγο αυτό η αντιμετώπισή τους θα πρέπει να αναλαμβάνεται κατά προτίμηση από εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς.
Ο έμπειρος χειρουργός θυρεοειδούς είναι σε θέση να εκτελέσει την θυρεοειδεκτομή ακόμη και σε περιπτώσεις βαθιάς κατάδυσης στο θώρακα χωρίς να απαιτηθεί στερνοτομή. Η εμπειρία είναι απαραίτητη στις περιπτώσεις αυτές ώστε το χειρουργείο να εξελιχθεί με τεχνικά άρτιο και ασφαλή τρόπο.
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)
Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)
Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:
Για τις παθήσεις θυρεοειδούς
Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών
Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών?
Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?
ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ
ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)
ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)
ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)
ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223
email: georgesakorafas@yahoo.com
Διαδικασία επεμβάσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών
- Ο ασθενής προσέρχεται νηστικός το πρωί της ημέρας της επέμβασης και σύντομα στη συνέχεια ακολουθεί η χειρουργική επέμβαση.
- Δεν υπάρχει χρόνος αναμονής (καθυστέρηση) για την επέμβαση.
- Η τομή είναι η μικρότερη δυνατή για την σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος του ασθενούς (ανάλογα με την φύση του προβλήματος).
- Στην επέμβαση χρησιμοποιούνται – ανάλογα με τις ενδείξεις και σύμφωνα με τις οδηγίες των μεγάλων διεθνών επιστημονικών εταιρειών (Αμερικανικών και Ευρωπαϊκών) – όλα τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα [κατά περίπτωση], όπως διεγχειρητική νευροπαρακολούθηση (intraoperative neuromonitoring) και οι προηγμένες συσκευές σύγχρονης αιμόστασης (με ραδιοσυχνότητες [radiofrequency] ή υπερήχους) για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια κατά τη διενέργεια της επέμβασης. Η περίπτωση του κάθε ασθενούς εξετάζεται με ιδιαίτερη προσοχή και η επέμβαση που θα ακολουθήσει επιλέγεται με βάση τόσο τα σύγχρονα βιβλιογραφικά δεδομένα όσο και την μεγάλη εμπειρία που έχει συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια στη χειρουργική θυρεοειδούς-παραθυρεοειδών.
- Για τη διασφάλιση του βέλτιστου αισθητικού αποτελέσματος εφαρμόζεται τεχνική πλαστικής αποκατάστασης της χειρουργικής τομής, με χρήση πολύ λεπτού απορροφήσιμου ράμματος και ενδοδερμική ραφή, ενώ επιλέγεται κάποια δερματική πτυχή του τραχήλου για την τομή ώστε αυτή να μην είναι ορατή μετεγχειρητικά.
- Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος και ελέγχεται εύκολα με τα συνήθη απλά αναλγητικά.
- Η επέμβαση ολοκληρώνεται σε διάστημα περίπου 1 – 1.5 ώρας (στις συνήθεις περιπτώσεις) και στη συνέχεια γίνεται η αφύπνιση του ασθενούς που μπορεί να παραμείνει για μικρό διάστημα στην ανάνηψη στο χώρο των χειρουργείων.
- Στη συνέχεια διακομίζεται στο θάλαμο, όπου κινητοποιείται πολύ σύντομα (μετά από 1-2 ώρες).
- Το απόγευμα της ημέρας της επέμβασης γίνεται διακοπή της ενδοφλέβιας χορήγησης ορών και το βράδυ της ημέρας της επέμβασης αρχίζει η χορήγηση υγρών και ελαφράς τροφής από το στόμα.
- Την επομένη της επέμβασης ο ασθενής εξέρχεται της κλινικής και επιστρέφει στις συνήθεις του καθημερινές δραστηριότητες.
- Είναι σε θέση να επανέλθει στα επαγγελματικά του καθήκοντα μετά από 3-4 ημέρες (δικαιούται πάντως αναρρωτικής άδειας μετεγχειρητικά, αν το επιθυμεί).
- Με το εξιτήριο ο ασθενής λαμβάνει τις απαραίτητες οδηγίες και την αγωγή που ενδείκνυται, η οποία μπορεί να τροποποιηθεί όταν είναι διαθέσιμη η ιστολογική εξέταση. Χορηγείται επίσης ένα λεπτομερές αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα, στο οποίο περιγράφονται τα δεδομένα του προεγχειρητικού ελέγχου, τα διεγχειρητικά ευρήματα και η χειρουργική επέμβαση (πρακτικό επέμβασης).
- Η ιστολογική εξέταση (από έμπειρους επιλεγμένους παθολογοανατόμους) είναι διαθέσιμη σε πολύ μικρό χρόνο μετά την επέμβαση, αποφεύγοντας έτσι άσκοπες καθυστερήσεις και την αγωνία της αναμονής. Με την γρήγορη διαθεσιμότητα της ιστολογικής δεν καθυστερεί η περαιτέρω εφαρμογή αγωγής μετά την επέμβαση
- Καθώς για τη συρραφή του χειρουργικού τραύματος γίνεται πλαστική με χρήση απορροφήσιμου ράμματος, δεν χρειάζεται να επανέλθει ο ασθενής για κοπή .ραμμάτων.
- Η νοσηλεία γίνεται στα επιλεγμένα νοσοκομεία με τα οποία υπάρχει συνεργασία, με στόχο τη διασφάλιση των καλύτερων συνθηκών νοσηλείας και της αξιοπρέπειας του ασθενούς. Η νοσηλεία γίνεται σε προσεγμένους θαλάμους, σε ευχάριστο και φιλικό προς τον ασθενή και τους συνοδούς του περιβάλλον, διασφαλίζοντας με μεγάλη προσοχή και ευαισθησία την ικανοποίηση του ασθενούς σε όλη την πορεία, από τη διάγνωση της νόσου μέχρι την οριστική και βέλτιστη αντιμετώπισή της. Καταβάλλουμε ιδιαίτερη μέριμνα ώστε η νοσηλεία του ασθενούς να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ποιοτική και να καλύπτει πλήρως κάθε ανάγκη του.
- Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ενημέρωση απαιτηθεί μετά την επέμβαση υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας ανά πάσα στιγμή στο τηλέφωνο 6977068223 και στο email: georgesakorafas@yahoo.com
καταδυόμενη βρογχοκήλη καταδυόμενη βρογχοκήλη καταδυόμενη βρογχοκήλη καταδυόμενη βρογχοκήλη καταδυόμενη βρογχοκήλη
καταδυόμενη βρογχοκήλη καταδυόμενη βρογχοκήλη καταδυόμενη βρογχοκήλη καταδυόμενη βρογχοκήλη καταδυόμενη βρογχοκήλη
καταδυόμενη βρογχοκήλη καταδυόμενη βρογχοκήλη καταδυόμενη βρογχοκήλη καταδυόμενη βρογχοκήλη καταδυόμενη βρογχοκήλη
καταδυόμενη βρογχοκήλη καταδυόμενη βρογχοκήλη