Κύστη θυρεογλωσσικού πόρου – καρκίνος κύστης θυρεογλωσσικού πόρου
Εισαγωγικές γνώσεις από την εμβρυολογία
Ο θυρεοειδής αδένας αναπτύσσεται στα αρχικά στάδια της εμβρυογένεσης στο λεγόμενο τυφλό τρήμα (στη βάση της γλώσσης) (βλ. εμβρυολογία θυρεοειδούς). Στη συνέχεια «μεταναστεύει» μέσω μιας διόδου, που ονομάζεται θυρεογλωσσικός πόρος, στη θέση που έχει μετά την ολοκλήρωση της εμβρυογένεσης, δηλαδή στο κάτω ήμισυ του τραχήλου, έχοντας τη μορφή ‘πεταλούδας’ (δύο λοβοί εκατέρωθεν της τραχείας, που συνδέονται με τον ισθμό, ενώ συχνά συνυπάρχει και ο λεγόμενος πυραμοειδής λοβός εκτεινόμενος προς τα άνω, στην πορεία του θυρεογλωσσικού πόρου).
Ο θυρεογλωσσικός πόρος επενδύεται από επιθηλιακά κύτταρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις εκφυλίζεται σταδιακά και εξαφανίζεται. Σε κάποιες εντούτοις περιπτώσεις η διαδικασία εκφύλισης του θυρεογλωσσικού πόρου αποτυγχάνει με αποτέλεσμα την σταδιακή συσσώρευση εκκρίσεων εντός αυτού. Με το μηχανισμό αυτό δημιουργείται η κύστη θυρεογλωσσικού πόρου.
Η κύστη θυρεογλωσσικού πόρου μπορεί να διαγνωστεί σε όλο το φάσμα των ηλικιών.
Καρκίνος κύστης θυρεογλωσσικού πόρου
Ο καρκίνος της κύστης θυρεογλωσσικού πόρου είναι εξαιρετικά σπάνιος. Εκτιμάται ότι αναπτύσσεται σε ποσοστό μόλις 1 % του συνόλου των ασθενών.
Κύστη θυρεογλωσσικού πόρου – καρκίνος κύστης θυρεογλωσσικού πόρου
Διάγνωση
Στις περισσότερες περιπτώσεις η διάγνωση τίθεται τυχαία στο παρασκεύασμα της επέμβασης μετά εκτομή της κύστης θυρεογλωσσικού πόρου.
Μπορεί εντούτοις να υπάρχουν – σε κάποιες περιπτώσεις – ευρήματα που είναι δυνατόν να δημιουργήσουν την υπόνοια για την παρουσία καρκίνου κύστης θυρεογλωσσικού πόρου.
Ενδεικτικά αναφέρονται κάποια δυνητικά ύποπτα ευρήματα:
- Σκληρής υφής μάζα στην θέση της κύστης θυρεογλωσσικού πόρου (στην περιοχή του υοειδούς οστού, συνηθέστατα στη μέση γραμμή)
- Συνύπαρξη διογκωμένων, σκληρής υφής, τραχηλικών λεμφαδένων
- Καθηλωμένη στους γύρω ιστούς μάζα στη θέση της κύστης θυρεογλωσσικού πόρου
- Κάποια σπανιότερα συμπτώματα, όπως βράγχος φωνής, δυσκολία στην κατάποση, πόνος, αίσθημα πνιγμονής, δύσπνοια κλπ.
Τονίζεται εντούτοις ότι συνηθέστατα η σπάνια αυτή πάθηση (καρκίνος κύστης θυρεογλωσσικού πόρου) εκδηλώνεται σαν μία ασυμπτωματική μάζα ψηλά τον τράχηλο, αντίστοιχα προς την μέση γραμμή.
Ο απεικονιστικός έλεγχος είναι απαραίτητος και περιλαμβάνει:
Υπερηχογράφημα, με το οποίο μπορεί να γίνει η διάκριση μιας αμιγώς κυστικής βλάβης (όπως είναι η κύστη θυρεογλωσσικού πόρου). Η παρουσία συμπαγούς στοιχείου στην κυστική αυτή βλάβη είναι εύρημα που θα πρέπει να αξιολογείται με προσοχή. Θα πρέπει να γίνεται έλεγχος ολόκληρου του τραχήλου, από τη γνάθο μέχρι τις κλείδες, σημειώνοντας τυχόν παθολογικά ευρήματα από τους λεμφαδένες και τον θυρεοειδή.
Παρακέντηση με λεπτή βελόνη (Fine-Needle Aspiration) και η κυτταρολογική εξέταση του υλικού που λαμβάνεται. Το υλικό θα πρέπει να λαμβάνεται από το συμπαγές συστατικό της κύστης (αν υπάρχει) προκειμένου να αυξηθεί η διαγνωστική ακρίβεια της μεθόδου. Η λήψη μόνο υγρού συχνά είναι μη διαγνωστική καθώς συνηθέστατα δεν περιέχει κύτταρα (ακυτταρικό υλικό).
Αξονική τομογραφία – σε σπάνιες περιπτώσεις, για τον έλεγχο της τυχόν επέκτασης (διήθησης) του καρκίνου σε σημαντικά παρακείμενα ανατομικά στοιχεία.
Και πάλι όμως τονίζεται ότι στην πλειονότητα των περιστατικών που έχουν αναφερθεί στη βιβλιογραφία η διάγνωση τέθηκε στην ιστολογική εξέταση μετά την εκτομή της κύστης θυρεογλωσσικού πόρου.
Θεραπεία
Η επέμβαση Sistrunk είναι η μέθοδος εκλογής στην αντιμετώπιση του καρκίνου κύστης θυρεογλωσσικού πόρου καθώς αυτή η μορφή καρκίνου θεωρείται από τους περισσότερους σαν αυτόνομη οντότητα χωρίς να έχει σχέση με τον καρκίνο θυρεοειδούς. Η ταχεία βιοψία είναι χρήσιμη για να προσδιοριστεί αν ο καρκίνος αυτός προέρχεται από την κύστη θυρεογλωσσικού πόρου ή αν είναι μεταστατικός (σπάνια). Τονίζεται ότι ο καρκίνος της κύστης θυρεογλωσσικού πόρου σπάνια δημιουργεί μεταστάσεις.
Ταυτόχρονη θυρεοειδεκτομή θα απαιτηθεί σε επιλεγμένες περιπτώσεις, όπως ενδεικτικά:
- Συνύπαρξη παθολογικής βλάβης του θυρεοειδούς για την οποία ενδείκνυται θυρεοειδεκτομή
- Η παρουσία μεταστάσεων στους λεμφαδένες του τραχήλου
- Η εξωτοιχωματική επέκταση του καρκίνου ΄
Λεμφαδενικός καθαρισμός απαιτείται όταν υπάρχει προσβολή των λεμφαδένων του τραχήλου (μεταστάσεις).
Ο προφυλακτικός λεμφαδενικός καθαρισμός δεν έχει θέση στην αντιμετώπιση του καρκίνου της κύστης θυρεογλωσσικού πόρου.
Η θεραπεία καταστολής (με αυξημένες δόσεις λεβοθυροξίνης) και η επικουρική θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο παραμένουν υπό συζήτηση.
Μετά τη θεραπεία χρειάζεται περιοδική παρακολούθηση για την ανίχνευση τυχόν υποτροπής.
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)
Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)
Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:
Για τις παθήσεις θυρεοειδούς
Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών
Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών?
Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?
ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ
ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)
ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)
ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)
ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223
email: georgesakorafas@yahoo.com
Κύστη θυρεογλωσσικού πόρου Κύστη θυρεογλωσσικού πόρου Κύστη θυρεογλωσσικού πόρου Κύστη θυρεογλωσσικού πόρου
Κύστη θυρεογλωσσικού πόρου Κύστη θυρεογλωσσικού πόρου Κύστη θυρεογλωσσικού πόρου Κύστη θυρεογλωσσικού πόρου