Ραδιενεργό ιώδιο – επιπλοκές: λευχαιμία
Η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο είναι μία συνήθης μέθοδος επικουρικής (συμπληρωματικής, adjuvant) θεραπείας που χορηγείται σε επιλεγμένους ασθενείς με διαφοροποιημένο καρκίνο θυρεοειδούς (θηλώδη και θυλακιώδη καρκίνο θυρεοειδούς).
Ραδιενεργό ιώδιο χορηγείται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, βάσει κυρίως της ιστολογικής εξέτασης και της σταδιοποίησης του καρκίνου.
Ραδιενεργό ιώδιο – επιπλοκές: λευχαιμία

Ραδιενεργό ιώδιο – επιπλοκές: λευχαιμία
Γενικά, η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο θεωρείται ασφαλής. Υπάρχουν εντούτοις κάποιες δυνητικές επιπλοκές μικρής γενικά βαρύτητας. Η λευχαιμία είναι μία σπάνια αλλά σοβαρή επιπλοκή της θεραπείας με ραδιενεργό ιώδιο. Το ραδιενεργό ιώδιο (Ι-131) -χορηγούμενο από το στόμα- συγκεντρώνεται στον θυρεοειδικό ιστό (προσλαμβανόμενο από τα θυρεοειδικά κύτταρα). Εντούτοις όμως στην ιονίζουσα ακτινοβολία μπορεί να εκτεθεί και ο μυελός των οστών, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει βλάβη του DNA των αιμοποιητικών κυττάρων. Η βλάβη αυτή μπορεί να ευθύνεται για την εμφάνιση μυελοδυσπλαστικού συνδρόμου (MDS) ή λευχαιμίας (συνηθέστερα οξείας μυελογενούς και σπανιότερα χρόνιας μυελογενούς λευχαιμίας).
Ο κίνδυνος εμφάνισης λευχαιμίας μετά την θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο αυξάνεται στις εξής περιπτώσεις:
- Όταν χορηγείται μεγάλη δόση ραδιενεργού ιωδίου. Ο κίνδυνος αυξάνεται σημαντικά όταν η αθροιστική δόση του ραδιενεργού ιωδίου είναι > 600 mCi
- Σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 45 ετών)
- Σε άτομα με προϋπάρχουσα αιματολογική διαταραχή που μπορεί να είναι και λανθάνουσα
- Όταν ο ασθενής έχει εκτεθεί και σε άλλης μορφής ακτινοβολία (π.χ. ακτινοθεραπεία)
Η εμφάνιση λευχαιμίας μετά από την χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου παρατηρείται μετά από ένα σημαντικό χρονικό διάστημα από την ολοκλήρωση της θεραπείας. Πρόκειται για μία όψιμη επιπλοκή της θεραπείας. Το χρονικό αυτό διάστημα ποικίλει από 2 έως και 10 (ή και περισσότερα) χρόνια, ενώ τα περισσότερα περιστατικά έχουν καταγραφεί μετά από 3 έως 7 χρόνια. Μεμονωμένα περιστατικά έχουν καταγραφεί και σε διάστημα ενός έως δύο ετών και αυτό μετά από χορήγηση υψηλών δόσεων ραδιενεργού ιωδίου.
Τα παραπάνω δεδομένα υπογραμμίζουν την σημασία των εξής:
- Της προσεκτικής επιλογής των ασθενών που υποβάλλονται σε θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο.
- Της προσεκτικής παρακολούθησης των ασθενών μετά την θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο. Η παρακολούθηση αυτή περιλαμβάνει ετήσιο αιματολογικό και βιοχημικό έλεγχο. Προσοχή χρειάζεται σε περίπτωση εμφάνισης αναιμίας, λευκοκυττάρωσης, θρομβοπενίας, ουδετεροπενίας ή αν εμφανιστούν κάποια ύποπτα συμπτώματα, όπως εύκολη εμφάνιση εκχυμώσεων/μωλωπισμών ή λοιμώξεων.
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)
Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)
Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:
Για τις παθήσεις θυρεοειδούς
Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών
Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών?
Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?
ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ
ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)
ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)
ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)
ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223
email: georgesakorafas@yahoo.com
Διαδικασία επεμβάσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών
- Ο ασθενής προσέρχεται νηστικός το πρωί της ημέρας της επέμβασης και σύντομα στη συνέχεια ακολουθεί η χειρουργική επέμβαση.
- Δεν υπάρχει χρόνος αναμονής (καθυστέρηση) για την επέμβαση.
- Η τομή είναι η μικρότερη δυνατή για την σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος του ασθενούς (ανάλογα με την φύση του προβλήματος).
- Στην επέμβαση χρησιμοποιούνται – ανάλογα με τις ενδείξεις και σύμφωνα με τις οδηγίες των μεγάλων διεθνών επιστημονικών εταιρειών (Αμερικανικών και Ευρωπαϊκών) – όλα τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα [κατά περίπτωση], όπως διεγχειρητική νευροπαρακολούθηση (intraoperative neuromonitoring) και οι προηγμένες συσκευές σύγχρονης αιμόστασης (με ραδιοσυχνότητες [radiofrequency] ή υπερήχους) για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια κατά τη διενέργεια της επέμβασης. Η περίπτωση του κάθε ασθενούς εξετάζεται με ιδιαίτερη προσοχή και η επέμβαση που θα ακολουθήσει επιλέγεται με βάση τόσο τα σύγχρονα βιβλιογραφικά δεδομένα όσο και την μεγάλη εμπειρία που έχει συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια στη χειρουργική θυρεοειδούς-παραθυρεοειδών.
- Για τη διασφάλιση του βέλτιστου αισθητικού αποτελέσματος εφαρμόζεται τεχνική πλαστικής αποκατάστασης της χειρουργικής τομής, με χρήση πολύ λεπτού απορροφήσιμου ράμματος και ενδοδερμική ραφή, ενώ επιλέγεται κάποια δερματική πτυχή του τραχήλου για την τομή ώστε αυτή να μην είναι ορατή μετεγχειρητικά.
- Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος και ελέγχεται εύκολα με τα συνήθη απλά αναλγητικά.
- Η επέμβαση ολοκληρώνεται σε διάστημα περίπου 1 – 1.5 ώρας (στις συνήθεις περιπτώσεις) και στη συνέχεια γίνεται η αφύπνιση του ασθενούς που μπορεί να παραμείνει για μικρό διάστημα στην ανάνηψη στο χώρο των χειρουργείων.
- Στη συνέχεια διακομίζεται στο θάλαμο, όπου κινητοποιείται πολύ σύντομα (μετά από 1-2 ώρες).
- Το απόγευμα της ημέρας της επέμβασης γίνεται διακοπή της ενδοφλέβιας χορήγησης ορών και το βράδυ της ημέρας της επέμβασης αρχίζει η χορήγηση υγρών και ελαφράς τροφής από το στόμα.
- Την επομένη της επέμβασης ο ασθενής εξέρχεται της κλινικής και επιστρέφει στις συνήθεις του καθημερινές δραστηριότητες.
- Είναι σε θέση να επανέλθει στα επαγγελματικά του καθήκοντα μετά από 3-4 ημέρες (δικαιούται πάντως αναρρωτικής άδειας μετεγχειρητικά, αν το επιθυμεί).
- Με το εξιτήριο ο ασθενής λαμβάνει τις απαραίτητες οδηγίες και την αγωγή που ενδείκνυται, η οποία μπορεί να τροποποιηθεί όταν είναι διαθέσιμη η ιστολογική εξέταση. Χορηγείται επίσης ένα λεπτομερές αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα, στο οποίο περιγράφονται τα δεδομένα του προεγχειρητικού ελέγχου, τα διεγχειρητικά ευρήματα και η χειρουργική επέμβαση (πρακτικό επέμβασης).
- Η ιστολογική εξέταση (από έμπειρους επιλεγμένους παθολογοανατόμους) είναι διαθέσιμη σε πολύ μικρό χρόνο μετά την επέμβαση, αποφεύγοντας έτσι άσκοπες καθυστερήσεις και την αγωνία της αναμονής. Με την γρήγορη διαθεσιμότητα της ιστολογικής δεν καθυστερεί η περαιτέρω εφαρμογή αγωγής μετά την επέμβαση
- Καθώς για τη συρραφή του χειρουργικού τραύματος γίνεται πλαστική με χρήση απορροφήσιμου ράμματος, δεν χρειάζεται να επανέλθει ο ασθενής για κοπή .ραμμάτων.
- Η νοσηλεία γίνεται στα επιλεγμένα νοσοκομεία με τα οποία υπάρχει συνεργασία, με στόχο τη διασφάλιση των καλύτερων συνθηκών νοσηλείας και της αξιοπρέπειας του ασθενούς. Η νοσηλεία γίνεται σε προσεγμένους θαλάμους, σε ευχάριστο και φιλικό προς τον ασθενή και τους συνοδούς του περιβάλλον, διασφαλίζοντας με μεγάλη προσοχή και ευαισθησία την ικανοποίηση του ασθενούς σε όλη την πορεία, από τη διάγνωση της νόσου μέχρι την οριστική και βέλτιστη αντιμετώπισή της. Καταβάλλουμε ιδιαίτερη μέριμνα ώστε η νοσηλεία του ασθενούς να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ποιοτική και να καλύπτει πλήρως κάθε ανάγκη του.
- Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ενημέρωση απαιτηθεί μετά την επέμβαση υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας ανά πάσα στιγμή στο τηλέφωνο 6977068223 και στο email: georgesakorafas@yahoo.com
ραδιενεργό ιώδιο ραδιενεργό ιώδιο ραδιενεργό ιώδιο ραδιενεργό ιώδιο ραδιενεργό ιώδιο ραδιενεργό ιώδιο