Skip to main content
search

Χασιμότο και Τροφές που απαγορεύονται: Τι πρέπει να αποφεύγετε στη διατροφή σας

Εισαγωγή

Η Χασιμότο (συντομογραφία αντί του όρου θυρεοειδίτιδα Hashimoto) είναι η πιο κοινή αυτοάνοση πάθηση που αφορά τον θυροειδή αδένα. Αποτελεί την πιο συνηθισμένη αιτία υποθυρεοειδισμού (που χαρακτηρίζεται από υπολειτουργία του θυρεοειδούς και μειωμένη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών).

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι μία φλεγμονή του θυρεοειδούς αδένα, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την παρουσία μεγάλου αριθμού λεμφοκυττάρων στον ιστό του θυρεοειδούς. Για τον λόγο αυτό περιγράφεται και με τον όρο «χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα».

Αν το μέγεθος του θυρεοειδούς είναι φυσιολογικό και χωρίς παρουσία όζων ή συνοδό υποθυρεοειδισμό τότε δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη αγωγή, πέραν της περιοδικής παρακολούθησης. Αν υπάρχει υποθυρεοειδισμός θα χρειαστεί χορήγηση θυροξίνης από το στόμα.

Η φαρμακευτική αυτή αγωγή βοηθά στην αντιμετώπιση του υποθυρεοειδισμού. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η κατάλληλη διατροφή μπορεί -συνδυαστικά με την χορήγηση λεβοθυροξίνης – να μειώσουν τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίζει ο ασθενής.

 

Χασιμότο Και Τροφές Που Απαγορεύονται: Τι Πρέπει Να Αποφεύγετε Στη Διατροφή Σας

Χασιμότο και Τροφές που απαγορεύονται: Τι πρέπει να αποφεύγετε στη διατροφή σας

 

Χασιμότο και τροφές που θα πρέπει να αποφεύγονται

Θα πρέπει να τονιστεί δεν υπάρχει κάποια πολύ συγκεκριμένη διατροφή που να εγγυάται τα καλύτερα αποτελέσματα. Και αυτό γιατί ο κάθε οργανισμός μπορεί να αντιδράσει διαφορετικά στο κάθε διαιτολόγιο. Υπάρχουν όμως αναφορές περί βελτίωσης των συμπτωμάτων της θυρεοειδίτιδας Hashimoto  από ασθενείς με την νόσο όταν απέφυγαν στη διατροφή τους (συνήθως με υπόδειξη του γιατρού τους ή διαιτολόγου):

  • Τροφές με γλουτένη
  • Τροφές με επεξεργασμένη ή προστιθέμενη ζάχαρη
  • Επεξεργασμένα τρόφιμα
  • Λακτόζη
  • Fast food
  • Τηγανητές τροφές

Οι τροφές με γλουτένη φυσικά θα πρέπει να αποφεύγονται αν κάποιος έχει ευαισθησία στη γλουτένη. Το αν όμως έχει πράγματι ευαισθησία στη γλουτένη θα πρέπει να αποσαφηνίζεται σε συνεννόηση με τον γιατρό του, που μπορεί  πράγματι να προσδιορίσει την παρουσία ή την απουσία ευαισθησίας στη γλουτένη. Έχει γενικά παρατηρηθεί ότι άτομα με Χασιμότο πάσχουν πιο συχνά από κοιλιοκάκη (αυτοάνοση εντεροπάθεια), που είναι γνωστό ότι συνδυάζεται με δυσανεξία στην γλουτένη. Για το λόγο αυτό κάποιοι συνιστούν τον έλεγχο όλων των ασθενών με θυρεοειδίτιδα Hashimoto για κοιλιοκάκη. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ελεύθερη γλουτένης δίαιτα είναι χρήσιμη για τους ασθενείς με κοιλιοκάκη ακόμη και αν δεν υπάρχει κοιλιοκάκη.

Σε μία μελέτη διαπιστώθηκε ότι η δίαιτα χωρίς γλουτένη είχε σαν αποτέλεσμα την μείωση των αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων (που είναι αυξημένα στην Χασιμότο), παράλληλα με βελτίωση της λειτουργίας του θυρεοειδούς και των επιπέδων της βιταμίνης D.

Καθώς η Χασιμότο είναι μία αυτοάνοση πάθηση, έχει δοκιμαστεί στους ασθενείς με Χασιμότο μία δίαιτα ειδικά σχεδιασμένη για ασθενείς με αυτοάνοσες παθήσεις (AIP diet, AutoImmune Protocol diet). Η AIP δίαιτα δεν περιέχει πρόσθετα βελτιωτικά τροφίμων, ξηρούς καρπούς, αλκοόλ, καφέ, γαλακτοκομικά προϊόντα κλπ. Σε έναν μικρό αριθμό ασθενών , η ΑΙΡ δίαιτα είχε σαν αποτέλεσμα την βελτίωση κάποιων παραμέτρων που αξιολογούσαν την ποιότητα της ζωής τους, ενώ συνοδεύτηκε από σημαντική μείωση των επιπέδων ενός δείκτη φλεγμονής (CRP).

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι αρκετά συνηθισμένη στους ασθενείς με Χασιμότο. Αν κανείς υποψιάζεται ότι πάσχει από δυσανεξία στη λακτόζη θα πρέπει να αποφεύγει τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη λειτουργία του πεπτικού, αλλά και του θυρεοειδούς, όπως επίσης και στην απορρόφηση των φαρμάκων. Από την άλλη υπογραμμίζεται ότι πολλοί ασθενείς με Χασιμότο ανέχονται τα γαλακτοκομικά αρκετά καλά.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι τα παραπάνω δεδομένα προέρχονται από παρατηρήσεις σε πολύ μικρούς αριθμούς ασθενών και χρειάζονται επιβεβαίωση σε μεγαλύτερες και καλύτερα σχεδιασμένες μελέτες.

 

Σχόλιο

Παράλληλα με τα παραπάνω υπογραμμίζεται ότι είναι πιο σημαντικό για ένα άτομο να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή, προσαρμοσμένη στον ιδιαίτερο τρόπο ζωής του.

Σαν γενική σύσταση, συνιστάται η κατανάλωση τροφών ολικής άλεσης και φυσικών μη επεξεργασμένων τροφίμων, διασφαλίζοντας την πρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων.

Τέλος, αναφέρεται ότι – αν και στην συντριπτική πλειονότητα των ασθενών με θυρεοειδίτιδα Hashimoto η αντιμετώπιση είναι συντηρητική – υπάρχει ένα μικρό ποσοστό επιλεγμένων ασθενών στους οποίους θα απαιτηθεί κάποια στιγμή χειρουργική επέμβαση, όπως για παράδειγμα σε ασθενείς με μεγάλου βαθμού διόγκωση του θυρεοειδούς, όζους, υποψία καρκίνου θυρεοειδούς κλπ.).

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

Χασιμότο και Τροφές που απαγορεύονται Χασιμότο και Τροφές που απαγορεύονται Χασιμότο και Τροφές που απαγορεύονται Χασιμότο και Τροφές που απαγορεύονται Χασιμότο και Τροφές που απαγορεύονται Χασιμότο και Τροφές που απαγορεύονται Χασιμότο και Τροφές που απαγορεύονται Χασιμότο και Τροφές που απαγορεύονται Χασιμότο και Τροφές που απαγορεύονται Χασιμότο και Τροφές που απαγορεύονται

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/6/24

3497

Θυρεοειδεκτομές

746

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

456

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ