Η υπερπλασία των παραθυρεοειδών ευθύνεται για το 10 – 15 % των περιπτώσεων πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού. Μπορεί να παρατηρηθεί είτε σποραδικά (χωρίς δηλαδή να υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, άλλα δηλαδή κρούσματα στην ίδια οικογένεια), μπορεί όμως να παρατηρηθεί και σαν εκδήλωση ενός γενετικού συνδρόμου, όπως τα σύνδρομα πολλαπλής ενδοκρινικής νεοπλασίας τύπου 1 (ΜΕΝ1, Multiple Endocrine Neoplasia 1) και τύπου 2 A (ΜΕΝ2Α, Multiple Endocrine Neoplasia 2 A) και το σύνδρομο οικογενούς υπερπαραθυρεοειδισμού.
Τα γενετικά αυτά σύνδρομα προκαλούνται από μετάλλαξη ενός συγκεκριμένου γονιδίου που μεταδίδεται κατά τον αυτοσωματικό επικρατούντα χαρακτήρα (αρκεί δηλαδή να υπάρχει στο παιδί το μεταλλαγμένο γονίδιο από ένα μόνο γονέα). Στο σύνδρομο πολλαπλής ενδοκρινικής νεοπλασίας τύπου 1 (ΜΕΝ1) ο υπερπαραθυρεοειδισμός (λόγω διάχυτης υπερπλασίας των παραθυρεοειδών) εμφανίζεται σε συνδυασμό με όγκους της υπόφυσης και του παγκρέατος.
Στο σύνδρομο πολλαπλής ενδοκρινικής νεοπλασίας τύπου 2 Α (ΜΕΝ2Α) ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμό εμφανίζεται σε συνδυασμό με όγκους των επινεφριδίων (φαιοχρωμοκύτωμα) και του θυρεοειδούς (μυελοειδές καρκίνωμα). Η γενετική βάση του οικογενούς υπερπαραθυρεοειδισμού δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί.